Zo beperkt u de negatieve gevolgen van een kantoortuin

De eerste kantoortuinen ontstonden in de jaren ’50, met de gedachte dat een compleet open kantoor een goed idee zou zijn. Nog steeds is een open kantoor of kantoortuin populair bij bedrijven. Een kantoortuin maakt het makkelijker om met elkaar te communiceren en samen te werken. Daarnaast kan een kantoortuin goed zijn voor de creativiteit en de productiviteit. Voor werkgevers heeft de kantoortuin als bijkomend voordeel dat de beschikbare ruimte zo goed mogelijk benut kan worden.

Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat de kantoortuin ook nadelen heeft. In dit artikel laten we zien waarom een kantoortuin niet altijd ideaal is. Ook geven we tips om de nadelen van een kantoortuin en eventueel bijkomend ziekteverzuim te verkleinen.

Beperk de negatieve gevolgen van een kantoortuin

Wat is een kantoortuin?

Een kantoortuin is een relatief open ruimte waarin meerdere medewerkers bij elkaar werken. De werkplekken worden dus niet door muren van elkaar gescheiden. Soms hebben medewerkers een vaste werkplek, maar vaak wordt in kantoortuinen van plek gewisseld.

Nadelen van de kantoortuin

Wat zijn de nadelen van de kantoortuin? Gebrek aan privacy en teveel afleiding zorgen ervoor dat:

  • De hoeveelheid (telefoon)gesprekken toeneemt, maar dat de kwaliteit ervan daalt. Iedereen kan iedereen horen, waardoor de inhoud van de gesprekken vaak oppervlakkig blijft.
  • Medewerkers lichamelijke en mentale klachten krijgen. Zij kunnen bijvoorbeeld meer stress ervaren door het gebrek aan privacy.
  • De productiviteit daalt. Door afleiding en gebrek aan concentratie doet een medewerker langer over een taak.

De kantoortuin en het risico op ziekteverzuim

Door het hogere risico op lichamelijke en geestelijke klachten bij medewerkers in een kantoortuin, ontstaat ook een grotere kans dat zij (langdurig) verzuimen. Door stress stijgt de bloeddruk, wat medewerkers vatbaarder kan maken voor griep en/of op langere termijn uitputting (burn-out). Dit maakt het risico op ziekteverzuim groter.

Verzuim door stress voorkomen?

Wat houdt stress precies in en wat zijn de oorzaken? En vooral: wat kunt u als werkgever doen om verzuim door werkstress bij uw medewerkers te voorkomen? Download het whitepaper:

Whitepaper WErkstress

Mogelijke aanpassingen voor de kantoortuin

Er zijn dus verschillende nadelen verbonden aan het werken in de kantoortuin. Maar sommige werkgevers hebben geen alternatief. In dat geval kunt u aanpassingen aan uw kantoortuin doen om de negatieve gevolgen, zoals werkstress en potentieel verzuim, zoveel mogelijk te beperken. Deze aanpassingen ziet u hieronder op een rij.

Met deze aanpassingen kunt u meteen aan de slag


  • Plaats tussen de werkplekken geluidswerende schotten, kasten en/of planten;
  • Maak gebruik van stilteruimtes waarin medewerkers zich kunnen terugtrekken;
  • Bied uw medewerkers zogenaamde ‘noise cancelling’ koptelefoons (ruisonderdrukkende hoofdtelefoons). Deze dempen storende omgevingsgeluiden;
  • Spreek stilte-uren af waarin op fluistertoon wordt overlegd en telefoongesprekken ergens anders worden gevoerd. 

Een meer drastische oplossing voor de klachten die een kantoortuin kan meebrengen, is het splitsen van de ruimte in meerdere werkruimtes. Helaas is dit niet altijd mogelijk en/of wenselijk.

Niet iedere medewerker vindt een kantoortuin vervelend 

Sommige medewerkers hechten veel waarde aan sociaal contact. In een kantoortuin hebben medewerkers over het algemeen meer onderling contact. Als werkgever is het belangrijk om ook met deze medewerkers rekening te houden. Ook kan het voor u, als werkgever, prettig zijn om in een kantoortuin te werken. U bevindt zich meer onder de medewerkers en u kunt beter zicht en grip houden op wat er speelt.

Zo gaan we hiermee om bij Sazas

Ook bij Sazas hebben wij ervaring met de kantoortuin. Zoals u heeft kunnen lezen, kan een kantoortuin negatieve gevolgen hebben en leiden tot verminderde productiviteit. Om te voorkomen dat de productiviteit van medewerkers in een kantoortuin daalt, plaatsten wij geluidswerende schotten (of kasten) tussen de werkplekken. Ook hebben wij de kantoortuin van grote planten voorzien. Daarnaast hebben we stilteruimtes waarin medewerkers zich kunnen terugtrekken, bijvoorbeeld om zich te concentreren op het werk of om een telefoon- of videogesprek te voeren. Zo hebben onze medewerkers zelf meer regie over hun eigen werkomstandigheden.


Ook interessant voor u:

  • Vrouw in overleg op het werk

    Wat heeft u aan een verzuimverzekering?

    Het is verstandig om uzelf zo goed mogelijk te beschermen tegen verzuim en risico's die het met zich meebrengt. De verzuimoplossingen van Sazas kunnen u daarbij helpen. Met een verzuimverzekering dekt u bijvoorbeeld het financiële risico van loondoorbetaling af.
    Kennisbank
  • vrolijke medewerker op kantoor achter een bureau

    6 tips voor meer werkgeluk

    Wij geven u 6 tips om het werkgeluk van uw medewerkers te behouden en zelfs vergroten. Dit gaat onder meer over zinvol werk en het vinden van genoeg uitdaging.
    Kennisbank