SLIM-subsidie voor leren en ontwikkelen op de werkvloer

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt met de zogenoemde SLIM-regeling vanaf 2020 € 48 miljoen beschikbaar voor initiatieven gericht op stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb. Daarnaast komt € 1,2 miljoen beschikbaar voor hetzelfde doel in grootbedrijven uit de landbouw-, horeca- en recreatiesector. U kunt de subsidie nu aanvragen voor uw bedrijf. 

Leren en ontwikkelen: waarom het onmisbaar is voor uw medewerkers

Zolang uw medewerker een uitdaging als stip op de horizon heeft blijft het leuk om hier naartoe te werken. Wanneer uw medewerkers geen uitdaging (meer) hebben in hun werk, hebben ze eerder kans om verveeld te raken. Dat is zonde, want u wilt niet dat uw medewerkers gaan rondkijken naar een andere werkgever. 

leren en ontwikkelen op de werkvloer

Maar ook kan het gebrek aan prikkels dezelfde gezondheidsklachten geven als een burn-out en kan het uiteindelijk zelfs resulteren in (langdurig) ziekteverzuim. Dit wilt u voorkomen: uw medewerkers zijn onmisbaar voor uw bedrijf. Als verzuimspecialist realiseren wij ons dat al te goed. We focussen dan ook op groei en ontwikkeling van onze eigen medewerkers. Lees hoe wij dit doen en welke tips we op dit gebied voor u hebben.

Tips om uw medewerkers te blijven uitdagen

We geven u hieronder een aantal tips om uw medewerkers te blijven uitdagen op de werkvloer. Hierdoor blijven ze langer geboeid en zullen ze minder snel een nieuwe uitdaging bij een andere werkgever zoeken.

 • Laat uw medewerkers eigenaarschap pakken
  Durf verantwoordelijkheid bij uw medewerker neer te leggen voor het inrichten van het werk en het vinden van de juiste oplossingen. Verschuif uw rol naar het ontdekken en inzetten van ieders – soms verborgen – talenten. Kijk ze niet teveel op hun vingers, maar laat het los en geef ze de ruimte om het werk op een eigen manier in te richten. Het gaat uiteindelijk om het resultaat en niet om de weg ernaartoe.
 • Geef uw vertrouwen
  Spreek regelmatig uw vertrouwen uit en bemoei u niet teveel met de dagelijkse werkzaamheden van uw medewerkers. Dit heeft namelijk een zichtbaar positief effect; door te laten merken dat u in uw mensen gelooft, groeit hun zelfvertrouwen en worden ze sneller zelfstandig. Dit bevordert de ontwikkeling en ambitie van uw medewerkers.
 • Denk niet voor uw medewerkers
  Coachen doet u niet door instructies of opdrachten te geven, maar wel door uw medewerker een spiegel voor te houden en uit te dagen om zelf na te denken over opdrachten en oplossingen, maar ook doorgroeimogelijkheden. Zo stopt u er geen kennis in, maar haalt u eruit wat erin zit. Hierdoor voelt een medewerker zich nog meer gewaardeerd en uitgedaagd.
 • Zorg voor opleidingsbudget voor uw medewerkers
  Als u budget beschikbaar heeft voor de ontwikkeling van uw medewerkers, dan kunnen zij hun ei kwijt wanneer ze nieuwe dingen willen leren. Doordat ze dan een (eenmalige) cursus kunnen volgen, kunnen ze direct hun geleerde informatie binnen uw bedrijf in de praktijk brengen. Zo zijn ze minder snel geneigd om bij een andere werkgever naar nieuwe uitdagingen te zoeken.
 • Ga in gesprek met uw medewerker over concrete (tijds)doelen
  Als uw medewerkers weten wat ze moeten doen, zijn ze vaak meer gemotiveerd dan wanneer ze gewoon naar hun werk gaan en alles over zich heen laat komen. Maar ook tijdsdoelen werken motiverend: ook al zijn werkzaamheden niet nieuw, als het binnen een bepaalde tijdsbestek af moet zijn, motiveert het toch meer dan normaal. Niet alleen het niveau van de werkzaamheden, maar dus ook de hoeveelheid van de werkzaamheden is iets om naar te kijken.

De SLIM-subsidie: wat is dat?

Het is dus belangrijk, of zelfs een must, om te investeren in de ontwikkeling van uw medewerkers. De SLIM-regeling, die u hierbij kan helpen, is bedoeld voor slimme werkgevers die op tijd mee willen gaan met de ontwikkelingen in hun sector. Bovendien zet u daarmee in op 'een leven lang ontwikkelen' en investeert u in de kennis, groei en ontwikkeling van uw medewerkers. Bent u zo’n werkgever? Wilt u een leerrijke omgeving binnen uw bedrijf creëren, en daarmee kansen voor uw organisatie en medewerkers? Vraag dan een SLIM-subsidie aan. 

Meer weten of subsidie aanvragen?

Bekijk de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor alle informatie over de SLIM-regeling en vraag het ook voor uw bedrijf aan.