Tips om veilig te werken in de zon

Het is zomer in Nederland. En de zon schijnt volop. In onze sector wordt veel buiten gewerkt. Toch is het ook belangrijk goed op te letten, want teveel zon is niet goed. Jaarlijks zijn er 40.000 nieuwe gevallen van huidkanker. Zorg dus dat u en uw werknemers goed voorbereid zijn.

Neem onderstaande tips goed door en licht uw werknemers goed in. Het is belangrijk goed rekening te houden met de zon. En om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Bedek de huid

Zo verbrandt de huid minder snel. Een lange broek en een T-shirt met lange mouwen geeft een betere bescherming. Vergeet niet het hoofd. Deze kan beschermt worden door het dragen van een pet of hoed. Het liefst met een flap die ook de oren en nek beschermt.

Smeren

Smeer elke twee uur goed in, vooral de onbedekte huid. Gebruik zonnebrandcrème met minimaal factor 20. Transpireert iemand veel of heeft iemand een kwetsbare huid? Verhoog dan de frequentie van het smeren. Herinner uw werknemers hier regelmatig aan. Bescherm ook de huid rondom de ogen goed. Draag bijvoorbeeld een zonnebril. Voldoende drinken In de warmte transpireert iedereen meer en verliest iedereen meer vocht. Daarom is het belangrijk dat u en uw werknemers regelmatig en voldoende drinken.

Zoek de schaduw op

Voorkom een zonnesteek. Zorg dat uw werknemers voldoende rust nemen en dat ze af en toe ook de schaduw op (kunnen) zoeken. Symptomen van een zonnesteek zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Een zonnesteek is ernstig, zorg dat de persoon in kwestie zo snel mogelijk afkoelt.

Informeer uzelf goed

Op de website van het KNMI vindt u meer informatie over de actuele zonkracht en welke bescherming zij hierbij adviseren. De zonkracht zegt wat over de impact van de zon en de risico’s. Kijk op de website van het KNMI voor de actuele zonkracht.

Controleer regelmatig de huid

Zorg dat uw werknemers alert zijn op hun huid. Veranderingen van de huid, zoals een rode vlekkerige huid of een zweertje dat niet geneest, kunnen misselijke gevolgen hebben. Ook moedervlekken die groter of dikker worden of gaan jeuken zijn belangrijk om in de gaten te houden. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts.

Geniet van het mooie weer, maar zorg dat u en uw werknemers zich voldoende beschermen tegen de risico’s van de zon.

Kunnen wij u helpen?

Heeft u vragen over werken in de zon? Wij helpen u graag verder met praktische tips en advies. Bel of mail onze klantenservice op telefoonnummer 088 56 79 100 of stuur een mail naar info@sazas.nl.

Gepubliceerd op 22 juni 2017

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: