Hoe kunt u als werkgever psychisch verzuim voorkomen?

Als u denkt aan verzuim, dan is de kans groot dat u het eerst denkt aan fysiek verzuim; bijvoorbeeld een blessure, griep, migraine of een andere ziekte. Maar wist u dat 65% van het verzuim in Nederland niet fysiek maar psychisch is, en dat psychisch verzuim veel hersteltijd in beslag neemt?

Wat is psychisch verzuim?

Bij psychisch verzuim kunt u denken aan depressie, een burn-out, overspannenheid of een angststoornis. Vaak leiden deze psychische klachten ook tot lichamelijke klachten zoals misselijkheid of hoofdpijn. Ook kunnen lichamelijke klachten zoals rugpijn hun oorzaak hebben in psychische klachten.

Herstel psychisch verzuim

Herstellen van psychische klachten kan flink wat tijd in beslag nemen; gemiddeld duurt psychisch verzuim 53 dagen. Bij een depressie duurt dit verzuim nog langer, namelijk 200 dagen bij mannen en 213 dagen bij vrouwen. Gemiddeld kost een zieke werknemer zo'n 200 euro per dag. Het voorkomen van psychisch verzuim kan dus zeer waardevol zijn.

Onze tips

Hieronder vindt u drie tips om psychisch verzuim te herkennen en zo goed als mogelijk te voorkomen.

1. Herken de symptomen

Op tijd zien dat psychische problemen ontstaan is van groot belang bij het voorkomen van langdurig verzuim. Symptomen van psychische problemen zijn bijvoorbeeld:

  • Vermijden van zware belasting
  • Gedragsverandering
  • Vermoeidheid
  • Verminderd functioneren

Het op tijd signaleren van psychische problemen kan de verzuimduur met een derde verminderen. Als u uitgaat van een gemiddeld verzuim van 53 dagen, zijn dat dus 17 waardevolle dagen minder verzuim.

2. Respecteer grenzen

Veel psychisch verzuim wordt veroorzaakt door een slechte balans tussen werk en privé en een te hoge werkdruk. Het is voor ieder mens belangrijk buiten het werk voldoende rust te krijgen. Respecteer de grenzen van uw werknemers en respecteer dat deze grenzen voor iedereen anders liggen. Het voorkomen van (psychisch) verzuim is ook van belang voor uw bedrijf.

3. Neem klachten serieus

Onthoud dat psychische klachten vaak op het eerste gezicht niet waar te nemen zijn bij de werknemer. Als u als werkgever een klacht niet serieus neemt, zal de werknemer zich in mindere mate welkom voelen op het werk door het gebrek aan wederzijds begrip.

Gepubliceerd op 6 april 2017

Wilt u meer weten? Neem contact met ons op