WGA Eigenrisicodragers-verzekering (WGA ERD-verzekering)

Als werkgever draagt u WGA-premie af aan de Belastingdienst en u bent hiermee publiek verzekerd, maar u kunt er ook voor kiezen om eigenrisicodrager WGA te worden. Dit kunt u herverzekeren met onze WGA ERD-verzekering. Als u ervoor kiest om eigenrisicodrager WGA te worden, kan dat voordeliger zijn. Het blijkt dat werkgevers die eigenrisicodrager zijn, met ondersteuning van hun verzekeraar, vaak betere resultaten bij re-integratie behalen dan UWV. De totale lasten zijn daardoor vaak lager voor de werkgever.

Wilt u meer informatie ontvangen over de WGA Eigenrisicodragersverzekering? Laat dan uw gegevens achter, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Liever direct contact? Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.30 uur. Bel 088 56 79 100 of stuur een e-mail naar info@sazas.nl.

WGA Eigenrisicodragers-verzekering (WGA ERD-verzekering) van Sazas

Wat is een verzekering voor WGA-eigenrisicodragers?

U bent WGA-eigenrisicodrager als u er als werkgever voor kiest om de WGA-uitkering te vergoeden voor uw medewerkers en de re-integratie op u te nemen. Onze verzekering voor WGA-eigenrisicodragers vergoedt de WGA-uitkering, die u dan betaalt bij arbeidsongeschiktheid van een medewerker, en helpt u bij de re-integratie. Ook worden de door ons geadviseerde re-integratietrajecten vergoed.

Wat dekt de WGA ERD-verzekering van Sazas?

 • De kosten die UWV bij u in rekening brengt voor de WGA-uitkeringen aan uw medewerkers die tijdens de looptijd van het contract arbeidsongeschikt geworden zijn. Dit geldt voor een termijn van maximaal 10 jaar. Deze verzekering geeft ook recht op een overlijdensuitkering die u aan de nabestaande(n) moet betalen volgens de Wet WIA;
 • De kosten voor door ons geadviseerde re-integratie van arbeidsongeschikte (ex-)medewerkers;
 • Eventuele juridische hulp bij het verhalen van kosten voor WGA-uitkeringen op iemand anders (aansprakelijke derde). Onze regresspecialisten weten precies hoe zij dit moeten aanpakken.

Wat zijn de voordelen van de WGA ERD-verzekering?

De belangrijkste voordelen op een rij:
 • In combinatie met onze verzuimverzekering bent u met deze verzekering voor de maximale periode van 12 jaar verzekerd voor het risico van arbeidsongeschiktheid.
 • U bent minder afhankelijk van UWV. Eigenrisicodragers behalen, ook door ondersteuning van de verzuimverzekeraar, vaak betere re-integratieresultaten. De totale lasten zijn daardoor vaak lager.
 • UWV-declaraties worden door ons rechtstreeks met UWV afgewikkeld, zodat u daar niets voor hoeft te doen.
 • Wij helpen u de regie op verzuim en arbeidsongeschiktheid te vergroten.
 • Wij staan vanaf dag één voor uw zieke medewerker klaar, zodat verzuim niet langer duurt dan nodig. Wij focussen op een zo snel mogelijke, maar ook verantwoorde en vakkundige re-integratie.
 • U krijgt van onze re-integratieservice hulp en advies bij de re-integratie. Daar zetten wij ervaren deskundigen voor in, bijvoorbeeld een arts of arbeidsdeskundige. Wij werken hiervoor samen met re-integratiebedrijven.
 • Eén van onze WIA-experts helpt u met het beperken van de WGA-instroom en stuurt op uitstroom tijdens de WGA.
 • De WGA ERD-verzekering kunt u eventueel aanvullen met de eigenrisicodragersverzekering Ziektewet.

Hoe kan ik eigenrisicodrager WGA worden?

Als u eigenrisicodrager WGA wilt worden, moet u dit aanvragen bij de Belastingdienst. Hiervoor moet u een garantieverklaring meesturen van uw bank of verzekeraar. Bij Sazas kunt de WGA ERD-verzekering alleen afsluiten in combinatie met onze verzuimverzekering.

Als u een WGA eigenrisicodragersverzekering bij Sazas afsluit, dan helpen wij u hierbij. Wij helpen u met uw aanvraag bij de Belastingdienst en zorgen voor het aanleveren van de garantieverklaring bij de Belastingdienst.

Houd er rekening mee dat u op twee momenten in het jaar kunt starten als eigenrisicodrager: 1 januari en 1 juli. Uw verzoek om eigenrisicodrager WGA te worden moet 13 weken voor deze datum bij de Belastingdienst zijn ingediend. Wij helpen u hier graag bij, zodat u hier zo weinig mogelijk tijd aan kwijt bent.


