Uw medewerker meldt zich ziek? Hoe komt u erachter wat hij nog wél kan doen?

Uw medewerker is ziek. Hij wil zo snel mogelijk weer aan het werk. En u wilt dat ook. Houd daarom goed contact. Vraag hoe het met hem gaat, wat hij tijdelijk niet meer kan, maar bespreek ook wat hij nog wel kan. Blijf dit doen, ook als hij al langer ziek is. Communicatie is daarin het sleutelwoord. Als werkgever krijg je beperkte medische informatie, maar je bent uiteindelijk wel verantwoordelijk voor je zieke medewerker. Door een gesprek aan te gaan kom je erachter wat je medewerker nog wel kan doen. Sazas en arbodienst Zorg van de Zaak ondersteunen u hierbij. En als u onderstaande checklist gebruikt, kan het bijna niet mis gaan.

Als uw medewerker zich ziek meldt, informeert u naar de situatie en meldt u hem ziek via MijnSazas

  • Vraag hoe het gaat, wat hij eventueel nog wel zou kunnen en wanneer hij verwacht weer beter te zijn.
  • Meldt de ziekmelding binnen 24 uur aan Sazas via MijnSazas. U krijgt binnen twee werkdagen een telefoontje van de Verzuimdesk die aan de slag gaat met de ziekmelding. Als het ernaar uitziet dat uw medewerker meer dan zes weken uit de running is, wordt hij uitgenodigd voor een werkhervattingsgesprek met de re-integratieadviseur of de bedrijfsarts.

Als uw medewerker meer dan vijf weken ziek is, gaat hij naar de bedrijfsarts

De bedrijfsarts bekijkt de situatie. Hij bespreekt met de medewerker wat hij nodig heeft om weer aan het werk te kunnen. Op basis hiervan maakt de bedrijfsarts een probleemanalyse en een advies.

  • Het is belangrijk dat u dit advies leest en luistert naar het verhaal van uw medewerker.  U denkt na wat er, ondanks de ziekte, wel mogelijk is. En uw medewerker denkt mee. Samen komt u tot een plan van aanpak.
  • In week 8 ondertekenen u en uw medewerker het plan van aanpak.
  • U stuurt het plan naar Zorg van de Zaak.

U houdt elke zes weken een voortgangsgesprek met uw medewerker

Juist als verzuim lang duurt is het belangrijk dat u contact houdt. De drempel om weer aam het werkt te gaan wordt anders onnodig hoog.

  • Bespreek elke zes weken met uw medewerker hoe het gaat en wat de volgende stap is. Zo werkt u samen aan een verantwoorde terugkeer op het werk.

Lukt het, ondanks alle inspanningen van u en uw medewerker, niet om weer aan de slag te gaan? Dan krijgt u na 2 jaar ziekte  te maken met de wet WIA. Deze wet is ingewikkeld. Daarom heeft Sazas de WIA-expert. Bent u klant van Sazas, dan kunt u met al uw vragen over de gevolgen van langdurig verzuim terecht bij Marc Breedveld, WIA-expert op tel. 088 56 79 100. 

Door Eskil Fleuren, accountmanager Sazas

Gepubliceerd op 24 november 2015

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: