Geboorteverlof en ouderschapsverlof, hoe werkt het?
Rondom zwangerschaps-, geboorteverlof en verlof voor partners bestaat vaak onduidelijkheid. Er zijn de laatste jaren namelijk verschillende dingen veranderd. Zo hebben medewerkers naast zwangerschapsverlof recht op aanvullend geboorteverlof. Ook krijgen beide ouders (deels) betaald ouderschapsverlof van 9 weken. In dit artikel leggen we uit waar u als werkgever rekening mee moet houden.
Wat is het verschil tussen geboorteverlof en ouderschapsverlof?
Wat is geboorteverlof?
Geboorteverlof is het verlof voor de partner bij een bevalling. Dit wordt soms ook kraamverlof, partnerverlof, of vaderschapsverlof genoemd.
Het verlof is gelijk aan 1 werkweek. Werkt een medewerker bijvoorbeeld 40 uur per week, dan mag het geboorteverlof ook 40 uur duren. De medewerker mag het verlof direct opnemen, maar mag het verlof ook verspreiden over verschillende dagen. De enige voorwaarde is dat het geboorteverlof binnen 4 weken wordt opgenomen. De medewerker geeft dit zo snel mogelijk na de geboorte aan u door. Hierin heeft u als werkgever geen inspraak.
Aanvullend geboorteverlof
Sinds 1 juli 2020 is het geboorteverlof uitgebreid met de mogelijkheid tot aanvullend geboorteverlof. Uw medewerker mag naast het standaard geboorteverlof van 1 werkweek nog eens maximaal 5 weken extra verlof opnemen.
Wanneer start het (aanvullend) geboorteverlof?
Het aanvullend geboorteverlof moet binnen een half jaar na de geboorte van het kind opgenomen worden. Wanneer het verlof begint en hoe deze verlofuren worden verdeeld, mag de medewerker zelf bepalen. Wel moet dit minimaal 4 weken van tevoren bij u worden aangevraagd. Als het extra geboorteverlof betekent dat uw bedrijf in de problemen komt, dan mag u dit geboorteverlof na overleg met de medewerker tot 2 weken van tevoren samen anders inroosteren. Er geldt dan namelijk een ‘zwaarwegend bedrijfsbelang’.
Wie betaalt (aanvullend) geboorteverlof?
Standaard geboorteverlof is betaald verlof. U betaalt dus als werkgever het volledige loon van uw medewerker door. Voor aanvullend geboorteverlof ligt dit anders. Dan krijgt de medewerker 70% van het loon doorbetaald. Dit hoeft u niet zelf te betalen: werkgevers kunnen hiervoor een uitkering bij UWV aanvragen.
Zo vraagt u een uitkering voor extra geboorteverlof aan bij UWV
Na de geboorte van het kind kunt u een uitkering aanvragen voor aanvullend geboorteverlof van uw medewerker. Dit werkt als volgt:
- Via de Verzuimmelder in het werkgeversportaal van UWV vraagt u de uitkering aan;
- Bij de aanvraag meldt u de geboortedatum van het kind van uw medewerker, hoeveel weken uw medewerker verlof wil opnemen, de ingangsdatum van het verlof en een verklaring dat uw medewerker al het standaard geboorteverlof heeft opgenomen;
- U kunt ervoor kiezen om UWV direct te laten uitkeren aan uw medewerker, of eerst aan uzelf.
Wat is ouderschapsverlof?
Een andere belangrijke verlofregeling is ouderschapsverlof. Met deze regeling is het voor beide ouders mogelijk om tijdelijk niet of minder te werken, om zo voor hun (pasgeboren) kind te zorgen.
Hoe werkt ouderschapsverlof?
Ouderschapsverlof is verlof dat beide ouders mogen opnemen in de eerste 8 jaar na de geboorte van het kind. Dit recht op ouderschapsverlof is vastgelegd in de Wet arbeid en zorg. Een medewerker mag 26 keer het aantal uur dat hij of zij per week werkt opnemen aan ouderschapsverlof. Werkt een medewerker 38 uur per week, dan kan diegene dus 988 (38x26) uur verlof opnemen in de eerste 8 levensjaren van het kind.
Dit aantal uur verlof geldt per kind. Als uw medewerker bijvoorbeeld een tweeling krijgt, dan wordt het aantal uur dat de medewerker recht heeft op verlof verdubbeld. Verder mag een medewerker zelf kiezen hoe en wanneer dit verlof wordt opgenomen. Dit kan in één keer alle uren achter elkaar zijn, of verdeeld over een langere periode. De meeste mensen kiezen voor een 50/50 verdeling: de helft van de week werken en de helft van de week met ouderschapsverlof. Ook ouderschapsverlof mag u niet weigeren, maar u kunt in overleg met de medewerker wel de uren anders indelen.
Wie betaalt ouderschapsverlof?
UWV betaalt voor beide ouders 9 weken lang tot 70% van het dagloon door tijdens het ouderschapsverlof. Dit geldt voor het eerste levensjaar van het kind. Vanaf augustus 2022 is in Nederland namelijk de Wet betaald ouderschapsverlof ingegaan. Als werkgever hoeft u het loon dus niet zelf door te betalen. Wel kunt u ervoor kiezen om het loon van uw medewerker aan te vullen tot 100%. Wil een medewerker langer dan 9 weken ouderschapsverlof opnemen, dan is dit onbetaald.
Wanneer heeft een medewerker recht op ouderschapsverlof
Om ouderschapsverlof aan te mogen vragen, moet een medewerker aan een paar voorwaarden voldoen:
- Uw medewerker is ouder of verzorger van een biologisch kind, adoptiekind, erkend kind, pleegkind of stiefkind;
- Het kind is niet ouder dan 8 jaar;
- Als uw medewerker verzorger is van het kind, moet diegene ingeschreven staan op hetzelfde adres.
Voor de aanvraag van ouderschapsverlof maakt het niet uit hoe lang een medewerker bij u werkt. Ook als een medewerker op de eerste werkdag ouderschapsverlof aanvraagt, hoort u dit toe te kennen. Ook maakt het niet uit of het om een parttime of fulltime medewerker gaat. Iedereen heeft recht op ouderschapsverlof.
Zo vraagt u een uitkering voor ouderschapsverlof aan
Medewerkers moeten ouderschapsverlof minimaal 2 maanden van tevoren schriftelijk bij u aanvragen. Dit kan via e-mail, maar u kunt er ook voor kiezen om een aanvraagformulier te maken voor ouderschapsverlof. Dit kan een hoop administratie besparen. In de aanvraag meldt een medewerker in ieder geval:
- Wat de ingangsdatum is van het verlof;
- Het aantal verlofuren per week;
- Op welke dagen het verlof wordt opgenomen;
- Hoe lang het verlof duurt.
U vraagt de uitkering betaald ouderschapsverlof daarna voor uw werknemer aan bij UWV.
De verlofregels op een rij
Soort verlof | Voor wie | Wanneer | Hoe lang | Overleg | Wie betaalt |
---|---|---|---|---|---|
Geboorteverlof | De partner van de moeder van het kind. | Binnen 4 weken na de geboorte. | 1 werkweek. | De medewerker geeft dit zo snel mogelijk na de geboorte door. De werkgever heeft geen inspraak. | De werkgever betaalt het volledige loon door. |
Aanvullend geboorteverlof | De partner van de moeder van het kind. | Binnen een half jaar na de geboorte. | Tot 5 werkweken. | Het moet minimaal 4 weken van tevoren door de medewerker worden aangevraagd. De werkgever mag dit niet weigeren, maar kan het bij zwaarwegend bedrijfsbelang in overleg tot 2 weken van tevoren de uren wel anders indelen. | De werkgever kan voor de medewerker een uitkering van 70% van het uurloon aanvragen bij UWV. |
Ouderschapsverlof | Beide ouders van het kind (biologisch kind, adoptiekind, erkend kind, pleegkind of stiefkind tot 8 jaar oud, wonend op hetzelfde adres). | Binnen 8 jaar na de geboorte. | Tot 26 werkweken. | Het moet minimaal 2 maanden van tevoren door de medewerker worden aangevraagd. De werkgever mag dit niet weigeren, maar kan het bij zwaarwegend bedrijfsbelang in overleg tot 4 weken van tevoren de uren wel anders indelen . | De werkgever kan voor de medewerker een uitkering van 70% van het uurloon aanvragen bij UWV. Dit geldt alleen voor 9 weken, tijdens het eerste levensjaar van het kind. |
Ook interessant voor u:
-
Zwangerschap, verlof en verzuim
Is uw medewerkster zwanger geworden? Dan moet u als werkgever een aantal zaken regelen. In dit artikel gaan wij in op zwangerschap, verlof en verzuim, zodat u als werkgever de juiste informatie voorhanden heeft.Kennisbank -
Calamiteitenverlof: wat is het en hoe maak ik hier duidelijke afspraken over?
Een onverwachte en vaak bijzondere situatie, vraagt om andere regels. Calamiteitenverlof, ook wel kort verzuimverlof genoemd, geeft uw medewerker de ruimte om onverwachte situaties op te lossen. Tijdens dit verlof bent u als werkgever verplicht om het salaris door te betalen. We raden u daarom aan om hier duidelijke afspraken over te maken.
Kennisbank -
In gesprek over verzuim
Als uw medewerker zich regelmatig ziek meldt, wordt dit frequent verzuim genoemd. Veel werkgevers vinden het lastig om hierover in gesprek te gaan. Bekijk onze tips.
Kennisbank