Vindt u het lastig in gesprek te gaan over verzuim?

Uw medewerker meldt zich regelmatig ziek. Dat wordt frequent verzuim genoemd. Veel werkgevers vinden het lastig hierover in gesprek te gaan. U ook? Toch kan dit helpen het verzuim mogelijk te verminderen. Als een medewerker zich drie keer of vaker per jaar ziek meldt, is het verstandig om een frequent verzuimgesprek te voeren. In dit gesprek zoekt u samen naar mogelijkheden om het verzuim te verminderen.

Tips voor een frequent verzuimgesprek

Veel werkgevers vinden het lastig om een frequent verzuimgesprek te voeren en gaan het daarom uit de weg. Zonde! Zo’n gesprek kan voor u én uw medewerker heel waardevol zijn en toekomstig verzuim voorkomen. Bovendien helpt het meer begrip voor elkaar te hebben. Zorg wel dat u zo'n gesprek goed voorbereidt. Bijvoorbeeld aan de hand van de volgende aandachtspunten:

  • Zorg dat u alle gegevens over het verzuim paraat heeft. Dit voorkomt discussies.
  • Geef duidelijk aan wat de aanleiding en het doel van het gesprek zijn.
  • Geef ook het belang van het gesprek aan: het is lastig voor de afdeling waar de medewerker onderdeel van is. Vaak realiseert uw medewerker zich dat ook wel.
  • Vraag uw medewerker wat hij gaat doen om nieuw verzuim te voorkomen. Komt dus niet meteen zelf met oplossingen.
  • Vraag daarna of u iets voor hem kunt doen om nieuw verzuim te voorkomen.
  • Accepteer de persoonlijke keuzes van uw medewerker en oordeel niet over privézaken.

Leg gemaakte afspraken ook vast in een gespreksverslag. Hieronder vindt u ons document wat u kunt gebruiken. Sazas traint bedrijven hoe ze succesvol 'verzuimgesprekken' kunnen voeren. Kijk voor meer informatie bij ons programma VerzuimOnderDeDuim, deze dienstverlening is kosteloos voor onze klanten.

Gepubliceerd op 28 januari 2016

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: