Zieke werknemer in vervroegde IVA. Wat is dat?

Soms kan er voor een zieke werknemer sprake zijn van een vervroegde IVA. Wat is dat precies? En wat zijn voordelen voor een werkgever?

Wat is (vervroegde) IVA?

IVA staat voor Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten en is samen met de WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) onderdeel van de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Een werknemer kan in aanmerking komen voor een WIA-uitkering als hij of zij al geruime tijd ziek is en daardoor niet, of minder kan werken. De wachttijd voor een WIA-uitkering is 104 weken (2 jaar), maar er kan eerder een IVA-uitkering bij het UWV aangevraagd worden als snel blijkt dat:

  • De werknemer volledig arbeidsongeschikt is en;
  • De kans op herstel nihil is.

Niet de werkgever, maar de werknemer moet deze aanvraag zelf indienen (in de toekomst mag de werkgever dit ook zelf doen). Je kunt dit verzoek eenmalig indienen tussen de 3de en 68ste week van ziekte.

Wat zijn uw voordelen bij een vervroegde IVA?

  1. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, gelden er voor u geen re-integratieverplichtingen meer. Dit geeft rust.
  2. U kunt de IVA-uitkering in mindering brengen op de loondoorbetalingsverplichting. Deze blijft namelijk overeind staan gedurende de volledige periode van 104 weken.
  3. Een IVA-uitkering wordt, in tegenstelling tot een WGA-uitkering, niet aan u doorbelast. Dat scheelt dus ook in de kosten.

Maar ook voor uw werknemer zitten er voordelen aan. Zo gelden voor de werknemer ook geen re-integratieverplichtingen meer en is hij of zij in de toekomst verzekerd van een uitkering van 75 procent in plaats van 70 procent. Genoeg redenen dus om zo’n traject in te gaan.

Heeft u lang verzuim in uw bedrijf?

De WIA-expert kan u daar goed bij helpen. Hij informeert, adviseert en ondersteunt u en beantwoord al uw vragen rondom lang verzuim. Het is belangrijk om uw arbeidsongeschiktheidsdossiers regelmatig door een deskundige tegen het licht te laten houden en zo de schade te beperken. Deze service is volledig gratis als u Sazas-klant bent. Heeft u interesse? Neem contact op met onze klantenservice of vraag een offerte aan.

Onze WIA-expert Marc Breedveld vertelt in dit artikel over zijn ervaringen en hoe hij werkgevers in dit proces begeleidt. Lees & leer!

Gepubliceerd op 13 oktober 2016

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: