Wat heb ik aan een verzuimverzekering?

Een eigen bedrijf runnen vraagt wat van u als ondernemer. U kijkt naar kansen in de markt en naar risico's. U bepaalt zelf welke risico's u zelf kunt dragen en welke niet. Aan het hebben van personeel kleven ook risico's, waaronder ziekteverzuim. Het hebben van een verzuimverzekering en arbodienst helpt. Waarom is het belangrijk dit regelen?

1. Verzuim kost teveel

Als een medewerker zich ziek meldt met een griepje, denkt u misschien "ach, die is vast binnen een paar dagen weer terug". Toch gaat de teller bij verzuim al snel lopen; kosten lopen snel op. Gemiddeld kost een zieke medewerker €250,- per dag. Een week ziek zijn kost dan al €1.250,-. Per maand is dat al bijna €5.500,-.

Een zieke medewerker die een half jaar uitvalt kost uw bedrijf maar liefst €32.500,-. Laat staan dat er meerdere werknemers ziek zijn. Dat heeft een behoorlijke impact, zeker voor kleine bedrijven. De loonkosten worden directe kosten genoemd bij verzuim, de onderstaande kosten indirecte kosten, omdat u er misschien niet meteen aan denkt, maar dit wel tot extra kosten kan leiden.

Edwin van Vliet (accountmanager bij Sazas): 'Daarom zeg ik tegen klanten dat het altijd zin heeft te sturen op verzuim, één dag minder ziek levert u al meteen een besparing in euro's op!'

2. Productie loopt terug

Als een medewerker ziek wordt, kan een andere collega wellicht bijspringen. Of is het nodig een extra kracht in te huren. Dat kan niet altijd. Als een medewerker specialistisch werk doet, is het niet altijd zo makkelijk het werk te vervangen. Bovendien kan de werkdruk voor anderen hoger worden, waardoor deze collega's ook meer risico lopen uit te vallen. Minder productie kost u ook geld.

3.  Het kost u meer tijd

Kort verzuim kost u mogelijk nog niet zoveel tijd. Maar vooraf weet u nooit hoe lang iemand ziek blijft. Het is daarom altijd verstandig zo snel mogelijk te starten met het bijhouden van een verzuimdossier.

De Wet verbetering poortwachter schrijft precies voor hoe u moet handelen bij verzuim. Vanaf 6 weken stelt u de probleemanalyse op in samenwerking met de arbodienst. Zonder arbodienst komt er veel van de sturing en de administratie van verzuim op uw bordje. Dat kost u extra tijd.

4. U staat er alleen & mist mogelijk kennis

Een goede aanpak bij verzuim kan lastig zijn. Als u bijvoorbeeld al lang samenwerkt met een collega die ziek wordt, kan dat het lastig maken deze medewerker aan te spreken op verzuim. Dat is ook het voordeel van samenwerking met een arbodienst. Zij werken iedere dag met zieke medewerkers en weten precies hoe ze hier op een goede manier mee om moeten gaan. Dat werkt ook een stuk efficiënter en kan u tijd en kopzorgen besparen.

5. U loopt mogelijk risico bij de poort van UWV

Iemand die ziek wordt, kan ook langdurig ziek worden. Zelfs een simpel griepje kan uitmonden in langdurig verzuim. De griep was de reden om ziek te melden, maar uiteindelijk bleek er veel meer achter het verzuim te schuilen. Blijft iemand langdurig ziek dan gaat de verantwoordelijkheid van de medewerker na twee jaar over naar UWV.

Het UWV kijkt opnieuw naar de mate van arbeidsongeschiktheid, vanuit de wet WIA. UWV beoordeelt ook of u als werkgever heeft voldaan aan de eisen die de Wet verbetering poortwachter stelt. Daarbij bent u als werkgever verantwoordelijk. Mocht blijken dat dit niet zo is, dan kan het UWV een boete uitschrijven.

Hoe helpt een verzuimverzekering geld te besparen?

Een goede verzuimverzekering in combinatie met een arbodienst helpt u tijd, geld en geregel te besparen. We helpen u ook (via onze arbodienst) met de dossieropbouw van de zieke medewerker. Maar dat is nog niet alles! Sazas doet meer. Wij helpen klanten ook het verzuim omlaag te brengen met ons programma VerzuimOnderDeDuim. Daarnaast helpen we u vooral ziekteverzuim te voorkomen. Zo is een werkplekonderzoek voor Sazas klanten bijvoorbeeld gratis.

Meer weten?

Tot 1 maart krijgt u verschillende voordelen van Sazas bij het afsluiten van een verzuimverzekering. Zo ontvangt u:

Kijk voor meer informatie op www.sazas.nl/verzuimverzekering en vraag een offerte aan.

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: