Aantal keer gelezen:
 277


Ziekteverzuim voorkomen met deze 5 tips

Het is fijn zo min mogelijk verzuim in uw bedrijf te hebben. Wat kunt u doen om ziekteverzuim te voorkomen? Onze accountmanager, Edwin van Vliet, geeft u vijf belangrijke tips.

 

1. Leer uw medewerkers kennen

U hoeft natuurlijk niet alles te weten van uw mensen, maar een goede relatie met uw medewerkers helpt ziekteverzuim vroegtijdig te herkennen. In een bedrijf gaat het al snel over het werk zelf: de productie en de prestaties. Terwijl de meeste medewerkers het juist prettig vinden als een werkgever ook interesse toont in onderwerpen die het werk niet raken. Wanneer je dat als werkgever af en toe doet, wordt het ook makkelijker in gesprek te gaan over verzuim, omdat dit al snel de privésfeer raakt. Vraag dus ook eens aan een medewerker hoe het buiten het werk om met hem gaat.

Ziekteverzuim-voorkomen-tips-Edwin-van-Vliet.jpg

2. Leer signalen te herkennen

Uit deze gesprekken met uw werknemer kunt u opmaken hoe het echt met iemand gaat. Zo kunt u beter signaleren of een werknemer mogelijk gaat uitvallen. Het kan zijn dat hij of zij zich ineens anders gedraagt. Reageert hij snibbig of juist stil of teruggetrokken? Of misschien ziet iemand er heel vermoeid uit en heeft last van zijn rug. Neem hem dan apart en ga hierover in gesprek. Laat de ander vooral vertellen en denk samen na over een oplossing die niet tot verzuim hoeft te leiden.

3. Zorg voor een veilige werkplek en controleer deze regelmatig

Ongelukken leiden in een aantal gevallen tot langdurig verzuim. Een ongeluk zit in een klein hoekje en is ook nooit 100% uit te sluiten. Maar hoe veiliger de werkplek is, hoe minder kans er is op een ongeluk. Veiligheid voorop. Voer werkplekonderzoeken uit (gratis bij arbodienstverlening Compleet) en zorg dat iedereen de veiligheidsvoorschriften goed kent. Dat vermindert het risico op ongelukken.

4. Prettig werken voorkomt verzuim

Geef uw medewerkers de ruimte werk en privé goed op elkaar af te stemmen. Dat zorgt ervoor dat een medewerker meer tevreden aan het werk is. Ook plezier in het werk zelf is erg belangrijk. Breng dit ter sprake in gesprekken met uw medewerkers. Als een medewerker zich bijvoorbeeld niet kan ontplooien, kan hij gefrustreerd raken. Dat kan een risico zijn voor ziekteverzuim.

5. Zorg voor een goed verzuimbeleid

Een verzuimbeleid richt zich op het voorkomen en terugdringen van ziekteverzuim binnen een bedrijf. Een onderdeel is het verzuimprotocol. Hierin legt u de spelregels van ziekte vast. U regelt hierin hoe het ziek melden is geregeld, het contact met de arbodienst en wat de aanpak is bij verzuim. Zijn er bijvoorbeeld mogelijkheden om andere werkzaamheden binnen het bedrijf te verrichten? En wat doe u om het verzuim te beïnvloeden?

Wist u dat verzuim u meer kost dan alleen maar geld? Er zijn meer consequenties, waar u misschien niet meteen aan denkt. Lees meer over wat verzuim kost en waar de kosten uit bestaan.

Gepubliceerd op 4 mei 2017

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: