10 tips voor succesvol thuiswerken

Momenteel moet iedereen, als dit mogelijk is, thuiswerken. Gewoonlijk werkt in Nederland 13,7% van de werkenden thuis. Hiermee is Nederland Europees koploper in het thuiswerken.
Voor u als werkgever betekent thuiswerken minder controle op het personeel. U geeft uw medewerker meer vertrouwen. Voor uw medewerkers betekent dit dat ze zelf meer verantwoordelijkheid moeten nemen. Om het thuiswerken in goede banen te leiden kunt u onderling goede afspraken maken. Daarnaast is het belangrijk om met elkaar te blijven communiceren.


5 thuiswerktips voor u als werkgever

Uw medewerkers thuis laten werken heeft voor u als werkgever verschillende voordelen: minder kosten voor kantoorruimte, lagere kosten voor energie, flexibiliteit en een efficiënte inzet van uw medewerkers, en een hogere productiviteit.

Om het thuiswerken van uw medewerkers succesvol te maken voor uw bedrijf is het belangrijk om verschillende zaken te regelen:

1. Zorg voor een goede thuiswerkovereenkomst
Zet hierin instructies over arbeidsrisico’s en hoe deze te beperken, bijvoorbeeld door het regelmatig nemen van pauzes.

2. Zorg voor een ergonomisch goede thuiswerkplek
Maak een werkplekovereenkomst met jaarlijks een check van de werkplek, bijvoorbeeld via foto-en videomateriaal.

3. Monitor het thuiswerken
Doel van het monitoren is te kijken of het goed gaat en of het beter kan.

4. Organiseer de onderlinge communicatie
Om tussen medewerkers de communicatie te stimuleren voor overleg, het bijpraten bij de koffieautomaat, maar ook voor bijvoorbeeld de vrijdagmiddagborrel, kunt u Zoom, Facetime, Skype, Google Hangouts, Houseparty (vrijmibo) of andere geschikte applicaties beschikbaar maken.

5. Zorg voor duidelijke verwachtingen
Samenwerken op verschillende locaties kan lastig zijn. Door structuur en spelregels te geven, biedt u uw medewerkers houvast. Denk hierbij aan een online project- of teampagina waar medewerkers bijvoorbeeld kunnen checken wat er van ze wordt verwacht, waar collega’s aan werken, wie waar en wanneer bereikbaar is. Intranetsoftware biedt vaak deze mogelijkheid, maar ook tools als Trello (een basisaccount is gratis) of Microsoft Teams.


5 tips bij het thuiswerken voor medewerkers

Als u uw medewerkers de mogelijkheid biedt om thuis te werken, is het belangrijk om ze te informeren over hoe ze dit het beste kunnen doen. De belangrijkste tips zijn:

1. Maak afspraken over de thuissituatie
Naast een ergonomische werkplek is het belangrijk om ongestoord te kunnen werken. Dit betekent soms afspraken over een verdeling van de huishoudelijke taken en oppas voor de kinderen.

2. Zorg voor structuur
Door elke dag op dezelfde tijd de werkdag te beginnen en af te sluiten creëert uw medewerker een werkroutine die gelijk is aan een werkdag op kantoor. Door dagelijks online (bij voorkeur beeldbellen) met elkaar te vergaderen om te bespreken wie wat die dag gaat doen, creëert u een gevoel van verbondenheid en voorkomt u een gevoel van eenzaamheid. Structuur zorgt daarnaast voor een goede balans tussen werk en privé.

3. Stel doelen en maak een planning
Maak een to-dolijstje. De werkzaamheden op een to-dolijst kunnen afvinken geeft voldoening. Drie hoofddoelen op een dag zijn realistisch. Aan de hand daarvan kan de medewerker een planning maken, waarbij het belangrijkste eerst wordt gedaan.

4. Neem korte pauzes
Langdurig uren achterelkaar werken met een beeldscherm kan tot klachten leiden, waaronder oog-, nek- en stressklachten. Door het nemen van korte pauzes, kan uw medewerker weer fris aan het werk. En even iets anders doen is goed voor de creativiteit. Wissel bijvoorbeeld het werk af met een kort huishoudelijk klusje als de vaatwasser uitruimen of de planten water geven. Door zich hierna te richten op de uit te voeren taken en de gestelde doelen gaat uw medewerker effectief te werk.

5. Beweeg regelmatig
Door regelmatig te bewegen blijft uw medewerker vitaal, bij voorkeur in de buitenlucht. Bewegen is goed voor lijf en leden en kan zowel fysieke als mentale problemen voorkomen.Bronnen: Accountancy Vanmorgen en NRC


Whitepaper:
Thuiswerken: Haal er het maximale uit voor uw bedrijf

Naast bovenstaande tips hebben we nu ook een whitepaper over thuiswerken voor u gemaakt. Hierin leest u wat het kan opleveren voor uw bedrijf, maar ook zaken waar u goed op moet letten.
Hoe houdt u uw medewerkers zo productief en gemotiveerd
mogelijk? En wat mogen zij verwachten van u als werkgever?
Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij.

Vraag het whitepaper aan
Thuiswerken WP Sazas
Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: