Hoe houdt u uw bedrijf gezond in het nieuwe jaar?

Aantal keer gelezen:
 420
Oudjaar zit erop, de balans is opgemaakt, dus u kunt met een schone lei beginnen. Heeft u nog ruimte over voor goede voornemens voor uw organisatie? Laat u inspireren door uw collega-ondernemers en lees onderstaande tips.

Goede voornemens

Bespaar op energie

Sinds 1 augustus 2019 is het voor de meeste bedrijven verplicht om de overheid te informeren over de energiebesparende maatregelen die ze hebben genomen. Controleer of u deze verplichting heeft. U kunt bijvoorbeeld op energie besparen door:

  • Oude lampen te vervangen door LED-verlichting.
  • Tijd- of schemerschakelaars te gebruiken voor de buitenverlichting.
  • Bewegingsschakelaars te gebruiken in ruimtes waar mensen korte tijd zijn, zoals toiletten.
  • Een uur voor sluiting van het pand de verwarming laag te zetten.
  • Koudwaterleidingen te isoleren.
  • Ramen zo veel mogelijk gesloten te houden voor een goed werkend ventilatiesysteem.
  • Apparatuur uit te schakelen en computers in de automatische slaapstand te zetten.

Zorg voor een cyberveilige organisatie

Een belangrijke verantwoordelijkheid voor u is digitale veiligheid. Een goed begin is het halve werk. Heeft u al een phishing test (test om uw medewerkers het risico van internetfraude te laten zien) gedaan om te ontdekken hoe alert en bewust uw medewerkers zijn als het gaat om (de risico’s van) verdachte e-mail? Bekijk ook wie verantwoordelijk is voor welke zaken en of dit de juiste mensen zijn. Doe daarnaast een Cyber-Risicoanalyse om te bepalen of u voldoende beschermd bent tegen cyberrisico’s.

 

Neem maatschappelijke verantwoordelijkheid

U kunt een grotere maatschappelijke rol spelen. Neem mensen in dienst die minder kansen hebben op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een arbeidsbeperking.  Of bied uw medewerkers actief een opleiding aan, ook al sluit het misschien minder aan op het werk binnen uw bedrijf. Door zulke aanpassingen kunt u uw (toekomstige) medewerkers niet alleen gezond, maar ook gelukkig houden.

 

Help uw laaggeletterde medewerker op weg

In Nederland heeft 1,8 miljoen mensen tussen de 18 en 65 jaar moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ruim de helft ervan is in Nederland geboren en getogen. Voor u kan laaggeletterdheid grote gevolgen hebben. Het kan namelijk zorgen voor ongelukken op de werkvloer door taalproblemen. En mensen die moeite hebben met taal zijn ook vaker ziek, zijn minder productief en hebben meer last van stress. Ze proberen hun taalproblemen te verbergen. Daarom is het belangrijk om laaggeletterde medewerkers te herkennen. Signalen van taalproblemen zijn:

  • Moeite hebben met het formuleren van vragen, het begrijpen van problemen en het stellen van prioriteiten.
  • Vragen hebben over informatie die al eerder is uitgereikt.
  • Uitgereikte documenten niet bekijken en ogen niet over de tekst bewegen.
  • Afspraken niet noteren.
  • Regelmatig te laat komen of niet op komen dagen op afspraken.

Het is goed om de taalproblemen vervolgens bespreekbaar te maken. Veel laaggeletterden schamen zich ervoor. Geef aan dat 2,5 miljoen van de Nederlanders er last van hebben. Leef mee met uw medewerkers en bied een oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van een cursus of opleiding.

Herken kwaliteit en omarm diversiteit

Spiegel uw (toekomstige) medewerkers niet aan uzelf, maar zorg voor diversiteit. Anders zijn is niet per definitie slecht. Het brengt variatie in uw organisatie en zorgt dus voor een betere afspiegeling van de samenleving. Daarnaast zorgt het voor meer ideeën en creativiteit op de werkvloer. Kwaliteit zit niet in kleur, geaardheid of culturele achtergrond. Een deel van uw afzetmarkt bestaat waarschijnlijk uit mensen die niet lijken op medewerkers in uw team, daarom kan meer diversiteit een voordeel zijn. 

Bron: MKB Nederland

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • De WAB (Wet arbeidsmarkt in balans) komt eraan

    De nieuwe wet moet het voor werkgevers aantrekkelijker en minder risicovol maken om mensen in vaste dienst te nemen. Voor medewerkers met een flexibel contract moet er meer kans op zekerheid ontstaan. Lees wat dit voor u betekent.
    Nieuws
  • De vier succesfactoren naar werkgeluk

    Gelukkige mensen zijn gezondere mensen. Dit vertaalt zich ook naar de werkvloer. Personeel dat gelukkig is, presteert namelijk beter. In dit artikel leest u welke vier succesfactoren bijdragen aan het werkgeluk van u en uw werknemers.
    Artikel