Veelgestelde vragen over tijdelijke krachten en oproepkrachten

In de agrarische en groene sector wordt veel met oproepkrachten, piekarbeiders of tijdelijk personeel gewerkt om de drukste perioden op te vangen. Uw klanten kunnen bij u komen met de vraag of het noodzakelijk is om deze groep medewerkers voor de verzuimverzekering aan te melden. Het antwoord daarop is “ja”. Wij geven u graag uitleg hierover.

Een verzuimverzekering vergoedt het loon van een zieke medewerker. Werkgevers moeten de eerste twee jaar van ziekte het loon doorbetalen. Dat is wettelijk geregeld. Een werkgever heeft daarnaast ook verplichtingen als het gaat om de verzuimbegeleiding. Dat is geregeld in de Wet verbetering poortwachter. Daarom wordt een verzuimverzekering vaak afgesloten in combinatie met verzuimbegeleiding.

 

 

 

Tijdelijke oproepkrachten

Wie verzekert een werkgever met een verzuimverzekering?

Een werkgever verzekert alle medewerkers in het bedrijf die bij hem of haar op de loonlijst staan. Dus vaste medewerkers, oproepkrachten, maar ook de tijdelijke krachten en piekarbeiders.

Waarom verzekert een werkgever ook zijn of haar tijdelijke krachten en oproepkrachten?

Ook voor tijdelijke krachten geldt bij ziekte de wettelijke plicht tot loondoorbetaling en verzuimbegeleiding. Met een verzuimverzekering dekt een werkgever dat financiële risico af. Als een werkgever de verzuimverzekering combineert met een verzuimbegeleidingspakket, dan heeft hij of zij dat aspect ook afgedekt. Dat laatste is belangrijk omdat UWV een werkgever kan beboeten als hij of zij geen (goede) verzuimbegeleiding tijdens ziekte heeft uitgevoerd of laten uitvoeren.

Hoe zit het met scholieren en doorwerkende AOW’ers?

Voor scholieren en doorwerkende AOW’ers kan een werkgever wel een uitzondering maken. Het is wel belangrijk om goed af te wegen of een werkgever die verzuimkosten kan dragen bij ziekte. Goed om te weten is dat voor AOW’ers een afwijkende periode geldt voor het doorbetalen van het loon tijdens ziekte. Voor hen is die periode geen twee jaar, maar slechts 13 weken.

 

 


Ook interessant voor u:

  • Hoofdpijn

    8 tips om verzuim te voorkomen

    Verzuim van medewerkers brengt behalve onzekerheid ook administratieve rompslomp en veel kosten met zich mee. We geven verschillende tips voor werkgevers om de gezondheid en bevlogenheid van hun medewerkers te vergroten en hierdoor het verzuim op uw werkvloer te verminderen.
    artikel