Een goede zithouding

Naast geestelijke belasting is lichamelijke belasting de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten en verzuim. Een kostenpost die soms op een eenvoudige manier kan worden voorkomen. De vijf belangrijkste risico’s voor beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat (botten, spieren, pezen en gewrichten) in Nederland zijn: snel herhaalde armbewegingen uitvoeren (20%), tillen en dragen van onder andere zware voorwerpen (17%), veel kracht zetten met de handen (14%), duwen en trekken van onder andere rollend materieel (10%) en werken met computer, tablet, smartphone enzovoort (8%). Naast lichamelijk werk vormt ook lange tijd achter elkaar zitten een probleem. Door een verkeerde zithouding kan uw medewerker lichamelijke klachten krijgen die zelfs kunnen leiden tot verzuim.

 

 

Balansbal_zithouding

Oorzaken verkeerde zithouding

Een verkeerde zithouding kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een stoel of armleuning die niet goed is afgesteld of afgesteld kan worden. Of een bureau of scherm dat te hoog of te laag staat. De gewoonte om onderuitgezakt, voorovergebogen of scheef te zitten kan ook een oorzaak zijn. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en uw medewerker te waarschuwen voor de gevaren van een verkeerde zithouding.

 

Gevolgen verkeerde zithouding

Een verkeerde zithouding kunt u herkennen door goed te kijken naar hoe iemand op zijn stoel zit. Maar wat zijn de gevolgen van een onjuiste houding? Door een verkeerde zithouding kan uw medewerker last krijgen van:

  • Rug- en nekklachten
  • Weefselirritatie
  • Kortademigheid
  • Zenuw- en aderafknelling
  • Spijsverteringsproblemen

Zorg ervoor dat uw medewerker op een goede manier kan zitten en moedig hem aan om regelmatig te bewegen. Zitten is het nieuwe roken en als uw medewerker dat ook nog eens op een verkeerde manier doet, ligt het gevaar voor verzuim op de loer. 

 

 

Wat is een goede zithouding?

Uitgangspunten bij de juiste zithouding zijn de lichamelijke belasting en de neutrale positie van de wervelkolom tijdens het zitten. Een goede zithouding betekent:

  • Neutrale positie: oor, schouder- en heupgewricht staan loodrecht op de vloer.
  • Zithoogte: de zithoek van bovenlichaam, bovenbenen en onderbenen is minimaal 90°. Ideaal is 100°, waardoor de zithoogte iets hoger ingesteld wordt en de zitdiepte iets korter. De voeten staan plat op de grond.
  • Hoogte beeldscherm: recht voor je met de bovenrand van het scherm op ooghoogte.
  • Toetsenbord: op een prettige afstand plat voor je.
  • Muis: vlak naast het toetsenbord en ter afwisseling soms voor het toetsenbord.

U moet als werkgever zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. Dit betekent dat u ervoor moet zorgen dat uw medewerkers een prettige werkplek hebben, waaronder een goede stoel die aangepast kan worden. Soms betekent dit een op maat gemaakte stoel.

 

Hulpmiddelen voor een goede zithouding

Er zijn verschillende hulpmiddelen om te zorgen voor een goede zithouding. Een voetensteun is een oplossing voor een bureau of stoel die niet lager kan. Een balansbal, –kussen of -kruk zorgt voor een actieve rechte houding, net als een kniestoel of een zadelzitkruk. Met de juiste hulpmiddelen beperkt u verzuim door een verkeerde zithouding.