Duurzame inzetbaarheid
met het inzetbaarheidsgesprek

Duurzame inzetbaarheid. In andere woorden gezond aan het werk zijn en blijven. Natuurlijk wil elke medewerker graag gezond aan het werk blijven. In de praktijk is dat niet altijd zo makkelijk. Hoe kunt u als werkgever hier een goede bijdrage in leveren? Hoe zorgt u voor een gezond bedrijf met gezonde mensen nu én in de toekomst? De basis ligt altijd in de communicatie. Ga in gesprek met uw mensen. Bijvoorbeeld door het inzetbaarheidsgesprek. Maar hoe voert u zo'n gesprek? Een praktische aanpak.
Duurzame-inzetbaarheid-Sazas-kijkt-verder.jpg

Meer inzicht in de toekomst van uw bedrijf

De toekomst laat zich niet voorspellen wordt weleens gezegd. Dat is deels waar. U kunt wel meer beeld vormen op de toekomst krijgen. Bijvoorbeeld door het inzetbaarheidsgesprek op de agenda te zetten.

Wat is een inzetbaarheidsgesprek?

Het inzetbaarheidsgesprek heeft als doel inzetbaarheid bespreekbaar te maken. Daarnaast geeft het inzicht in de inzetbaarheid van uw medewerkers en zicht op de toekomst. De informatie die op tafel komt tijdens een inzetbaarheidsgesprek geeft u handvatten voor de aanpak van het komende jaar en daarna. Het kan u helpen uw bedrijf gezond te houden.

De thema's van het inzetbaarheidsgesprek

Het inzetbaarheidsgesprek kent 5 onderwerpen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een handige gesprekswijzer voor u ontwikkeld. Deze kunt u onderaan de pagina downloaden en gebruiken voor uw gesprekken. Wij zoomen in op de onderwerpen van het inzetbaarheidsgesprek.

1. Werkplezier

Vraag hoe een medewerker in zijn werk zit. Geeft het werk hem of haar nog energie? Werkplezier is van groot belang voor de persoonlijke motivatie van uw mensen. Iemand die met plezier aan het werk is bruist van de energie en is effectief aan het werk. Dat is ook van positieve invloed voor de andere collega's.  Andersom geldt dit natuurlijk ook. Merkt u dat een medewerker vastloopt in het werk, dan kunt u maatregelen nemen. Zoals hulp inschakelen van een collega. Zo voorkomt u erger. Heeft een medewerker alle kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren van het werk of is dat onvoldoende? Wat zijn de wensen en verlangens voor de toekomst? Wil een medewerker zich verder ontwikkelen en past datgene wat hij of zij wil ontwikkelen nog wel bij de organisatie? Zo kunt u hier beter op aansluiten in de toekomst.

2. Werk en privé balans

Hoe is de balans tussen het werk en het privé leven van de medewerker? Dit kan gedurende iemands levensloop veranderen. En daardoor de behoeftes ook. Zo kan een oudere medewerker minder fysiek werk doen. Een medewerker die net ouder is geworden kan ook andere behoeftes hebben. Zijn er dan mogelijkheden om flexibel te kunnen zijn binnen uw bedrijf?

3. Toekomst werk

Hoe ziet de medewerker zijn eigen toekomst? Hoe ziet het werk eruit over 3-5 jaar? Verwacht de medewerker in deze baan te blijven tot aan pensioenleeftijd of wil hij ook wat anders? Denkt hij het vol te kunnen houden? Wat heeft iemand nodig en wat gaat hij zelf doen?

Een aanzet tot meer

Een jaarlijks terugkerend inzetbaarheidsgesprek kan de aanzet zijn tot meer in uw bedrijf, maar is wat ons betreft een goed begin. U kunt de handige gesprekswijzer gebruiken als gesprekswijzer en de vragen uit het document gebruiken in uw gesprek.

Wilt u meer doen met het onderwerp duurzame inzetbaarheid dan kunt u ook meedoen aan het programma Werken aan Morgen.

Niet gevonden waar u naar zocht?