Wat kost de WGA ERD-verzekering?

U betaalt één totaalpremie voor de verzekering. De premie hangt onder andere af van uw percentage medewerkers met een tijdelijk of bijzonder dienstverband. Ook kijken we naar de verhouding tussen het loon van deze medewerkers en uw totale loonsom.


Veelgestelde vragen WGA ERD-verzekering

Voor wie is de WGA ERD-verzekering?

De WGA ERD-verzekering is voor werkgevers die zelf WGA-uitkeringen betalen. Doet of wilt u dit? Meld dan al uw medewerkers bij ons aan waarvoor u medewerkerspremies betaalt, dus ook medewerkers met een tijdelijk contract.

Wat is het verschil tussen WGA en WGA ERD?

WGA betekent ‘Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten’ en is onderdeel van de WIA. Is uw medewerker voor minimaal 35% arbeidsongeschikt? Dan heeft hij of zij recht op een WGA-uitkering. Het arbeidsongeschiktheidspercentage wordt bepaald door UWV.

WGA ERD
U neemt dus als eigenrisicodrager WGA het financiële risico en de re-integratie voor (langdurig) verzuim van uw medewerkers voor uw rekening. Kiest u hiervoor, dan bent u 10 jaar verantwoordelijk voor de kosten. Het gaat dan om de kosten van de WGA-uitkering en re-integratie van zowel uw vaste personeel als eventuele flexwerkers; ook als ze niet meer bij u in dienst zijn. U betaalt dan wel een lagere WIA-premie. En u heeft zelf de regie over het verzuim, waardoor u meer mogelijkheden heeft om het verzuim te verminderen.

Wat is er niet gedekt met de WGA ERD-verzekering van Sazas?

Vanuit de WGA ERD-verzekering van Sazas is onder andere het volgende niet gedekt:

 • Als uw medewerker al arbeidsongeschikt was toen hij of zij in dienst kwam of toen u de verzekering afsloot;
 • Fraude;
 • Als het uw schuld is dat de medewerker arbeidsongeschikt is geworden.
Kijk voor alle details in onze algemene voorwaarden voor deze verzekering.

Wat is de 12-jaarsaanpak van Sazas voor de WGA ERD-verzekering?

De WGA ERD-verzekering kunt u alleen afsluiten in combinatie met onze verzuimverzekering. Zo bent u verzekerd voor het risico van arbeidsongeschiktheid voor de maximale periode van 12 jaar. En vanaf de eerste ziektedag kunt u rekenen op hulp voor u en uw medewerker, zodat verzuim niet langer duurt dan nodig. We behandelen hieronder de voordelen en nadelen van deze verzekering.

Wat zijn aandachtspunten van de WGA ERD-verzekering?

Behalve de voordelen van deze verzekering zetten we ook enkele nadelen en aandachtspunten voor u op een rij:

 • De WGA ERD-verzekering kan enkel afgesloten worden in combinatie met onze verzuimverzekering en bij voorkeur met onze verzuimbegeleiding. Hierdoor maakt u optimaal gebruik van onze dienstverlening;
 • De WGA-ERD verzekering is vooral interessant voor grotere bedrijven. Bij grotere bedrijven verloopt de re-integratie veelal succesvoller;
 • Het is belangrijk dat u uw verantwoordelijkheden nakomt als WGA eigenrisicodrager. Doet u dat niet, dan kan UWV ingrijpen. De kosten hiervan worden op uw organisatie verhaald en u blijft dan wel het financiële risico dragen;
 • Houd er rekening mee dat de verzuimverzekeraar natuurlijk ook kosten rekent voor het afdekken van uw financiële risico.

De WGA ERD-verzekering afsluiten

Wilt u een WGA eigenrisicodragersverzekering afsluiten of meer informatie ontvangen? Als u het onderstaande formulier invult, dan nemen wij snel contact met u op. U kunt hiervoor ook bellen met onze Klantadviseurs: 088 56 79 100.


Ook interessant voor u:

 • Wat is re-integratie bij ziekte?

  Wat is re-integratie?

  Als uw medewerker arbeidsongeschikt wordt, of ziek is en er langdurig ziekteverzuim dreigt, moet u als werkgever samen met uw medewerker aan de re-integratie werken. Wat is re-integratie?
  Kennisbank
 • Zieke medewerkers betrokken houden bij bedrijf

  Zo houdt u zieke medewerkers betrokken bij uw bedrijf

  Bij langdurig verzuim is de drempel om weer aan het werk te gaan soms hoog. Hoe houdt u langdurig zieke medewerkers verbonden met uw bedrijf? En hoe kunt u bijdragen aan een succesvolle re-integratie? Een aantal tips.
  Kennisbank