Psychisch verzuim herkennen/signaleren


Psychisch verzuim

Als u denkt aan verzuim, dan is de kans groot dat u als eerste denkt aan fysiek verzuim; bijvoorbeeld rugklachten, griep, migraine of een andere ziekte. Maar wist u dat 65% van het verzuim in Nederland niet fysiek maar psychisch is? En dat herstellen van psychisch verzuim vaak veel langer duurt dan gewoon verzuim?

Wat is psychisch verzuim?

Bij psychisch verzuim kunt u denken aan: depressie, een burn-out, overspannenheid of een angststoornis. Vaak leiden deze psychische klachten ook tot lichamelijke klachten. Het is belangrijk dat u de kenmerken herkent en de klachten serieus neemt en respecteer altijd de grenzen van uw medewerkers. Dit helpt al enorm.

Herstel van psychisch verzuim?

Herstellen van psychische klachten kan flink wat tijd in beslag nemen; gemiddeld duurt psychisch verzuim 53 dagen. Bij een depressie duurt dit verzuim nog langer, ongeveer 200 dagen bij mannen en 213 dagen bij vrouwen. Gemiddeld kost een zieke medewerker zo'n €250,- euro per dag. En daar komen de verplichte re-integratiekosten, de kosten van eventuele vervanging en de afname in productie nog bij. Het is dus van belang om psychisch verzuim te voorkomen. Het bespaart kosten en zorgt daarnaast voor gezonde en gelukkige medewerkers.

Enkele tips 

1. Herken de symptomen

Langdurig psychisch verzuim voorkomen begint met het op tijd herkennen van de symptomen. Als u dit op tijd weet te signaleren kan de verzuimduur al met een derde verminderen. Als u uitgaat van een gemiddeld verzuim van 53 dagen, zijn dat dus 17 waardevolle dagen minder verzuim. Beter voor uw medewerker en voor uw bedrijf.

Symptomen van psychische problemen zijn bijvoorbeeld: 

  • vermijden van zware belasting en andere taken;
  • gedragsverandering;
  • afwezigheid;
  • vermoeidheid;
  • verminderd functioneren.

2. Respecteer grenzen

Veel psychisch verzuim wordt veroorzaakt door een slechte balans tussen werk en privé in combinatie met een te hoge werkdruk. Het is voor iedereen belangrijk om buiten het werk voldoende rust te krijgen. Respecteer de grenzen van uw medewerkers en besef dat deze grenzen voor iedereen anders liggen. Het voorkomen van (psychisch) verzuim is ook van belang voor uw bedrijf. Vitale en gelukkige medewerkers zijn productiever.

3. Neem klachten serieus

U kent uw medewerkers het beste, maar het is goed om te onthouden dat psychische klachten op het eerste gezicht niet snel zichtbaar zijn bij medewerkers. Als u als werkgever een klacht niet serieus neemt, zal de medewerker zich minder welkom voelen op het werk door het gebrek aan wederzijds begrip. Met langdurig verzuim tot gevolg.

◄ Terug naar overzicht Psychisch verzuim voorkomen