Wat kunt u doen tegen winterdepressie?

Als werkgever wilt u natuurlijk het liefst uitgeruste en vrolijke werknemers. Werknemers die met plezier en vol energie naar hun werk gaan. Of dat nu in de zomer, lente, winter of herfst is. In de zomer, lente en herfst gaat dat meestal redelijk vanzelf. In de winter is het voor sommige werknemers wat lastiger. Het is vroeg donker en koud en dit kan leiden tot een winterdepressie. Wat kunt u als werkgever daar aan doen en hoe kunt u helpen?

Informeer

Informeer uw werknemers over het bestaan van een winterdepressie. Laat weten wat de symptomen zijn, hoe het voorkomen kan worden en wat de werknemer er zelf tegen kan doen. Zo tasten uw werknemers niet in het duister, mochten ze er last van krijgen.

Wat-doen-als-werkgever-tegen-winterdepressie.png

Goede sfeer

Laat blijken dat er gelachen mag worden tijdens het werk. Organiseer iets leuks. Zorg voor een goede sfeer op het werk, zodat werknemers het waard vinden uit bed te komen in het donker en met goede zin op het werk verschijnen.

Natuurlijk en voldoende licht

Van een donker hol wordt niemand gelukkig. En daarnaast zijn we veel productiever bij veel licht. Als uw werknemers veel op kantoor werken zorg dan voor voldoende licht. U kunt lichtbakken aanschaffen die zonlicht simuleren. Laat werknemers die gevoelig zijn voor seizoenswisselingen (dicht) bij een raam zitten.

Kerstpakket

Ga preventief te werk en stop iets in het kerstpakket wat kan helpen tegen een winterdepressie. Denk aan een lichtwekker, een kortingsbon van een vliegmaatschappij, een bezoek aan de zonnebank of een energielamp.

Stimuleer de buitenlucht

Als uw werknemers niet veel buiten werken, geef ze dan de kans naar buiten te gaan. Bijvoorbeeld tijdens de lunch. Of stimuleer fietsen naar het werk door middel van een fietsenregeling.

Gepubliceerd op 9 januari 2017

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: