Hoe zet ik een interventie preventief in?

Soms zit u als werkgever of HR medewerker met de handen in het haar. Er lijkt maar geen schot te zitten in het herstel van uw medewerker die al langere tijd ziek is. Of andersom. U voorziet dat een medewerker ziek dreigt te worden, maar weet niet precies hoe u op een juiste manier kunt ingrijpen om dit te voorkomen. Een interventie kan dan uitkomst bieden. Het kan helpen de verzuimduur te voorkomen of zelfs te voorkomen dat een medewerker ziek wordt.
Stress-verminderen-kennisbank.jpg

Wat is een interventie?

Een interventie is een intensieve begeleiding om te voorkomen dat uw medewerker uitvalt of om de verzuimende medewerker sneller aan het werk te krijgen. Sazas werkt hiervoor samen met Stigas die deze begeleidingstrajecten uitzoekt, regisseert en op kwaliteit bewaakt. De bureaus die de interventies verzorgen zijn over het algemeen gespecialiseerd in de agrarische en groene sector. Zij kennen de omstandigheden van onze sector en uw bedrijf goed.

Hoe zet ik een interventie preventief in?

Soms ziet u het al aankomen dat een medewerker gaat uitvallen. Iemand is stil, afwezig of gedraagt zich anders dan normaal bijvoorbeeld. Of de medewerker geeft aan dat hij of zij klachten ervaart. Dan kunt u afwachten tot het mis gaat of u kunt ingrijpen. Maar hoe? Het kan lastig zijn om te weten hoe u moet handelen. Soms kan een goed gesprek uitkomst bieden soms is een gerichte interventie nodig. Twijfelt u over de juiste aanpak? Het is goed uw medewerker te wijzen op de mogelijkheid van een preventiespreekuur bij de bedrijfsarts. Deze kan verwijzen naar één van de gespecialiseerde bureaus die een interventie kunnen verzorgen.

En als er sprake is van verzuim?

Ook als er sprake is van verzuim kan een interventie helpen schot in de zaak te brengen. Soms kan een interventie al heel snel na een ziekmelding worden ingezet. Het kan ook als er sprake is van langdurig verzuim. Zo zorgt u er ook voor dat u voldoet aan een van de wettelijke eisen vanuit de Wet Poortwachter. Er wordt ook van u verwacht dat u een actieve rol vervult als het gaat om het re-integreren van een zieke medewerker. Een interventie kan daarbij helpen. Ga hiervoor vooral in overleg met uw bedrijfsarts en volg zijn of haar adviezen.

Met welke bureaus werken wij samen?

Zo werken wij bijvoorbeeld samen met Van Opstal en partners. Zij bieden mediation aan. Mediation wordt ingezet als er uitval is ten gevolge van een conflict tussen u en uw werknemer of tussen werknemers onderling. Er worden afspraken gemaakt waardoor weer een goed werkbare situatie wordt gecreëerd. Voor psychische begeleidingstrajecten werken we met HSK. Zij begeleiden werknemers die kampen met psychische problematiek. Stigas levert bijvoorbeeld werkplekonderzoeken. Deze worden uitgevoerd door adviseurs die goed thuis zijn in de agrarische sector en u goed kunnen adviseren omtrent veilige en goede werkplekken. Zij kunnen u adviseren het werk minder belastend te maken.

Meer lezen

Wilt u meer lezen over interventies? Klik dan hier.

Gepubliceerd op 7 april 2016

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: