Vluchtelingen uit Oekraïne: hoe zit het met een werkplek bieden en uw verzuimverzekering?

Sazas volgt de ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne op de voet. De huidige, onwerkelijke situatie houdt ons bezig, niet alleen emotioneel, maar ook in praktische zin. De impact van dit conflict is voor Sazas op dit moment relatief beperkt, maar wat kan de situatie voor onze klanten betekenen? En hoe kunnen wij onze klanten ondersteunen, met name klanten die overwegen Oekraïense vluchtelingen aan werk en inkomen te helpen? 

In dit artikel vertellen we u over de wetgeving van dit moment, hoe u Oekraïense vluchtelingen aanmeldt voor onze verzuimverzekering en waar u verder praktische informatie kunt vinden.

Nederland en Oekraïense vluchtelingen

Nederland heeft zich opengesteld voor Oekraïners die het oorlogsgeweld uit hun land ontvluchten. Vele duizenden zijn inmiddels al in onze samenleving opgenomen. Het is zeer waarschijnlijk dat dit, helaas voor hen, een verblijf voor een langere periode zal zijn. Het is dan ook te verwachten dat vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland aan het werk gaan. Wij verwachten dat zij voor een (groot) deel in de agrarische en groene sector aan de slag gaan. Zeker in de komende oogstperiodes, waarbij veel vraag is naar tijdelijke krachten, zal de hulp van Oekraïense vluchtelingen meer dan welkom zijn. Maar ook in andere sectoren verwachten wij een bijdrage van de vluchtelingen, zoals de horeca. De horecasector heeft namelijk al langere tijd een groot tekort aan personeel.

De wet en werkende Oekraïense vluchtelingen in Nederland

Oekraïners kunnen vanaf 25 maart 2022 in Nederland aan het werk. Werkgevers moesten tot en met maart 2022 nog wel een zogenaamde tewerkstellingsvergunning aanvragen. Deze vergunning vraagt u aan als een buitenlandse medewerker korter dan drie maanden blijft werken. Maar de vergunning is vanaf 1 april gewijzigd naar een meldplicht. Zo houdt de overheid zicht op de groep Oekraïners in Nederland.

Om in Nederland te mogen werken heeft iedere medewerker een burgerservicenummer (BSN) nodig, ook Oekraïense medewerkers. Het BSN-nummer is nodig voor contact met de overheid, bijvoorbeeld voor zorg, belastingen en het openen van een bankrekening. Zij krijgen een BSN-nummer als zij zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). De medewerker kan dit regelen bij de gemeente waar hij of zij (tijdelijk) woont.

Heeft u interesse in het aannemen van Oekraïense vluchtelingen?

Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met het werkgeversservicepunt in uw gemeente. Voor vragen over de actuele situatie en werkvergunningen kunt u contact opnemen met UWV. Zie ook de volgende handige links:


Oekraïense vluchtelingen aanmelden voor uw verzuimverzekering bij Sazas

Voor Oekraïense medewerkers is er, net als bij iedere andere (tijdelijke) medewerker, sprake van loondoorbetaling tijdens ziekte. Ook heeft u uw gebruikelijke verplichtingen als werkgever bij de verzuimbegeleiding tijdens ziekte. Om dit af dekken meldt u uw Oekraïense medewerkers op de bij uw bekende manier aan op uw lopende verzuimverzekering bij Sazas. Ook vallen zij onder de PLUS-verzekering. Het aanmelden van de medewerkers doet u op MijnSazas via www.mijnsazas.nl. Maakt u ook gebruik van een arbodienst via Sazas? Dan wordt ook de verzuimbegeleiding volgens de Wet verbetering poortwachter aan de vluchtelingen aangeboden. Zo heeft u het allemaal goed geregeld bij eventueel verzuim.

Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen over (het aanmelden van de tijdelijke medewerkers voor) de verzuimverzekering van Sazas? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. U bereikt ons via 088 56 79 100 of info@sazas.nl. Wij helpen u graag verder.

Deze informatie is met zorg samengesteld en wordt regelmatig geactualiseerd. Toch kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is. Als dit het geval is, dan verwijzen wij u naar onze disclaimer.