Week van de Teek

Tijdens de Week van de Teek (19 – 23 april 2021) is er een week lang aandacht voor de gezondheidsrisico's van een tekenbeet. Het voorjaar is namelijk de periode waarin de teek actief is. Jaarlijks worden zo’n miljoen Nederlanders door een teek gebeten. Eén op de vijf teken is besmet met de ziekte van Lyme, die zij via een beet kunnen overbrengen op mens en dier. De ziekte van Lyme kan ernstige gevolgen hebben en leiden tot langdurige of zelfs chronische ziekte. Het is daarom belangrijk om meer te weten over de risico’s van een tekenbeet en hoe u een tekenbeet kunt voorkomen.

 

Teken zijn insecten die van bloed leven. Deze spinachtige beestjes kunnen zich vastbijten in de mensenhuid. Door het bloed op te zuigen zwelt de teek op tot een donkerrood bolletje. Na een tekenbeet ontstaat een rode vlek of ring rondom de plek. Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat u hem snel weghaalt.

Hovenier Buiten Aan Het Werk Sazas Week Van De Teek

De ziekte van Lyme

Een op de vijf teken is besmet met de ziekte van Lyme. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Borellia, welke op lange termijn voor flinke gezondheidsproblemen kan zorgen. Een aantal dagen tot weken na de beet kunnen griepverschijnselen ontstaan. Als de ziekte niet op tijd wordt behandeld kunt u zelfs last krijgen van hartritmestoornissen, klachten aan het zenuwstelsel en ontstekingen aan gewrichten. Dit wilt u natuurlijk voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is ongeveer 2%. Hoe eerder de teek wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat de bacterie wordt overgebracht. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet. Toch is het dragen van beschermende kleding en het regelmatig controleren op teken erg belangrijk.

Blijven controleren

Werkt u in het groen of brengt u veel tijd in de natuur door? Dan heeft u een verhoogd risico om een tekenbeet op te lopen. De teek zit namelijk in bomen en struiken, maar verschuilt zich ook in hoog gras en tussen dode bladeren. Controleer uzelf na werk daarom altijd op teken met behulp van de systematische tekencontrole:

 • Zorg voor goed licht en gebruik uw handen of een hulpmiddel zoals een borstel of een kledingroller met plakkende velletjes.
 • Ga systematisch te werk: begin van voor naar achter, boven naar beneden en van links naar rechts.
 • Controleer uw kleding. Begin eerst aan de buitenkant en werk naar binnen toe. Let hierbij goed op naden, zakken en (opgerolde) randen.
 • Gecontroleerde kleding kunt u het beste direct in de wasmachine of droger stoppen.
 • Controleer uw lichaam. Kijk goed achter de oren, de randen van het haar en de nek, oksels, navel, elleboogholtes, tussen de vingers, kruis, liezen, bilnaad, knieholtes, tussen de tenen, onder de voeten en rond de enkels.

Heeft u een teek gevonden? Volg dan deze stappen:

 • Verwijder de teek zo snel mogelijk om besmetting te voorkomen (binnen 20 uur).
 • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet. Gebruikt hiervoor een puntige pincet of een speciale tekenverwijderaar.
 • Trek de teek er langzaam uit en gooi deze weg.
 • Ontsmet de wond na het verwijderen met 70% alcohol of jodium.
 • Stap onder de douche om onopgemerkte teken weg te spoelen.
 • Schrijf de datum op waarop u bent gebeten en houdt tot drie maanden na de beet de huid rondom de beet in de gaten.

Het preventiespreekuur

Bent u door een teek gebeten en vermoedt u dat u de ziekte van Lyme heeft opgelopen? Dan kunt u gebruikmaken van ons preventiespreekuur. Lees meer informatie over het preventiespreekuur.

Wilt u meer weten?

Op www.weekvandeteek.nl vindt u het laatste nieuws en meer achtergrondinformatie over teken en tekenbeten.