Verzuim kan 20 procent verminderen door stimuleren vitaliteit

Medewerkers die gezond leven zijn 30 procent productiever. Dit kan 20 procent minder ziekteverzuim tot gevolg hebben. Daarom heeft het veel zin om vitaliteit onder uw medewerkers te stimuleren. Maar hoe pakt u dat aan als werkgever?

gezonde levensstijl met yoga in de duinen

Resultaten van het stimuleren van vitaliteit 

Uw medewerkers zijn de motor van uw organisatie. Vitale mensen zijn energiek en daardoor meer betrokken en productiever op het werk. Het heeft dus zin om onder uw medewerkers een gezonde levensstijl te stimuleren.

Obesitas

Vooral obesitas is een veelvoorkomend probleem in de Nederlandse arbeidsmarkt. Het gaat om 100.000 mensen in totaal. Het probleem speelt vooral onder jongeren: de helft van de twintigplussers is te zwaar volgens het CBS. Het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden, omdat dit de medewerkers van nu én van de toekomst zijn.

Manieren om vitaliteit te stimuleren

Als werkgever kunt u op verschillende manieren uw medewerkers motiveren om aan hun vitaliteit te werken. U kunt ervoor zorgen dat uw medewerkers op het werk meer bewegen, onderweg naar het werk toe, of dat ze er in hun vrije tijd bewuster mee bezig zijn.

  • Op het werk: hier kunt u de vitaliteit van uw medewerkers stimuleren door gezonde tussendoortjes of een gezonde lunch aan te bieden. Ook is het effectief om traplopen of staand vergaderen te stimuleren.
  • Onderweg naar het werk: u kunt uw medewerkers motiveren om onderweg naar het werk meer te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door, iedere keer dat ze op de fiets naar het werk komen, waardepunten toe te kennen voor een presentje. U kunt ook een kilometervergoeding aanbieden aan medewerkers die per fiets komen.
  • In de vrije tijd: heeft u het gevoel dat medewerkers buiten werktijd ongezond leven? En heeft u het gevoel dat dit een negatieve invloed heeft op de vitaliteit en productiviteit? Ga hierover dan een gesprek aan. Vraag of u kunt helpen om de situatie te verbeteren.