Kan een kantoorhond verzuim voorkomen?

Een dier op kantoor is niet gebruikelijk. Toch toont de wetenschap aan dat het hebben van een kantoorhond geen slecht idee is. Het kan namelijk zorgen voor minder verzuim en een hogere productiviteit. Toch zijn er maar weinig bedrijven die een kantoorhond hebben. De voordelen wegen voor sommigen blijkbaar niet op tegen de nadelen. Mensen kunnen allergisch zijn voor een hond en het is minder hygiënisch.

Maar dieren hebben een goede invloed op de gezondheid. Hun aanwezigheid werkt stressverlagend. De laatste jaren is het ziekteverzuim door stress enorm gestegen. Daarom is het zeker de moeite waard om na te denken over de aanschaf van een kantoorhond.

Wat zijn de voordelen van een kantoorhond?

Het hebben van een kantoorhond heeft zo zijn voordelen. Een dier op kantoor is stressverlagend en daardoor goed voor de gezondheid. Als je een dier knuffelt, wordt namelijk het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit zogenaamde gelukshormoon zorgt ervoor dat hartslag en bloeddruk dalen en dat er minder cortisol (stresshormoon) wordt aangemaakt.
Een kantoorhond kan bovendien zorgen voor een positieve werksfeer en meer interactie tussen medewerkers. Daarnaast krijgen ze meer beweging, omdat een hond regelmatig moet worden uitgelaten. De frisse lucht zorgt voor nieuwe energie voor de rest van de dag. Een fijne bijkomstigheid is ook dat het klantcontact er persoonlijker door wordt. Er is met een hond altijd een leuk gespreksonderwerp voor handen.

Wat zijn argumenten tegen de kantoorhond?

Naast de voordelen van de kantoorhond zijn er ook argumenten te bedenken tegen de kantoorhond. Uiteindelijk is niet iedereen dol op honden. Een kantoorhond kan negatieve gevolgen hebben. We bespreken ze hieronder en geven per punt een mogelijke oplossing:  

 • Angst: medewerkers kunnen bang zijn voor honden. Door het gedrag van honden beter te begrijpen, kan de angst afnemen of verdwijnen. Daarom is goede voorlichting over hondengedrag belangrijk.
 • Allergie: een medewerker kan allergisch zijn. Er zijn hondenrassen die ‘hypoallergeen’ zijn, zoals de Portugese waterhond. Zulke honden veroorzaken geen allergische reactie.
 • Minder hygiënisch: haren en modderpoten kunnen zorgen voor een minder schoon kantoor. Door een hond goed (dus regelmatig) te verzorgen, blijft de omgeving schoon.
 • Geluidsoverlast door geblaf: honden communiceren onder meer door te blaffen. Een goed opgevoede hond blaft niet zomaar.
 • Weerzin, medewerkers moeten door weer en wind naar buiten: echter, mensen die door weer en wind naar buiten gaan, bouwen vaak een betere weerstand op.

Wat is een goede kantoorhond?

Niet elke hond is geschikt om mee te brengen naar kantoor. Honden die heel veel energie hebben, hebben bijvoorbeeld veel beweging nodig. Als zij dat niet krijgen, kunnen ze de rust op het werk verstoren door te piepen of te blaffen. Waar een goede kantoorhond aan moet voldoen, is:

 • Sociaal vaardig zijn;
 • Rustig zijn;
 • Gehoorzaam zijn;
 • Niet (te) waaks zijn (in verband met mensen die komen en gaan).

Bezit een hond deze eigenschappen, dan is het een goede kandidaat voor de baan als kantoorhond.

 

Welke afspraken moet u maken voor het aanschaffen van een kantoorhond?

Wegen de voordelen op tegen de nadelen en bent u ervan overtuigd dat een kantoorhond een positief effect heeft op uw medewerkers? Inventariseer dan wie er voor en tegen is. Als iedereen voor is, bekijk dan welke hond geschikt is en geef voorlichting over het gedrag van de hond.

Start eerst met een proefperiode voor hond en mens, zodat ook kan worden gekeken of de hond gelukkig wordt van het kantoorleven. Maak duidelijke afspraken over:

 • Eén vaste baas;
 • Consequente opvoeding;
 • Vaste plek voor de hond;
 • Speelruimte voor de hond;
 • Uitlaatschema;
 • Verboden zones voor de hond (bijv. de kantine);
 • Verzorging van de hond.

Zijn er medewerkers die hun eigen hond mee willen nemen naar kantoor? Dan is het belangrijk om de honden eerst op neutraal terrein kennis te laten maken. Maak concrete afspraken over zaken als het maximaal aantal aanwezige honden op een dag en stel een proefperiode vast om te zien of er geen overlast ontstaat.

Een kantoorhond heeft echt een meerwaarde op de werkvloer. Als u een goed getrainde kantoorhond heeft, kunnen uw medewerkers er veel plezier aan beleven. En al dit extra werkgeluk door deze vriendelijke viervoeter zorgt voor minder verzuim.