Tips om veilig 
te werken in de zon

De zon is uw vriend, maar kan ook uw vijand zijn. Neem onderstaande tips goed door en licht uw werknemers in. Zo komt u samen veilig de zomer door! Informeer uw werknemers over onderstaande tips.

Bedek de huid

Zo verbrandt de huid minder snel. Een lange broek en een T-shirt met lange mouwen geven een betere bescherming. Vergeet niet het hoofd. Deze kan beschermd worden door het dragen van een pet of hoed. Het liefst met een flap die ook de oren en nek beschermt.

Smeren

Het is belangrijk elke twee uur goed in te smeren, vooral de onbedekte huid. Gebruik zonnebrandcrème met minimaal factor 20. Transpireert iemand veel of heeft iemand een kwetsbare huid? Verhoog dan de frequentie van het smeren. Herinner uw werknemers hier regelmatig aan. Bescherm ook de huid rondom de ogen goed. Draag bijvoorbeeld een zonnebril.

Voldoende drinken

In de warmte transpireert iedereen meer en verliest iedereen meer vocht. Daarom is het belangrijk dat u en uw werknemers regelmatig en voldoende drinken.

Zoek de schaduw op

Voorkom een zonnesteek. Zorg dat uw werknemers voldoende rust nemen en dat ze af en toe ook de schaduw op (kunnen) zoeken. Symptomen van een zonnesteek zijn hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Een zonnesteek is ernstig, zorg dat de persoon in kwestie zo snel mogelijk afkoelt.

Informeer uzelf goed

Op de website van het KNMI vindt u meer informatie over de actuele zonkracht en welke bescherming zij hierbij adviseren. De zonkracht zegt wat over de impact van de zon en de risico’s.

Controleer de huid regelmatig

Zorg dat uw werknemers alert zijn op hun huid. Veranderingen van de huid, zoals een rode vlekkerige huid of een zweertje dat niet geneest, kunnen misselijke gevolgen hebben. Ook moedervlekken die groter of dikker worden of gaan jeuken zijn belangrijk om in de gaten te houden. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts.

Geniet van het mooie weer, maar zorg dat u en uw werknemers zich voldoende beschermen tegen de risico’s van de zon.

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: