‘Het belang van een goede verzuimverzekering is mij wel duidelijk geworden’

Hovenier Nic Smeets (65) uit Geleen was 28 jaar klant bij Sazas. In die jaren kreeg hij, net als veel andere ondernemers, te maken met verzuim. Toch heeft hij dit nooit als een groot probleem ervaren. “Ik had de zaakjes goed op orde. Bovendien verliep de samenwerking met Sazas altijd naar volle tevredenheid. Dat maakte het hele proces een stuk aangenamer. Het is mij dan ook wel duidelijk geworden waarom het belangrijk is om goed verzekerd te zijn.”

Ondernemer Nic Smeets stond 35 jaar lang aan het roer van Smeets Hoveniersbedrijf. Totdat hij het werk na een nekhernia en twee schouderoperaties fysiek niet meer aankon. Omdat Smeets graag wilde doorgaan met het ontwerpen, koos hij er in 2017 voor om zich volledig te richten op het digitaal ontwerpen van tuinen op een iPad. “Toen ik stopte met het fysieke werk en afscheid nam van mijn medewerkers, heb ik me het digitaal ontwerpen meester gemaakt. Zo ontstond Tuindigitaal”, zegt Smeets. Inmiddels maakt de hovenier met veel enthousiasme zo’n vier tot vijf digitale tuinontwerpen per maand. “Op deze manier houd ik het nog wel tien jaar vol.”


Ommezwaai

De ommezwaai naar het digitale werken ging niet van vandaag op morgen. Omdat Smeets voorzag dat het zware werk hem een keer zou opbreken, ging hij al op z’n 62e met zijn twee medewerkers om tafel om hun wensen te inventariseren. Uiteindelijk vertrok één van de medewerkers naar een collega-hovenier. Ook de andere medewerker stond op het punt om naar een ander bedrijf te gaan. Totdat hij na meer dan dertig jaar trouwe dienst knieproblemen kreeg en niet naar de nieuwe werkgever kon ‘verhuizen’. “En dan wordt ineens duidelijk hoe belangrijk het is dat je goed verzekerd bent.”


Nieuwste machines

Het belang van een goede verzuimverzekering neemt volgens Smeets niet weg dat je ook als werkgever veel kunt doen om verzuim te voorkomen. Iets wat hij zelf ook altijd ter harte heeft genomen. “Ik schafte altijd de nieuwste machines aan om het werk zo licht mogelijk te maken. Zo kocht ik twintig jaar geleden al een elektrische kruiwagen, waarmee je 400 kilo kon vervoeren. Daar kon je fluitend een berg mee oprijden.”

Daarnaast beschikte hij over een graafmachine, accumachines en goede bedrijfsbussen en aanhangers. Bovendien mocht er in de bussen en tijdens het werk niet worden gerookt en lette Smeets goed op of de veiligheidseisen werden nageleefd. “Dat heeft zich zeker uitbetaald.”


Beperkt verzuim

Maar ook op andere vlakken was de ondernemer goed voor z’n medewerkers. Hij nam ze bijvoorbeeld mee naar beurzen en gaf ze standaard vier weken zomervakantie. “Zodat niet alleen ikzelf maar ook mijn medewerkers even goed tot rust konden komen.” Daarnaast gunde Smeets zijn medewerkers in het weekend rust, zodat ze de week erna weer met frisse moed aan de slag konden gaan. “Op de lange termijn heb je daar veel meer aan.”

Kortom: Smeets investeerde altijd volop in zijn mensen. “Samen met een goede verzekeraar als Sazas heeft dat ervoor gezorgd dat ik altijd op een prettige manier heb kunnen werken en mijn verzuim binnen de perken heb weten te houden. En daar kijk ik nog altijd met een goed gevoel op terug.”


Volle tevredenheid

Vanwege de ziekte van zijn medewerker had Smeets jarenlang regelmatig met Sazas te maken. Dat contact verliep naar volle tevredenheid. “De medewerkers die ik sprak waren altijd vriendelijk, correct en behulpzaam. Alles was goed gecoördineerd en ze waren flexibel. Daarnaast zijn de lijntjes kort; je hebt snel iemand aan de lijn die weet van de hoed en de rand. Ook de samenwerking met hun partners verliep vlekkeloos. Sazas is echt een verzekeraar waar je op kunt bouwen.”

Uiteindelijk was Smeets maar liefst 28 jaar verzekerd bij Sazas. In al die jaren had hij nooit de behoefte om over te stappen naar een andere verzekeraar. Dat dit een goede keuze was, werd volgens hem nog eens bevestigd toen hij zich een paar maanden geleden uitschreef. “Twee dagen later ontvingen we een bos bloemen van Sazas, om ons te bedanken voor de jarenlange prettige samenwerking. Daar stonden mijn vrouw en ik wel even van te kijken. Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen.”


Goede verzekering

Terugkijkend ziet Smeets zeker het belang van een goede verzuimverzekering. Hoewel hij goede, gemotiveerde medewerkers in dienst had die over het algemeen niet langer dan een weekje per jaar afwezig waren, heeft hij ook ervaren dat dingen snel kunnen veranderen. Hij raadt andere ondernemers dan ook aan om zich goed te verzekeren. “Natuurlijk kost verzekeren geld. Maar je kunt er veel ellende mee voorkomen.”