Wat is goed werkgeverschap?

U hoort de term steeds vaker: ‘goed werkgeverschap’. Dit is onderdeel van duurzame inzetbaarheid. Bij goed werkgeverschap gaat het in het kort om de volgende 6 punten: zorgvuldig zijn, geen misbruik maken van de positie als werkgever, het motiveren van grote beslissingen, het waarmaken van verwachtingen, het gelijk behandelen van medewerkers en het zorgen voor een goede verzekering. Maar hoe kunt u in de praktijk een goede werkgever voor uw medewerkers zijn?

Goed werkgeverschap volgens het Burgerlijk Wetboek

Goed werkgeverschap

Wat zegt de wet over goed werkgeverschap? Artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek stelt: ‘De werkgever en de medewerker zijn verplicht zich als een goede werkgever en een goede medewerker te gedragen.’ Als werkgever bent u verplicht om u goed te gedragen richting uw medewerkers en niet alles uit eigenbelang te doen. Uw medewerkers moeten worden meegenomen in de beslissingen die u maakt.

Wanneer bent u een goede werkgever?

Een goede werkgever zorgt goed voor de medewerkers van het bedrijf. Dit is natuurlijk een rekbaar begrip. Als werkgever geeft u hier op basis van de 6 bij wet bepaalde punten zelf invulling aan. Vaak wordt hierbij gedacht aan goede verzekeringen voor de medewerkers en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast kunt u denken aan extra’s die niet wettelijk verplicht zijn, maar wel voor een gezonde werkomgeving zorgen. Regel bijvoorbeeld fruit op de werkplek, stimuleer beweging en schaf sta-bureaus aan.

Waarom is goed werkgeverschap belangrijk?

Als goede werkgever bent u bezig met:

  • De duurzame inzetbaarheid van de medewerkers;
  • Betaalt u een passend salaris;
  • Houdt u rekening met de werk-privébalans van medewerkers;
  • Kijkt u naar scholing;
  • Zorgt u voor een veilige werkomgeving.

Door een goede werkgever te zijn, geeft u uw medewerkers het gevoel dat zij gerespecteerd worden en belangrijk zijn voor uw bedrijf. Vaak voelen medewerkers zich dan ook meer betrokken bij het bedrijf, zijn zij productiever en is er minder verloop (TNO). Ook kunt u met goede arbeidsvoorwaarden opvallen bij mogelijke nieuwe medewerkers.

Kenmerken en voorbeelden van goed werkgeverschap

De kenmerken van goed werkgeverschap zijn nog duidelijker maken in een aantal manieren van werken. Hoe ervaart de medewerker goed werkgeverschap? Dit is het geval wanneer een werkgever:

  • Zorgvuldig tegenover medewerkers is en hun belangen meeweegt in beslissingen;
  • Geen misbruik maakt van zijn plaats in de organisatie; 
  • Grote beslissingen die over medewerkers gaan, goed uitlegt;
  • Verwachtingen waarmaakt, dus vertrouwen van medewerkers wint;
  • Medewerkers gelijk behandelt en diversiteit stimuleert binnen het bedrijf;
  • Kan luisteren naar medewerkers en een persoonsgerichte aanpak biedt;
  • Arbeidsrisico's voorkomt of zoveel mogelijk beperkt;
  • Zorgt voor een goede ongevallenverzekering, als een medewerker een ongeluk krijgt.


Goed werkgeverschap bij ziekteverzuim

Wat u doet om ziekte en verzuim onder medewerkers te voorkomen en hoe u omgaat met zieke medewerkers, is ook onderdeel van goed werkgeverschap. Een goede verzuimaanpak is daarom een belangrijke manier om zorg te dragen voor uw medewerkers. De verzuimaanpak bestaat onder andere uit het verzuimbeleid, het verzuimprotocol, hoe u voor een veilige werkplek zorgt en hoe u zieke medewerkers helpt re-integreren.


Verzuimverzekering met arbodienstverlening van Sazas

Wordt uw medewerker ziek, dan wilt u dat deze medewerker het liefst zo snel mogelijk en verantwoord weer aan het werk gaat. Hierbij komt veel kijken. Met de combinatie van onze verzuimverzekering en arbodienstverlening nemen wij u alle verplichte zaken rondom verzuimbegeleiding, re-integratie en casemanagement uit handen. Benieuwd naar de kosten? Bereken makkelijk en snel online uw premie.

Offerte aanvragen

 

◄ Terug naar overzicht Goed werkgeverschap


Ook interessant voor u:

  • Flexibel werken voordeel voor medewerkers met kinderen

    Flexibel werken: dit betekent het

    Steeds meer werkgevers zien de voordelen van flexibel werken. Vooral voor medewerkers met kinderen kan dit een ideale oplossing zijn. Zij kunnen werk en privé beter combineren, hebben daardoor minder stress en presteren beter.
    Kennisbank
  • Vitaliteit op de werkvloer - Sazas

    Vitaliteit op de werkvloer: voordelen en tips

    Vitaliteit op de werkvloer is voor veel bedrijven een belangrijk onderwerp. Vitale medewerkers zijn namelijk goud waard: zij zijn productiever en minder vaak ziek dan medewerkers die minder vitaal zijn. Voor u als werkgever dus interessant om te zorgen dat de vitaliteit op uw werkvloer toeneemt.
    Kennisbank
  • Ongevallenverzekering

    Sazas Ongevallenverzekering

    Uw medewerkers zijn onmisbaar. De Sazas Ongevallenverzekering biedt financiële dekking, vergoedingen voor werkhervatting en uitkeringen bij arbeidsongeschikt door ongevallen.
    VERZEKERING