Waarom vakantie goed is voor medewerker én werkgever

Aantal keer gelezen:
 1375
Na een vakantie weer fris en gemotiveerd aan het werk gaan. Herkent u dit? Vakantie lijkt goed te zijn voor iedereen; of u nu op kantoor werkt, in een magazijn of in de buitenlucht. Welke positieve effecten heeft vakantie en hoe kunt u uw medewerkers stimuleren om verlof op te nemen?

Waarom Vakantie Goed Is Voor Medewerker En Werkgever

Waarom vakantie goed is voor zowel u als uw medewerker

Iedereen viert vakantie op zijn of haar eigen manier. Van een fietsvakantie door Nederland, met de auto naar Zuid-Europa tot een treinreis door de Oostenrijkse bergen. Naar welke bestemming iemand gaat, maakt niet uit. Het is wel belangrijk dat uw medewerker zo nu en dan verlof opneemt. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat vakantie goed is voor de gezondheid. Dat is positief voor uw medewerker, maar ook voor u als werkgever. Waarom is vakantie zo goed voor ons? 

Geen routine zorgt voor frisse blik  

Iedere dag in de file naar het werk, met dezelfde collega’s een kop koffie drinken en daarna de eigen taken uitvoeren. Hoe leuk iemand zijn of haar werk ook vindt, over het algemeen zien veel werkdagen er hetzelfde uit. Vakantie haalt iemand uit deze routine, de standaard situatie waaraan we gewend zijn.

Door deze routine te doorbreken, kan uw medewerker met afstand naar het werk kijken. Dit kan leiden tot een frisse blik en nieuwe ideeën. Hiervoor hoeft uw medewerker trouwens niet op reis. Zo lang iemand maar afstand kan nemen van de dagelijkse activiteiten, zelf kan beslissen wat hij of zij doet en plezier beleeft.

Vakantie verlaagt stress 

Uren door de stad wandelen, mountainbiken door de bergen of liever een boek lezen aan het zwembad? Wat uw medewerker tijdens een vakantie ook doet, het is belangrijk dat hij of zij er energie van krijgt. Dat werkt positief. De zelfgekozen plezierige activiteit waarmee de routine wordt doorbroken, verlaagt het stressniveau. Uw medewerker laadt weer op en voelt zich vitaler. Dit kan een buffer vormen tegen toekomstige (werk)stress.

Helaas kan een vakantie langdurige werkstress niet oplossen en een naderende burn-out niet tegengaan. Hier zijn structurele oplossingen voor nodig; oplossingen voor de lange termijn. Bijvoorbeeld de werkdruk verlagen of de kennis van de medewerker verhogen. Hierover leest u meer in ons whitepaper ‘Werkstress’     .

Minder kans op ziekten  

Vakantie heeft nog meer voordelen. Het verkleint de kans op ziek worden. Ook verlaagt het de kans op hart– en vaatziekten. Dit lijkt te komen doordat mensen tijdens een vakantie geen verplichtingen en meer rust hebben. Daarnaast zijn veel mensen tijdens hun vakantie meer buiten, wat ook bijdraagt aan het minder snel ziek worden.

Een Fins onderzoek van de Europese Vereniging voor Cardiologie laat zelfs zien dat een vakantie ons leven kan verlengen. Als werkgever heeft u ook voordeel van zo gezond mogelijke medewerkers die zo weinig mogelijk ziek zijn.

Meer beweging doet goed

Het verschilt natuurlijk per persoon en per vakantie, maar sommige mensen bewegen meer tijdens hun vakantie. Lopend naar de bakker, fietsen door de natuur, een paar baantjes trekken in het zwembad of een wandeltour door de stad. Zo kan het dat uw medewerker op vakantie al snel meer beweegt dan tijdens een werkdag.

Voldoende beweging heeft veel gezondheidsvoordelen. Fitte medewerkers zijn gelukkiger, productiever en melden zich minder vaak ziek.


Zo stimuleert u medewerkers om (meer) vrij te nemen

Vakantie heeft dus positieve gevolgen voor uw medewerkers en uw bedrijf. Maar niet iedere medewerker neemt even makkelijk verlof op. Wat kunt u doen om uw medewerkers te stimuleren om hun vrije dagen op te nemen?

  • Goed voorbeeld doet volgen. Hoe gaat u zelf om met verlof? Neemt u regelmatig vakantie? Om medewerkers te stimuleren om vakantie op te nemen, is het belangrijk dat iedereen dit doet. In het bijzonder medewerkers op sleutelposities, zoals de directie, leidinggevenden en HR.
  • Kan uw medewerker op vakantie zonder dat het werk in de knel komt? Om medewerkers het gevoel te geven dat zij op vakantie kunnen, is het belangrijk dat hun werk zoveel mogelijk wordt opgevangen. Is er een collega die het werk tijdelijk kan overnemen? Of laat het werk het toe om in aanloop naar de vakantie vooruit te werken? Ook kan het zo zijn dat het werk even kan wachten tot na de vakantie. Dit hangt af van de functie van de medewerker en het aantal dagen of weken dat iemand weg is. 

  • Heeft u een medewerker die nog veel ongebruikte verlofuren heeft? Dan kunt u met hem of haar het gesprek aangaan. Misschien is er een reden dat uw medewerker geen vakantie neemt. Iemand kan bijvoorbeeld het gevoel hebben dat hij of zij niet gemist kan worden. U kunt dan samen zoeken naar een oplossing.
  • Om te laten zien hoe belangrijk vakantie nemen is, kunt u het onderdeel maken van uw beleid over duurzame inzetbaarheid. Voldoende rustmomenten en op vakantie gaan, dragen bij aan een goede werk-privébalans. Duurzame inzetbaarheid betekent dat uw medewerker gezond aan het werk blijft, vanaf de start van de loopbaan tot aan de AOW-leeftijd.

Zoveel mogelijk uit de vakantie halen

Tot slot geven wij u nog enkele tips, zodat uw medewerkers zo veel mogelijk uit hun vakantie kunnen halen. Als werkgever heeft u hier uiteindelijk ook voordeel van.

  • Uit onderzoek blijkt dat het beter is om meerdere keren per jaar vrij te nemen, in plaats van alle verlofdagen in één keer op te nemen. Als werkgever kunt u uw medewerkers stimuleren om dit te doen.

  • Wilt u dat de vakantie zoveel mogelijk positieve effecten heeft? Dan is het belangrijk dat uw medewerkers zoveel mogelijk loskomen van hun werk. Daar hoort ook bij dat ze geen e-mails en telefoontjes van het werk beantwoorden. Kan dit niet? Dan kunt u bijvoorbeeld afspreken dat uw medewerker één keer per dag de binnengekomen e-mails bekijkt. Voor uw medewerkers is het belangrijk om te weten wat u van hen verwacht tijdens hun vakantie. Dit kan bijvoorbeeld door het te bespreken, het op te nemen in uw verlofbeleid en/of door het te delen in uw medewerkersnieuwsbrief.

  • Voor een goede start van de vakantie is het belangrijk om de overgang van drukte naar ontspanning zo klein mogelijk te maken. Dit kan bijvoorbeeld door uw medewerker zo min mogelijk spoedklussen te geven vlak voor zijn of haar vakantie. Viert uw medewerker vakantie op een andere bestemming dan thuis? Dan kunt u hem of haar aanraden om voor en na de reis één of meerdere vrije dagen thuis te plannen.

Bronnen: The Academy of Finland, Quest, Max Vandaag, Nu.nl, AD, European Society of Cardiology, Harvard.  


Ziekte in het buitenland; hoe gaat u ermee om?

Is uw medewerker (langdurig) ziek en wil hij of zij op vakantie? Of is uw medewerker ziek geworden op vakantie? In ons whitepaper leest u hoe u hiermee kunt omgaan en hoe u situaties als deze opneemt in uw verzuimprotocol.



Ziek Op Vakantie
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Werkstress

    Whitepaper: Werkstress

    In de whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.
    Whitepaper
  • Whitepaper Meer bewegen tijdens het werk - Sazas

    Whitepaper: Bewegen tijdens het werk

    Wist u dat Nederlanders kampioen zitten zijn? Nederlanders zitten gemiddeld 10 uur per dag. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In de whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u er meer over en geven we tips.
    Whitepaper
  • RSI Wat Is Het En Hoe Voorkomen

    RSI: wat is het en hoe kunt u het voorkomen?

    In Nederland hebben zo’n 3,2 miljoen werkenden te maken met RSI-klachten. RSI-klachten kunnen leiden tot verzuim. Wij leggen uit wat RSI is en hoe u als werkgever de kans hierop voor uw medewerkers kunt verkleinen.
    Kennisbank