Werkplezier vergroten

De wereld om ons heen verandert continu en wordt drukker. Ook op het werk worden vaak steeds meer eisen gesteld. Daarmee voor veel medewerkers de werkdruk toe, mogelijk ook voor uw medewerkers. Veel werkgevers weten hoe belangrijk het is dat hun medewerkers met plezier aan het werk zijn. Werkplezier zorgt ervoor dat medewerkers beter presteren en minder vatbaar zijn voor de gevolgen van werkdruk, zoals werkstress. En niet onbelangrijk: werkplezier houdt het ziekteverzuim laag. In dit artikel laten we zien hoe u als werkgever het werkplezier van uw medewerkers kunt vergroten.

Werkplezier bevorderen

Wat is werkplezier?

Werkplezier is het plezier dat iemand tijdens het werk ervaart. Een eenvoudige definitie, maar werkplezier kan zich op verschillende manieren uiten. Haalt de medewerker bijvoorbeeld genoeg voldoening uit het werk? Krijgt de medewerker energie van het werk? Blijft de medewerker gemotiveerd? De antwoorden op onder andere deze vragen bepalen hoeveel werkplezier een medewerker heeft.

Whitepaper Werkstress

Waarom is werkstress zo'n groot probleem? Wat houdt stress precies in en wat zijn de oorzaken? En vooral: wat kunt u als werkgever doen om verzuim door stress zoveel mogelijk te voorkomen?

Wat zijn de voordelen van werkplezier?

  • Werkplezier geeft energie en maakt medewerkers productiever;
  • Werkplezier stimuleert innovatie en creativiteit;
  • Medewerkers met werkplezier zorgen voor een betere werksfeer, zijn meer betrokken en werken beter samen;
  • Werkplezier vermindert gevoelens van werkdruk en helpt tegen werkstress en burn-out.

Wat heeft invloed op het werkplezier?

Werkplezier heeft dus veel voordelen. De toename (of afname) van werkplezier is een optelsom van verschillende oorzaken, samengevat in de onderstaande zeven punten. De eerste drie belangrijke invloeden lichten we verder toe.

  1. Energie
  2. Persoonlijkheidskenmerken
  3. Werk/privé situaties
  4. Afwisseling in taken
  5. Duidelijke verwachtingen
  6. Samenwerking met collega’s
  7. Toekomstperspectief

1. Werkplezier en energie

De hoeveelheid energie die een medewerker heeft, verschilt per medewerker. Werken kost een medewerker energie, en er zijn situaties waarin werken teveel energie kost. Denk aan situaties van hoge werkdruk, hoge eisen van u als werkgever of uw klanten, maar ook aan onderlinge ruzie en pesten op de werkvloer. Gelukkig zijn er ook zaken die uw medewerker energie opleveren, zoals ondersteuning bij hoge werkdruk, prettige collega’s en zelfstandigheid in het uitvoeren van het werk. Niet onbelangrijk: is de medewerker iemand met een gezonde leefstijl? Want gezonde, vitale medewerkers hebben nu eenmaal meer energie.

2. Werkplezier en persoonlijkheidskenmerken

Elk mens is anders en heeft eigen persoonlijke kenmerken. Dat betekent ook dat iedere medewerker op een eigen manier omgaat met nieuwe situaties op het werk. In tijden van veranderingen speelt de hoeveelheid zelfkennis van de medewerker een rol: is én blijft zijn of haar werk passend bij het eigen niveau van kennis en vaardigheden? Werken onder het eigen niveau is funest voor het werkplezier van de medewerker en kan bijzonder vervelende gevolgen hebben.

3. Werkplezier en de werk/privé-situatie

In welke levensfase zit uw medewerker? Heeft de medewerker bijvoorbeeld nog jonge kinderen en is het erg druk thuis? Ook zorgtaken als mantelzorg komen steeds meer bij de mensen zelf te liggen. Heeft uw medewerker privéproblemen, zoals relatieproblemen of schulden? Dan heeft dat invloed op zijn of haar werkplezier. Daarnaast werken veel mensen ook thuis. Hierdoor vervaagt de grens tussen werk en privé, wat stress kan veroorzaken. Een goede balans tussen werk en privé is voor de beleving van het werkplezier daarom essentieel.


Wat kunt u doen om het werkplezier te vergroten?

1. Praat met uw medewerkers
Communicatie is het sleutelwoord om uw medewerkers gezond en vitaal te houden. Blijf daarom met uw medewerkers in gesprek. Hoe ervaren zij het werk? Zijn ze nog met plezier aan de slag of juist niet? Misschien hebben uw medewerkers eigen ideeën om het werkplezier verder te vergroten? Blijf betrokken bij uw medewerkers en schuif ook regelmatig aan tijdens de pauzes.

2. Zorg voor ontspanning
Het klinkt tegenstrijdig, maar de productiviteit en het werkplezier worden groter op momenten dat er ruimte voor ontspanning is. Zorg daarom voor voldoende pauzemomenten op het werk. Hierdoor hebben uw medewerkers ook meer contact met elkaar, wat de sfeer op het werk alleen maar verder verbetert.

3. Spreek uw waardering uit
Laat het blijken als u tevreden bent over uw medewerkers. Dat kan in een functioneringsgesprek, maar zeker ook buiten dit soort formele gesprekken om. U kunt uw medewerkers complimenten geven en hen laten weten dat u hen waardeert. Dit wordt door iedere medewerker op prijs gesteld en vergroot het werkplezier van al uw medewerkers.

4. Geef het goede voorbeeld
Ga op tijd van het werk en zet de telefoon in de avond en het weekend uit. Laat uw medewerkers liever niet overwerken. Op korte termijn leidt hard werken misschien tot grotere productiviteit. Op lange termijn branden uw medewerkers op. Dit leidt tot minder werkplezier en meer verzuim, en dat gaat u geld kosten. Het beste voorbeeld van gezond en plezierig werken zou u als werkgever uiteindelijk zelf moeten zijn.

 

◄ Terug naar overzicht Psychisch verzuim voorkomen


Ook interessant voor u

  • Whitepaper Meer bewegen tijdens het werk - Sazas

    Whitepaper: Bewegen tijdens het werk

    Wist u dat Nederlanders kampioen zitten zijn? Nederlanders zitten gemiddeld 10 uur per dag. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In de whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u er meer over en geven we tips.
    Whitepaper
  • Werkgeluk Heeft Voordelen Voor Werkgevers

    Werkgeluk vergroten in uw organisatie? Sazas geeft 3 tips

    Werkgeluk klinkt misschien als iets wat alleen belangrijk is voor uw medewerkers. Maar ook voor u als werkgever heeft het voordelen. Wist u bijvoorbeeld dat medewerkers die gelukkig zijn met hun werk, minder vaak ziek zijn? In dit artikel vindt u informatie over werkgeluk en geven wij 3 tips om het werkgeluk te verhogen.
    Kennisbank