Werken in de zon

In de land- en tuinbouw wordt veel buiten gewerkt. Met het mooie weer is het natuurlijk heerlijk om buiten te zijn. Toch is het ook belangrijk op te letten met de zon. De zon is goed voor ons, het bevordert de aanmaak van vitamine D. Het zorgt voor sterke botten en tanden en een goede weerstand. Teveel zon is niet goed. Als u regelmatig buiten werkt is het belangrijk voorzorgsmaatregelen te treffen. Teveel ultraviolette straling is schadelijk. Dit kan leiden tot een vorm van huidkanker. Jaarlijks zijn er 40.000 nieuwe gevallen van huidkanker. Zorg dus dat u goed voorbereid bent op de zon. In dit blog vindt u tips om verstandig om te gaan met de zon.

Huid bedekken

Bedek uw huid zo goed mogelijk. Dat zorgt ervoor dat u minder snel verbrandt. Draag een overall of lange broek en een T-shirt met lange mouwen. Donkere kleding beschermt beter dan lichtere kleding en dikke kleding beschermt beter dan dunnere kleding. Vergeet niet uw hoofd te beschermen door het dragen van een pet. Het beste is een pet te dragen met een flap zodat ook uw oren en nek beschermd zijn.

Smeren

Smeer u goed en regelmatig in, vooral de onbedekte huid. Gebruik hiervoor zonnebrand met voldoende factor (factor 20 of hoger). Het is belangrijk uzelf regelmatig in te smeren, in ieder geval elke twee uur. Transpireert u veel of heeft u een kwetsbare huid, dan kunt u de frequentie van het smeren verhogen. Bescherm ook altijd goed de huid rondom uw ogen. De huid rondom uw ogen is extra kwetsbaar. Het is verstandig een goede zonnebril te dragen. Kijk ook goed welk huidtype u heeft en welke bescherming hierbij hoort.

Voldoende drinken

In de warmte transpireert u ook meer. U verliest dus meer vocht. Daarom is het ook belangrijk dat u regelmatig voldoende drinkt.

Zonnesteek

Als u veel buiten werkt loopt u ook het risico op een zonnesteek. Neem voldoende rust en zoek ook af en toe de schaduw op om even bij te tanken. Wat zijn de signalen van een zonnesteek en wat kunt u doen? Kijk hier voor meer informatie.

Zonkracht

De zonkracht zegt wat over de impact van de zon en de risico’s. De zonkracht wordt door vier zaken bepaald: de hoogte van de zon, de dikte van de bewolking en van de ozonlaag en de mate van weerkaatsing. Op het KNMI vindt u meer informatie over de actuele zonkracht en welke bescherming hierbij geadviseerd wordt.

Controleer regelmatig uw huid

Bent u veel buiten? Let dan ook op veranderingen in uw huid, zoals een rode vlekkerige huid of een zweertje dat niet geneest. Houd ook moedervlekken in de gaten die groter of dikker worden of gaan jeuken. Wees opmerkzaam en raadpleeg bij twijfel altijd uw huisarts. Ga dus verstandig om met de zon. Geniet van het mooie weer, maar zorg dat u zich voldoende beschermt tegen de risico's van de zon.

Gepubliceerd op 17 mei 2016

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: