Verzuimcijfers
kort en lang verzuim

Bij verzuim kunt u te maken krijgen met kort of lang verzuim. Hoe voorkomt u dat verzuim een serieus probleem voor uw bedrijf wordt?

Wat is kort en lang verzuim?

Kort verzuim gaat om een ziekmelding korter dan 13 weken. Dat  is al best een tijd natuurlijk. Vaak is er dan wel meer aan de hand dan een griepje. Lang verzuim is verzuim met een duur van meer dan 13 weken. Dan loopt u natuurlijk het risico dat verzuim een serieus probleem in uw bedrijf loopt.

Factsheet over kort en langdurig verzuim in Nederland

Wat valt op?

  • Het aantal ziektegevallen dat langer dan 13 weken ziek is licht gedaald ten opzichte van het vorige jaar.
  • Het aantal ziektegevallen dat langer dan 1 jaar arbeidsongeschikt is is ook gedaald.

3 tips om verzuim kort te houden


1. Handel meteen bij verzuim

Belangrijk is om bij verzuim snel te schakelen. Maak duidelijke afspraken over hoe en bij wie de ziekmelding plaatsvindt. Voer ook een ziekmeldingsgesprek, zodat u een goed beeld heeft van de situatie en de juiste vervolgacties kunt inzetten. De eerste twee weken bij verzuim zijn misschien wel doorslaggevend bij de duur van de ziekmelding.. Als u hier de juiste stappen zet, kunt u voorkomen dat verzuim langer duurt dan nodig.

2. Maak duidelijke afspraken

Het onderhouden van vervolgcontact is belangrijk. Zorg dat u afspreekt wanneer u contact heeft en welke stappen ondernomen worden om het herstel te bevorderen. Maak de werknemer zelf ook onderdeel van de oplossing en vraag wat hij of zij zelf kan doen om de terugkeer op het werk te bevorderen.

3. Kijk ook naar het geheel

Soms staat een ziekmelding niet op zichzelf. En schuilt er meer achter. Wellicht botert het niet in de samenwerking of zijn er privéproblemen. Betrek ook eerdere ziekmeldingen bij deze ziekmelding. Als iemand zich meer dan 3 keer ziekmeldt in een jaar, dan is er meer in de hand. Dan kunt u in gesprek gaan met deze werknemer via een verzuimgesprek.

Meer weten over ziekteverzuim?

Bekijk dan ons dossier verzuimcijfers 2015 via onderstaande link. Sazas kan ook uw bedrijf helpen de verzuimduur te verkorten- waar mogelijk- om zo verzuimkosten te besparen. Kijk hier voor meer informatie over onze BASIS-verzekering. En vraag vrijblijvend een offerte op (rechts in uw scherm) voor onze totaalaanpak: een verzuimverzekering met een verzuimpakket.

Gepubliceerd op 12 oktober 2016