Wat is de wet WIA?

De WIA staat voor Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De WIA is een regeling voor arbeidsongeschikten en vervangt de WAO. Werknemers die na 1 januari 2004 ziek zijn geworden, kunnen na twee jaar arbeidsongeschiktheid in aanmerking komen voor een WIA-uitkering.

Het uitgangspunt

Het uitgangspunt van de WIA is erop gestoeld te kijken naar wat u nog wel kunt. De overheid wil door het geven van financiële prikkels de werknemer bewegen nog (gedeeltelijk) te gaan of blijven werken. Een werknemer wordt hiervoor opnieuw gekeurd. In de praktijk kan dit dus betekenen dat de werknemer een lagere WIA-uitkering krijgt.

De WIA vervangt de vroegere WAO (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering). De WAO is echter niet volledig afgeschaft. Voor mensen die al een WAO-uitkering hadden, blijft de WAO gewoon bestaan.

  1. < 35% dan krijgt de werknemer geen uitkering. Uiteraard kunnen werkgever en werknemer hierover zelf wat afspreken.
  2. 35%/ 80% WGA, de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Deze regeling is bedoeld voor mensen die deels arbeidsongeschikt worden verklaard of volledig arbeidsongeschikt maar niet duurzaam. Lees hier meer over de WGA.
  3. > 80% IVA, de regeling Inkomensvoorziening Volledig duurzaam Arbeidsongeschikten. Deze regeling is bedoeld voor mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn en waarbij de kans op herstel erg klein is. Lees hier meer over de IVA.

Meer informatie

Sazas biedt diverse WIA-oplossingen, waaronder het WIA-pakket. Ook krijgen Sazas-klanten gratis hulp van onze WIA-expert die u op verschillende momenten tijdens de WIA helpt.

Gepubliceerd op 16 februari 2016

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: