Klant aan het woord: Johan van Beers - Bron Groenvoorziening

Op vrijdagochtend 8 juni ging Sazas op bezoek bij een van haar klanten; Johan van Beers van Bron Groenvoorziening uit Geldermalsen. Onder het genot van een kopje koffie vertelt Johan over het bedrijf en waar zij tegenaan lopen op het gebied van verzuim.

Sazas accountmanager Edwin van Vliet (links) en Johan van Beers (rechts)

Kun je in het kort vertellen wat Bron Groenvoorziening doet en wat jouw functie is?

“Wij zijn een aannemersbedrijf in het groen. We zijn vooral actief in onderhoudswerk, boomverzorging, onkruidbestrijding, grasmaaien en baggeren. Overheidsinstanties zijn onze opdrachtgevers. We zijn een familiebedrijf. Dit is te merken aan de bedrijfsvoering: we zijn sociaal en we zorgen ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Werknemers zijn enorm gemotiveerd, wat mooi is om te zien. Ik ben hier hoofd administratie en hoofd personeelszaken, maar ook vervul ik de rol van preventiemedewerker en vertrouwenspersoon. Een leuke 
en veelzijdige baan dus.”

Hebben jullie veel te maken met verzuim? En wat zijn volgens jou de oorzaken hiervan?

“Nee, we zitten onder het gemiddelde. We hebben op dit moment 4 of 5 medewerkers met langdurig verzuim. Deze zijn allemaal boven de 62 jaar oud. Mensen blijven hier lang werken: de gemiddelde medewerker is zelfs al 16/17 jaar bij ons in dienst. Ik denk dat veel medewerkers buiten werktijd te weinig rust nemen en dus ook nog zwaar lichamelijk werk in eigen omgeving doen. Dit in combinatie met het werk hier, is natuurlijk extra belastend voor het lichaam, wat kan resulteren in verzuim.”

Wat doen jullie er zelf aan om het verzuim onder collega’s zoveel mogelijk te beperken?

“We proberen een gezonde levensstijl bij onze medewerkers te stimuleren, maar onze invloed is beperkt omdat veel werknemers door heel het land aan het werk zijn. We hebben weleens een ongezonde levensstijl gemerkt bij een medewerker. We zijn toen met deze persoon in gesprek gegaan. Dat is denk ik erg belangrijk. Wat we ook doen is oudere medewerkers met elkaar laten werken, zodat het lichamelijke niveau gelijk is. Of we proberen juist een oudere medewerker, die uiteindelijk de meeste ervaring hebben, met jongere medewerkers te plaatsen. De oudere medewerker doet dan het denkwerk en de jongeren pakken het zwaardere werk op.”

Waar lopen jullie tegenaan wat betreft verzuimpreventie?


“Wij willen oudere medewerkers, die lang bij ons werken, in dienst houden. Dit is financieel wel soms lastig; je moet kiezen tussen financieel en menselijk ondernemen. De pensioenleeftijd zou voor deze sector, waar zwaar lichamelijk werk wordt verricht, echt omlaag moeten. Of er moet een social return of subsidie voor komen, waardoor werkgevers gestimuleerd worden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen of te houden.”

Wat is voor jullie belangrijk als het gaat om verzuimbegeleiding en de rol van Sazas?

“Als iemand ziek is, is Sazas altijd betrokken en kijkt zij naar wat er in de toekomst beter kan op het gebied van verzuim. Dat is erg belangrijk voor ons. Op dit moment heb ik dan ook geen verbeterpunten. Sazas is meer dan een verzekeringsmaatschappij: ze biedt ook advies en controle.”

Edwin van Vliet, accountmanager bij Sazas, reageert graag op Johan:
“Ik ben heel blij met klanten als de Gebr. Bron en Johan van Beers van Bron Groenvoorziening. Zij zijn altijd zeer betrokken en vlot in de reactie. Ik zou wensen dat alle werkgevers een dergelijke werkwijze als aanpak van preventie en verzuim hebben. En natuurlijk wil ik ze daarbij helpen. Mooi ook om te zien dat Johan er alles aan doet om, voor zover mogelijk, voor trouwe medewerkers een goede werkgever te zijn. Het probleem dat Johan beschrijft over duurzame inzetbaarheid is iets dat voor veel werkgevers herkenbaar is. Medewerkers in de agrarische en groene sector beginnen vaak jong. Als dan de pensioenleeftijd een stuk later ligt is dat heel zuur, want de VUT-regeling bestaat ook niet meer. Ook Sazas ziet dit probleem op zich afkomen. We zullen er alles aan doen dit zo adequaat mogelijk aan te pakken.”