Gevaarlijke stoffen op het werk? Heeft u ermee te maken?

Misschien wel. Eén op de 6 werknemers loopt het risico om ziek te worden door het inademen van gevaarlijke stoffen op het werk. En dit heeft een werknemer niet altijd door. De gevolgen kunnen groot zijn. Je kunt hier bijvoorbeeld astma, COPD of longkanker van krijgen. Het is dus belangrijk om stil te staan bij dit onderwerp en te weten wat ertegen te doen valt.

In Nederland overlijden er per jaar zo’n 4.100 mensen door een beroepsziekte. Deze ziekten ontstaan vaak door het inademen van een gevaarlijke stof op het werk. Het duurt vaak jaren totdat de ziekteverschijnselen ontstaan: 80% van de sterfgevallen is gepensioneerd.

gevaarlijke-stoffen-werk.jpeg

Werkomgevingen waar werknemers een verhoogde kans hebben op het inademen van gevaarlijke stoffen zijn bouwplaatsen, meubelmakerijen, garages, agrarische bedrijven, metaalbedrijven en bakkerijen. In garages hangt bijvoorbeeld de gevaarlijke stof dieselrook, agrariërs kunnen worden blootgesteld aan mestgassen en in bakkerijen komt regelmatig het schadelijke meelstof voor. Daarom vraagt het ministerie van SZW sinds 14 mei aandacht voor de risico’s van werken met of rondom gevaarlijke stoffen. Ook brengen zij verschillende oplossingen onder de aandacht. Dit gebeurt in de campagne Veilig Werken Met Gevaarlijke Stoffen.

Het is dus goed om te checken of u veiligheidsmaatregelen zou moeten nemen binnen uw bedrijf. Onze partner Stigas kan voor u onderzoek doen naar de risico’s op uw werkvloer en een inschatting maken van de situatie. Zij kunnen u ook adviseren over het omgaan met gevaarlijke stoffen op het werk. Klik voor meer informatie op deze link.

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: