Psychisch verzuim voorkomen

Als u denkt aan verzuim, dan is de kans groot dat u het eerst denkt aan fysiek verzuim; bijvoorbeeld een blessure, griep, migraine of een andere ziekte. Maar wist u dat 65% van het verzuim in Nederland niet fysiek maar psychisch is, en dat psychisch verzuim veel hersteltijd in beslag neemt? Voor agrarisch en groen liggen deze cijfers een stuk lager. Maar ook in onze sector neemt het psychisch verzuim een wezenlijk aandeel in.

Wat is psychisch verzuim?

Bij psychisch verzuim kunt u denken aan depressie, een burn-out, overspannenheid of een angststoornis. Vaak leiden deze psychische klachten ook tot lichamelijke klachten zoals misselijkheid of hoofdpijn. Ook kunnen lichamelijke klachten zoals rugpijn hun oorzaak hebben in psychische klachten.

Psychisch-verzuim-voorkomen.jpg

Herstel psychisch verzuim

Herstellen van psychische klachten kan flink wat tijd in beslag nemen; gemiddeld duurt psychisch verzuim 53 dagen. Bij een depressie duurt dit verzuim nog langer, namelijk 200 dagen bij mannen en 213 dagen bij vrouwen. Gemiddeld kost een zieke werknemer zo'n 200 euro per dag. Het voorkomen van psychisch verzuim kan dus zeer waardevol zijn!

Onze tips

Hieronder vindt u drie tips om psychisch verzuim aan te pakken.

1. Herken de symptomen

Op tijd zien dat psychische problemen ontstaan is van groot belang bij het voorkomen van langdurig verzuim. Symptomen van psychische problemen zijn bijvoorbeeld:

  • vermijden van zware belasting;
  • gedragsverandering;
  • vermoeidheid;
  • verminderd functioneren.

Het op tijd signaleren van psychische problemen kan de verzuimduur met een derde verminderen. Als u uitgaat van een gemiddeld verzuim van 53 dagen, zijn dat dus 17 waardevolle dagen minder verzuim.

2. Respecteer grenzen

Veel psychisch verzuim wordt veroorzaakt door een slechte balans tussen werk en privé en een te hoge werkdruk. Het is voor ieder mens belangrijk buiten het werk voldoende rust te krijgen. Respecteer de grenzen van uw werknemers en respecteer dat deze grenzen voor iedereen anders liggen. Het voorkomen van (psychisch) verzuim is ook van belang voor uw bedrijf.

3. Verzeker het risico van verzuim

Uiteraard is niet al het verzuim te voorkomen. Wel is het met een goede verzekering mogelijk om een groot deel van de kosten als gevolg van verzuim te voorkomen. Met de verzuimverzekering van Sazas verzekert u de kosten van verzuim. In combinatie met verzuimbegeleiding zorgt u ervoor dat een zieke medewerker vanaf de eerste dag geholpen wordt bij verzuim. Met deze complete aanpak houdt u de mensen in uw bedrijf gezond en profiteert u optimaal van onze aanpak. De voordelen van zakendoen met Sazas:

  • Korte lijnen snel en direct geholpen door onze deskundige medewerkers.
  • Gemak en 24-7 online in ons digitale klantportaal MijnSazas.
  • Hulp bij het voorkomen en verminderen van verzuim.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Wij helpen u graag verder.

Meer lezen

Kijk voor meer informatie over onze verzuimverzekering en onze arbodienstverlening. U kunt ook meteen een offerte opvragen via onze offertetool rechts in het scherm. Zo heeft u meteen inzicht in de kosten van een verzekering.

Gepubliceerd op 28 juli 2016

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: