Talentontwikkeling voorkomt een bore-out

Een bore-out is letterlijk uitgeput raken door verveling. Het lijkt op een burn-out, met het verschil dat iemand in een bore-out kan raken als hij/zij lang moet werken onder zijn niveau. Maar iemand met een burn-out loopt ook het risico om een bore-out te krijgen. Beide aandoeningen kunnen verzuim veroorzaken.

Hoe herken je een medewerker met een bore-out? Een aantal verschijnselen lijkt op die van een burn-out. Bij een bore-out lijkt of is een medewerker vermoeid, lijkt hij/zij verveeld of heeft diegene te weinig werk. Het kan ook zijn dat de medewerker laat blijken dat hij/zij het werk niet leuk vindt.

U kunt een bore-out bij uw medewerker voorkomen door in hem of haar te investeren.

Talentontwikkeling-voorkomt-bore-out

Investeren in talent

Om een bore-out van uw medewerkers te voorkomen, is het goed om uw medewerkers daar in te zetten waar hun talent tot hun recht komt. De personeelsafdeling heeft de taak om zich bezig te houden met talentgedreven ontwikkeling. Het is belangrijk om te kijken of de medewerkers de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen en in praktijk te brengen. Er zijn vijf factoren die talentontwikkeling succesvol maken: inzicht, gezamenlijke doelen, ruimte voor talentontwikkeling, verantwoordelijkheid en positieve aandacht.

Inzicht

Zorg ervoor dat al uw medewerkers zich prettig voelen. Weten u en zijzelf wat hun talenten zijn? Inzicht is namelijk de eerste stap naar persoonlijke groei. Daarom is het belangrijk dat zowel managers als de andere medewerkers inzicht hebben in zichzelf. Dit doet u door een open gesprek met hen te voeren. Stel vragen over wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn.

Doelen

Heeft u inzicht gekregen in uw medewerkers? Dan is de volgende stap om dit inzicht te gebruiken om met elkaar doelen vast te stellen. Schrijf ze op, zodat elke medewerker kan zien of de planning door iedereen wordt gevolgd. Doelen geven redenen om samen te werken en om betere resultaten te halen. Om het doel te bereiken heeft iedere medewerker zijn eigen taken. Zorg ervoor dat ze te meten zijn, bespreek ze steeds en geef een reactie op het proces.

Ruimte voor talentontwikkeling

Vrijheid is nodig om talent te kunnen ontwikkelen, net als de ruimte om fouten te kunnen maken en daarvan te leren. Geef uw medewerkers de tijd voor talentontwikkeling en redenen om te willen groeien. Daarnaast is het belangrijk dat ze tijd krijgen om dingen uit te proberen en niet worden beoordeeld op het resultaat. Bespreek in plaats daarvan het proces.

Verantwoordelijkheid

Staat in de bedrijfscultuur van uw organisatie de talentontwikkeling van de medewerkers continu centraal? Dan is het belangrijk dat medewerkers hier verantwoordelijkheid voor krijgen en voelen. Als uw managers samen met personeelszaken een veilige, uitnodigende en uitdagende sfeer creëren, kunnen uw medewerkers hun talenten op de juiste vlakken in praktijk brengen en hun verantwoordelijkheid nemen. Daarbij is het belangrijk dat uw medewerkers waardering krijgen voor hun talenten. Geef daarom eerlijke en opbouwende feedback.

Positiviteit

Mensen groeien door waardering. Sta daarom stil bij resultaten die worden behaald. Kijk naar wat er goed gaat en waar de organisatie wat van kan leren. Beloon medewerkers die bewust bezig zijn met hun eigen ontwikkeling en verantwoordelijkheid laten zien. Zorg ervoor dat managers tijd maken voor hun medewerkers en laat ze hun waardering uitspreken. Positieve aandacht moedigt medewerkers aan om hun beste beentje voor te zetten, wat voordelig is voor het bedrijf.

Investeer in het talent van uw medewerkers. U krijgt er werkplezier voor terug en het voorkomt verzuim.

Bron: Xpert HR