Helpen bij een winterdepressie

Wat is een winterdepressie?

In het najaar verandert het weer, het wordt vroeg donker en de temperatuur zakt. De zon komt later op en geeft minder licht. Voor veel mensen is dat even wennen. Dit zorgt voor een verstoring van het natuurlijke dag- en nachtritme waardoor mensen zich moe, somber, depressief of neerslachtig voelen. Vaak start een winterdepressie al in het najaar en gaat in het voorjaar, wanneer het weer verandert, vanzelf over.


Wat kunt u doen tegen winterdepressie?

Als werkgever heeft u natuurlijk het liefst uitgeruste en vrolijke medewerkers die met plezier en vol energie naar hun werk gaan. Of dat nu in de lente, zomer, herfst of winter is. In de winter kan het voor sommige medewerkers wat lastiger zijn. Het is kouder, vroeger donker en dit kan in sommige gevallen leiden tot een winterdepressie. Wat kunt u daar als werkgever aan doen en hoe kunt u helpen?

Winter-sneeuwpop.jpeg

Informeren

Informeer uw medewerkers over het bestaan van winterdepressie. Laat weten wat de kenmerken zijn, hoe het voorkomen kan worden en wat de medewerker er zelf tegen kan doen. Zo begrijpen uw medewerkers beter wat er aan de hand is als ze er last van hebben.

Goede sfeer

Zorg voor een goede sfeer op het werk, zodat medewerkers het de moeite waard vinden om uit bed te komen in het donker. Laat blijken dat er best gelachen mag worden tijdens het werk. Of organiseer eens iets leuks als afleiding. Zo gaan uw medewerkers ook meer met goede zin naar het werk. Ga ook in gesprek over werkplezier.

Natuurlijk en voldoende licht

Van een donker hol wordt niemand gelukkig. Daarnaast zijn mensen productiever bij veel licht. Als uw medewerkers veel op kantoor werken, zorg dan voor voldoende en goed licht. Zo kunt u bijvoorbeeld lichtbakken aanschaffen die het zonlicht simuleren. Laat medewerkers die gevoelig zijn voor seizoenswisselingen (dicht) bij een raam zitten om zo meer licht te zien. Een andere lichtbron die kan helpen, is een daglichtlamp (lichttherapie).

Stimuleer de buitenlucht

Als uw medewerkers niet veel buiten werken, geef ze dan de kans om meer naar buiten te gaan. Bijvoorbeeld tijdens de lunch. Of moedig fietsen naar het werk aan door middel van een fietsenregeling. In de buitenlucht (zonlicht) maakt uw medewerker vitamine D aan. Onderzoek lijkt erop te duiden dat er een verband bestaat tussen een gebrek aan vitamine D en depressie. Misschien kent u het begrip Blue Monday wel.

◄ Terug naar overzicht Psychisch verzuim voorkomen
Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: