Veilig werken
in de zon

Van hovenier tot postbode en van dakdekker tot schilder. In veel beroepen vindt het werk buiten plaats. Medewerkers die buiten werken, werken in de zon. Dat kan fijn zijn, maar ook schadelijk voor uw medewerker. Daarom is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen. Wat kunt u als werkgever doen?


Waarom werken in de zon schadelijk is 

Werken in de zon is voor veel mensen plezierig. Ze worden er vrolijk van en het zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Maar helaas kan te veel blootstelling aan de zon ook schadelijke gevolgen hebben. Waarom kan werken in de zon schadelijk zijn?

Meer kans op huidkanker 

Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen (uv-stralen). Deze stralen zijn schadelijk voor de huid. Verbranden door de zon en teveel blootstelling aan de zon kunnen op lange termijn leiden tot huidkanker. Dit is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland: één op de vijf Nederlanders krijgt met huidkanker te maken. Wie buiten werkt krijgt per jaar ongeveer drie keer zoveel uv-straling op de huid. Een medewerker die buiten werkt heeft hierdoor vijf keer meer kans op bepaalde soorten huidkanker dan een medewerker die binnen werkt.

Kans op staar  

Daarnaast is uv-straling schadelijk voor de ogen. Het kan staar veroorzaken. Dit is een vertroebeling van de ooglens. Dit kan het zicht of de manier waarop iemand kleuren ziet verminderen. Zonder behandeling kan staar leiden tot blindheid.


Tips om veilig te werken in de zon

De kracht van de uv-straling die onze planeet bereikt, wordt uitgedrukt in zonkracht. Hoe hoger de zon staat, hoe meer zonkracht. Meer warmte, betekent niet automatisch meer zonkracht. De website van het RIVM laat zien hoeveel zonkracht er is. Als de zonkracht drie of hoger is, is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen.   

Deze maatregelen kunt u nemen om schade door zon voor uw medewerkers te beperken:  

  • Zonnigste momenten vermijden
    Vindt het werk deels buiten plaats? Probeer het buitenwerk dan in te delen op de momenten met de minste zonkracht. Kunnen uw medewerkers werken in de schaduw? Dit is altijd beter dan in de volle zon.

  • Bedekken van de huid
    Het bedekken van de huid zorgt ervoor dat uw medewerkers minder snel verbranden. Denk bijvoorbeeld aan een overall of kleding met lange mouwen en pijpen. Donkere kleding beschermt beter dan lichtere kleding en dikke kleding beschermt beter dan dunnere kleding. Het hoofd beschermt uw medewerker het beste door het dragen van een pet. Bij voorkeur met een flap over de oren en nek, zodat deze ook zijn beschermd.

Whitepaper 'Ziekte in het buitenland'

Wordt uw medewerker ziek in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens een vakantie? Dan lopen de zaken rond de ziekmelding net wat ingewikkelder. Wat u als werkgever het beste kunt doen, leest u in dit whitepaper (inclusief stappenplan voor het opstellen van een verzuimprotocol).
  • Zonnebrandcrème gebruiken
    Het is belangrijk dat uw medewerker zich goed insmeert, vooral de onbedekte huid. Het advies is om minimaal factor dertig te gebruiken en elke twee uur de crème opnieuw aan te brengen. Ook op bewolkte dagen is het gebruik van zonnebrandcrème aan te raden.
  • Zonnebril dragen
    Om de ogen te beschermen, is het dragen van een zonnebril belangrijk.
  • Zorgen voor bewustwording
    Om ervoor te zorgen dat medewerkers zich aan de maatregelen houden en het nut ervan inzien, kan het helpen als u uitleg geeft over de risico’s van het werken in de zon. Probeer een werksfeer te creëren waarin medewerkers elkaar durven aanspreken als iemand zich niet aan de maatregelen houdt.  

  • Controleren van de huid
    U kunt uw medewerkers adviseren om regelmatig hun huid te controleren op verdachte plekjes. Bijvoorbeeld plekjes die veranderen van vorm of kleur, ruw zijn, waar schilfers of korstjes opzitten of die gemakkelijk bloeden. Hiermee kan uw medewerker naar de huisarts of bedrijfsarts. De meeste vormen van huidkanker zijn goed te genezen als uw medewerker er vroeg bij is.

Kans op zonnesteek en hitteberoerte door warmte

Tot slot zorgt niet alleen zonnestraling voor schadelijk gevolgen van werken in de zon. Ook hoge buitentemperaturen kunnen zorgen voor ziekte, zoals een zonnesteek of hitteberoerte.   

Wat is een zonnesteek of hitteberoerte?   

Werken in hoge buitentemperaturen, kan leiden tot een zonnesteek of hitteberoerte. Bij een zonnesteek is het lichaam te droog en te warm. Normaal koelt het lichaam zichzelf af door te zweten. Maar als iemand meer vocht verliest dan hij of zij drinkt, koelt het lichaam onvoldoende af. Als uw medewerker daarbij veel beweegt, maken de spieren in het lichaam veel warmte aan. De huid kan deze warmte door vochtgebrek niet kwijtraken. Dit kan leiden tot duizeligheid, overgeven, hoofdpijn en een slap gevoel. Dit wordt een zonnesteek genoemd. Koelt uw medewerker niet op tijd af, dan gaat er uiteindelijk minder bloed naar de huid. De huid wordt dan bleek en zweet niet meer. Dit noemen we een hitteberoerte.

Preventie en aanpak zonnesteek of hitteberoerte  

Om een zonnesteek of hitteberoerte te voorkomen, is het belangrijk dat uw medewerker voldoende water drinkt. Om dit niet te vergeten, kan het helpen om hiervoor een vast moment te kiezen. Bijvoorbeeld ieder uur één glas.

Is uw medewerker toch oververhit geraakt, zorg dan dat hij of zij uit de zon gaat, water drinkt en frisse lucht krijgt. Plat liggen met de benen omhoog kan ook helpen. Is uw medewerker in de war, geeft hij of zij steeds over of is uw medewerker flauwgevallen en na twee minuten nog niet wakker? Dan is het verstandig om 112 te bellen.   

Bronnen: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Thuisarts, KWF.

Werkt uw medewerker niet buiten, maar thuis tijdens warme dagen? Lees ons artikel over het hoofd koel houden op een thuiswerkplek tijdens warme dagen. 

◄  Terug naar overzicht Fysiek verzuim voorkomen

  • RSI Wat Is Het En Hoe Voorkomen

    RSI: wat is het en hoe kunt u het voorkomen?

    In Nederland hebben zo’n 3,2 miljoen werkenden te maken met RSI-klachten. RSI-klachten kunnen leiden tot verzuim. Wij leggen uit wat RSI is en hoe u als werkgever de kans hierop voor uw medewerkers kunt verkleinen.
    Kennisbank
  • Werken in de kou, risico's en vorstverlet in de bouw - Sazas

    Werken in de kou: minimale temperatuur op het werk

    Wat is de wettelijke minimumtemperatuur op het werk? Een (te) koude werkplek kan tot gezondheidsproblemen leiden, en dus tot ziekteverzuim. In dit artikel leest u hoe u als werkgever een (te) koude werkplek voor uw medewerkers kunt voorkomen.
    Kennisbank