Pesten op de werkvloer

Volgens onderzoek is één op de zes werknemers weleens gepest op het werk. De gevolgen kunnen groot zijn, zowel voor de persoon zelf als voor het bedrijf. Het is daarom belangrijk om pestgedrag te (h)erkennen en te voorkomen. 

Onschuldig grapje

Pesten lijkt misschien onschuldig, maar is dat zeker niet. Iemand die wordt gepest, kan last krijgen van negatieve emoties, zoals woede, angst en verdriet. Hierdoor kan deze medewerker ook lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn, buikpijn en slapeloosheid. Daarbij is er een grotere kans op psychische klachten of een burn-out. En een flinke burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim.

4 miljoen verzuimdagen

Pesten kan ook negatieve gevolgen hebben voor de rest van het personeel en voor de organisatie zelf. Denk aan een negatieve werksfeer, een verminderde productiviteit, meer verzuim of een verhoogde uitstroom. Jaarlijks kost pesten het Nederlandse bedrijfsleven maar liefst 4 miljoen verzuimdagen, goed voor 2,3 miljard euro.

Pak pesten aan

Het is voor u als werkgever belangrijk om alert te zijn op pestgedrag en actie te ondernemen als het nodig is. Maar wanneer is een grap geen grap meer en wordt het pesten? Wat verstaan we daar dan precies onder en wat kunt u er als werkgever aan doen?

Lees het gratis whitepaper

Als betrokken en persoonlijke verzekeraar begrijpt Sazas hoe groot de gevolgen van pesten kunnen zijn. Daarom hebben wij voor u een whitepaper gemaakt over dit onderwerp.

De whitepaper Pesten op de werkvloer geeft achtergrondinformatie over het onderwerp: wat is pesten, wanneer ontstaat het en hoe groot is het probleem. Daarnaast geeft het u praktische tips over het aanpakken van pesten op de werkvloer.

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: