Risico op een tekenbeet verminderen

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is zeer ernstig en wordt vaak laat ontdekt. Lyme ontstaat na een tekenbeet van een besmette teek. Als de bacterie in het lichaam blijft, richt hij zich vooral op zenuwweefsel, gewrichten, de huid en heel soms het hart. Hoe eerder u de ziekte opmerkt, hoe beter de behandeling aanslaat. Werken uw medewerkers veel buiten? Zorg dan dat ze zich goed controleren op eventuele teken. Voornamelijk in de liezen en oksels. Heeft uw medewerker symptomen van de ziekte van Lyme? Wijs hem of haar dan op ons preventief spreekuur, want in zeldzame gevallen kan het zelfs leiden tot tekenencefalitis (TBE tick-borne encephalitis/hersen(vlies)ontsteking).

Maak de kans op een tekenbeet zo klein mogelijk

Jaarlijks wordt ruim 1 miljoen mensen gebeten door een teek. Zo’n 27.000 mensen per jaar krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Per jaar zijn er 1000 tot 2500 mensen die langdurig klachten houden. Ongeveer 1 op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen en worden actief bij een temperatuur van 7 graden. Tussen maart en juli worden mensen het vaakst gebeten, met een piek in juni en juli.

Een teek is 1 tot 3 millimeter en als hij gebeten heeft, is het net een zwart puntje. Na een beet zwelt een teek op door het opzuigen van het bloed tot een grijs of bruin bolletje en is dan zo groot als een erwt. Bekijk hieronder de tips om de kans op een tekenbeet te verkleinen.

Tip 1.

Kijk op www.tekenradar.nl. Daar kunt u zien waar teken erg actief zijn. Houd wel altijd in uw achterhoofd dat u ook buiten deze gebieden een tekenbeet kunt oplopen.

Tip 2.

Draag kleding die de huid bedekken en uw lichaam goed afsluiten, zoals een lange broek en lange mouwen.

Tip 3.

Smeer u in met een tekenwerend middel zoals DEET. Vergeet niet uw sokken, schoenen en broek in te spuiten met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Blijf uzelf controleren, want dit geeft geen 100% bescherming.

Tip 4.

Controleer uzelf regelmatig, vooral op warme plekken, zoals oksels, liezen, bilnaad, knieholten, achter de haargrens en de oren. Doe dit een paar keer per dag, vooral in de liezen en oksels. Bekijk dit filmpje als voorbeeld.

Tip 5.

Download de gratis app Tekenbeet van het RIVM in de Google Play Store (Android) of de Apple App Store (iOS). De app bevat tips, een dagboekfunctie en biedt de mogelijkheid een foto te maken van de tekenbeet zodat je gemakkelijker kunt onthouden waar de teek heeft gebeten.

Wat moet u doen bij een tekenbeet?

Bent u gebeten door een teek? Onderneem dan meteen actie. Verwijder de teek direct met een tekenverwijderaar of puntig pincet door de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast te pakken en hem eruit te trekken. Ontsmet de wond en noteer de datum en plek van de beet. Volg de stappen van de afbeelding hieronder.

Is de afbeelding niet goed te zien? Klik dan hier om de infographic over wat te doen bij een tekenbeet in een apart venster te openen.

Wanneer u de datum en de plek waarop u gebeten bent in uw agenda heeft genoteerd blijf dan goed opletten of u last krijgt van de symptomen van de ziekte van Lyme.

Symptomen van de ziekte van Lyme

Vroege symptomen zijn:

  • een rode kring of vlek bij de tekenbeet (meest zichtbare symptoom). Dit kan tot drie maanden na de beet verschijnen.;
  • koorts en eventueel gewrichts- en spierpijn in de eerste weken na de beet;
  • Gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.

Ga naar de huisarts bij één van bovenstaande klachten.

Deze symptomen kunnen overigens ook uitblijven. De ziekte van Lyme kan leiden tot diverse andere klachten op verschillende vlakken:

  • neurologisch: zenuwstelsel / hersenen;
  • dermatologisch: huid;
  • reumatologisch: spieren en gewrichten;
  • cardiologisch: hart;
  • opthalmologisch: ogen;
  • psychisch: gemoed en humeur.

Gespecialiseerde Lyme-poli

Heeft uw medewerker (vermoedelijk) de ziekte van Lyme? Met een verwijzing van de huis- of bedrijfsarts kan hij of zij terecht bij de volgende Lyme-poli's:

Bent u werkgever?

Zorg dat uw medewerkers op de hoogte zijn en informeer ze over bovenstaande maatregelen. 

Bekijk voor meer informatie de website van het RIVM of het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum.

◄ Terug naar overzicht Fysiek verzuim voorkomen