Met de seniorenregeling oudere medewerkers langer inzetbaar

We worden allemaal steeds ouder. Ook stijgt de AOW-leeftijd en pensioenleeftijd. We werken dus steeds langer door. Maar niet iedere medewerker kan of wil tot hoge leeftijd doorwerken. Hoe helpt u oudere medewerkers dan om hun carrière met werkplezier af te sluiten (en daarmee ook eventueel verzuim te voorkomen)? De seniorenregeling kan hiervoor een oplossing zijn. In dit artikel leggen wij uit wat de seniorenregeling is. Ook bespreken wij de voordelen van de seniorenregeling en de gevolgen van deze regeling voor de pensioenopbouw.

Wat is een seniorenregeling?

Voor verschillende beroepen is in de cao een seniorenregeling opgenomen, ook wel de generatieregeling genoemd. De seniorenregeling is bedoeld om oudere medewerkers vanaf zestig jaar en ouder minder te belasten. Senioren kunnen dankzij deze regeling minder uren per week werken zonder grote financiële gevolgen. Het salaris wordt dan iets verlaagd maar de pensioenopbouw blijft (meestal) gelijk. Heeft uw cao een seniorenregeling? Dan kunt u dit als werkgever aanbieden aan uw medewerker. De medewerker is niet verplicht hiervan gebruik te maken.

Seniorenregeling

Hoe werkt de seniorenregeling?

De afspraken voor de seniorenregeling verschillen per cao. De meestvoorkomende soort is de 80-90-100 regeling: de oudere medewerker blijft voor 80% werken, tegen 90% van het salaris en bouwt 100% pensioen op. Andere soorten, zoals 70-90-100, 60-80-100 of 80-90-90, komen ook voor.

Maakt een oudere medewerker gebruik van de seniorenregeling? Dan kunt u de ruimte die op de werkvloer ontstaat invullen met een jongere medewerker. Dit is meestal tegen een lager loon. Met het voordeel kan eventueel de seniorenregeling weer worden betaald.

Een seniorenregeling kan in een cao onderdeel zijn van het ouderenbeleid Er is dan mogelijk ook een specifiek budget, die u als werkgever kunt gebruiken om de regeling te financieren. Lees in uw cao of en hoe dit voor uw bedrijf is geregeld.

Whitepaper 'Verzuim onder ouderen'

Sinds 2022 is de groep 45 t/m 67-jarigen de grootste groep werkenden in Nederland. Veel personeel is vakvolwassen en de zestigers naderen de hoge pensioenleeftijd. Hoe houdt u deze seniore medewerkers inzetbaar?

Heeft uw cao een seniorenregeling?

De seniorenregeling is niet in alle cao’s geregeld. Onderstaande sectoren hebben in ieder geval een seniorenregeling:

Agrarisch en groen

  1. Bloembollen groothandel
  2. Dierhouderij
  3. Glastuinbouw
  4. Hoveniersbedrijf
  5. Groen, grond en infrastructuur
  6. Open teelten Bloembollen
  7. Open teelten Boomkwekerij
  8. Open teelten Landbouw
  9. Open teelten Tuinbouw

Overige mkb-sectoren

  1. Architecten
  2. Bakkersbedrijf en -detailhandel
  3. Betonproductenindustrie
  4. Elektrotechnische industrie
  5. Graanindustrie (wo. molenaars)
  6. Grafische industrie
  7. Groothandel AGF
  8. Groothandel bandenbranche
  9. Groothandel in textielgoederen
  10. Kartonnage- en flexibel verpakkingsbedrijf
  11. Metaal en Techniek
  12. Metaalindustrie
  13. Retail non-food (wo. woninginrichting en meubileringsbedrijven)
  14. Slagersbedrijven
  15. Sociaal werk, welzijn & maatschappelijke dienstverlening
  16. Stukadoorsbedrijf
  17. Toneel en dans en Nederlands theater
  18. Uitgeverijbedrijf, Tijdschriftjournalisten
  19. Vleesgroothandel, vleeswaren-, gemaksvoeding- en pluimveeverwerkende industrie
  20. Woningcorporaties
  21. Zoetwarenindustrie


Onder ‘Agrarisch en groen’ is voor de cao-nummers 1 tot en met 9 is een vergoeding voor werkgevers geregeld via Colland Arbeidsmarkt. Op de website van Colland Arbeidsmarkt vindt u actuele informatie over de sectoren waarvoor de seniorenregeling geldt. Lees ook altijd de cao van uw eigen sector voor de laatste informatie.

Heeft de seniorenregeling gevolgen voor de pensioenopbouw?

Heeft uw vakgebied een cao met seniorenregeling en denkt uw medewerker eraan om hiervan gebruik te maken? Informeer hem of haar dan ook over de mogelijke gevolgen voor de pensioenopbouw als deze volgens de regeling niet 100% is. Een voorbeeld hiervan is de regeling voor de sector Agrarisch en groen: bij gebruik van de seniorenregeling heeft de hoogte van het salaris dan mogelijk invloed op de pensioenopbouw. Het pensioenfonds kan uw medewerker daarover goed informeren.

Wat zijn de voordelen van de seniorenregeling?

De seniorenregeling heeft voordelen voor u als werkgever, maar ook voor uw medewerker. Voor u als werkgever zijn de voordelen:

  • Minder kans op uitval van uw seniore medewerkers;
  • Medewerkers die langer gemotiveerd en met plezier doorwerken;
  • Kans voor instroom van nieuwe medewerkers;
  • Overdracht van kennis en ervaring door seniore medewerkers aan jongere collega's.

De voordelen voor uw oudere medewerkers die gebruikmaken van de seniorenregeling zijn:

  • Minder uren werken tegen een vaak acceptabel percentage van het salaris;
  • Gezond doorwerken tot aan het pensioen dankzij meer hersteltijd;
  • Werkplezier behouden;
  • Een betere werk-privébalans.

Deze informatie is met zorg samengesteld en wordt regelmatig geactualiseerd. Toch kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is. Als dit het geval is, dan verwijzen wij u naar onze disclaimer.


Ook interessant voor u:

  • Kortdurend en langdurend zorgverlof

    Kortdurend en langdurend zorgverlof: wat is het?

    Het kan gebeuren dat uw medewerker (tijdelijk) zorg aan een ander verleent. De medewerker heeft dan recht op (gedeeltelijk) betaald zorgverlof. Er zijn twee vormen: kortdurend en langdurend zorgverlof. Bij beide gelden andere regels over bijvoorbeeld het aanvragen en opnemen van het zorgverlof.

    Kennisbank
  • Calamiteitenverlof - Jonge man op kantoor met een tablet in zijn handen

    Calamiteitenverlof: wat is het en hoe maak ik hier duidelijke afspraken over?

    Een onverwachte en vaak bijzondere situatie, vraagt om andere regels. Calamiteitenverlof, ook wel kort verzuimverlof genoemd, geeft uw medewerker de ruimte om onverwachte situaties op te lossen. Tijdens dit verlof bent u als werkgever verplicht om het salaris door te betalen. We raden u daarom aan om hier duidelijke afspraken over te maken.

    Kennisbank
  • Zakelijke man in pak op kantoor

    Ziekteverlof: wat is het en hoe gaat u ermee om?

    Wanneer een van uw medewerkers ziek is, heeft hij of zij recht op ziekteverlof. Tijdens deze ziekteperiode heeft de medewerker recht op, een deel van, zijn of haar loon. Hoelang het ziekteverlof is, hangt af van de ziekte. Er wordt bij verzuim onderscheid gemaakt tussen kort, middellang en lang verzuim.

    Kennisbank