Vitaliteit op de werkvloer
Vitaliteit op de werkvloer is voor veel bedrijven een belangrijk onderwerp. Vitale medewerkers zijn namelijk goud waard: zij zijn productiever en minder vaak ziek dan medewerkers die minder vitaal zijn. Ook voelen vitale medewerkers zich meer betrokken bij uw bedrijf en zijn zij meer gemotiveerd om die extra stap te zetten. Voor u als werkgever dus interessant om te zorgen dat de vitaliteit op uw werkvloer toeneemt. Daar gaan wij in dit artikel verder op in.
Wat is vitaliteit op de werkvloer?
Vitaliteit betekent letterlijk: levenskracht. Spreken wij over vitaliteit, dan bedoelen wij hoe fit, gezond en energiek medewerkers zijn. Lichamelijk, maar ook geestelijk en emotioneel.
Een vitale medewerker kan met kracht en energie zijn of haar werk uitvoeren. Als werkgever speelt u een belangrijke rol in de ondersteuning van medewerkers en het stimuleren van vitaliteit. Onderdelen die een rol spelen voor het aanmoedigen van vitaliteit op de werkvloer zijn bijvoorbeeld:
- Genoeg bewegen;
- Gezond eten en drinken;
- Met motivatie aan het werk gaan;
- Genoeg ontspannen.
Waarom is vitaliteit op het werk belangrijk?
Vitale medewerkers zitten meestal beter in hun vel. Zij hebben vaak meer plezier in hun werk en verzetten ook meer werk. Dit betekent dat het aanmoedigen van vitaliteit onder uw medewerkers in het belang van uw bedrijf is. Vitale medewerkers zijn een aanwinst voor uw bedrijf. Vitaal werken zorgt voor een fijne werksfeer, waardoor u samen met uw medewerkers het beste in elkaar naar boven kunt halen.
Voordelen van vitaliteit op de werkvloer
Vitaliteit op de werkvloer heeft veel voordelen. Hieronder bespreken wij zeven voordelen van vitaliteit op de werkvloer:
1. Het voorkomen van verzuim
Als uw medewerkers vitaal zijn, melden zij zich minder snel ziek en raken zij minder snel overspannen. Zowel kort verzuim als langdurig verzuim worden hiermee dus voorkomen.
2. Het besparen van geld
Een zieke medewerker kost tot wel € 405,- per dag (bron: MKB Servicedesk 2023). Omdat vitale medewerkers per jaar minder dagen verzuimen, bespaart u veel geld als de vitaliteit binnen uw bedrijf hoog is.
3. Het besparen van tijd
Langdurig verzuim en de bijkomende re-integratie nemen veel tijd in beslag. Met vitale medewerkers bespaart u dus ook veel tijd.
4. Meer productiviteit
Vitale medewerkers verrichten meer werk en zijn gemotiveerder dan medewerkers die minder goed in hun vel zitten.
5. Meer omzet
Vitale organisaties presteren beter dan minder vitale organisaties. Vitale medewerkers zorgen voor meer omzet.
6. Visitekaartje
Als uw medewerkers met veel energie en plezier hun werk doen, straalt dat ook positief af op u, als werkgever. Gelukkige en vitale medewerkers praten namelijk graag over hun werk. Uw vitale medewerkers zijn hiermee het visitekaartje van uw organisatie.
7. Voorkomen van personeelstekort
Een vitaal bedrijf is een aantrekkelijke plek om te werken. Met vitale medewerkers zult u makkelijker nieuwe medewerkers aantrekken. Ook blijven vitale medewerkers relatief lang in dienst; dit helpt personeelstekort te voorkomen.
Tips voor vitaliteit op de werkvloer
Hoe stimuleert u vitaliteit bij uw medewerkers? Wij geven zeven tips waarmee u als werkgever aan de slag kunt gaan:
1. Het goede voorbeeld geven
Goed voorbeeld doet goed volgen. Het is belangrijk dat u als werkgever zelf het goede voorbeeld geeft en u actief inzet voor vitaliteit. Als u een groter bedrijf heeft is het belangrijk dat leidinggevenden ook het goede voorbeeld geven en dit uitdragen naar medewerkers. Bekijk welke manier het beste past om vitaliteit te stimuleren. Houdt u bijvoorbeeld van wandelingen maken in de natuur? Dan kunt u uw medewerkers enthousiast maken om ook de natuur op te zoeken om een wandeling te maken. Of bent u enthousiast over gezonde voeding? Ook dit kan uw medewerkers aanmoedigen.
2. Gezond eten en drinken
Het maken van gezonde keuzes op het gebied van voeding is belangrijk voor een goede gezondheid. Als werkgever kunt u gezond eten en drinken op kantoor aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van gratis gekoeld water, fruit of snackgroenten.
3. Voldoende ontspanning en beweging
Ontspanning en beweging tijdens het werk kunnen voor een hogere productiviteit zorgen. Geef medewerkers ruimte om genoeg pauze te nemen en tussen het werk door te bewegen. Vooral bij medewerkers met een zittend beroep is dit belangrijk. Geef als werkgever of leidinggevende ook hierin het goede voorbeeld.
4. Zorg voor leuke extra’s
Denk aan een cadeaukaart voor de aanschaf van sportartikelen, een bijdrage aan een sportabonnement of een extra vakantiedag om eens lekker buiten op pad te gaan. Deze extra’s worden gewaardeerd, leiden tot meer werkplezier en kunnen uw medewerkers stimuleren om op hun eigen manier aan vitaliteit te werken.
5. Betrek medewerkers bij vitaliteit
Geef medewerkers de ruimte om mee te denken en eigen ideeën aan te leveren; ga met hen in gesprek over vitaliteit. Mogelijk hebben zij zelf goede ideeën over vitaliteit op de werkvloer en wat zij hiervoor nodig hebben. Zo krijgt u als werkgever een goed beeld van hoe uw medewerkers over vitaliteit op de werkvloer denken. Ook zijn medewerkers dan meer betrokken bij de plannen, waardoor de kans groter is dat zij zich hieraan verbinden. Vitaliteit wordt zo opgenomen in het DNA van uw bedrijf.
6. Een preventiemedewerker aanstellen
Steeds meer organisaties stellen een medewerker aan om vitaliteit op de kaart te zetten. Ook dit is een goede manier om vitaliteit onder de aandacht van uw medewerkers te brengen. Uw preventiemedewerker kan hieraan bijvoorbeeld extra aandacht besteden. Een preventiemedewerker helpt u bij het verlagen van de gezondheids- en veiligheidsrisico’s binnen het bedrijf. Vitaliteit is hiervan een belangrijk onderdeel.
7. Een verzuimverzekering afsluiten
Natuurlijk helpt ook een goede verzuimverzekering uw bedrijf vitaal te houden. Bij een verzuimverzekering met arbodienstverlening van Sazas krijgt u preventieve dienstverlening gericht op vitaliteit. Dit betekent dat wij u als verzuimspecialist op persoonlijke wijze helpen bij het gezond en energiek houden van uw bedrijf.
◄ Terug naar overzicht Vitaliteit en welzijn
Ook interessant voor u:
-
Burn-out: wat is het en hoe voorkomt u het?
Stress is beroepsziekte nummer één. Als iemand voor langere tijd stress heeft en het lichaam niet meer goed kan herstellen, spreken we van een burn-out. Het is belangrijk dat u kennis over het onderwerp burn-out heeft, zodat u goed voorbereid bent.
Kennisbank -
Arbeidsrisico’s: welke risico’s zijn er en hoe breng ik deze met een RI&E in kaart?
Er zijn diverse arbeidsrisico's, die sterk verschillen per branche en per type werk. We behandelen een aantal veelvoorkomende arbeidsrisico's.kennisbank -
In gesprek over verzuim
Als uw medewerker zich regelmatig ziek meldt, wordt dit frequent verzuim genoemd. Veel werkgevers vinden het lastig om hierover in gesprek te gaan. Bekijk onze tips.
Kennisbank