Verzuim: een risico
dat u niet wil lopen

Als werkgever maakt u de afweging om wel of geen verzuimverzekering af te sluiten op basis van het risico wat u kunt dragen. Maar wat is het werkelijke risico bij verzuim? Waarom zou u kiezen voor een verzekering? Wat zijn de risico’s en afwegingen? De ins en outs van een verzuimverzekering.

Wat is een verzuimverzekering?

Een verzuimverzekering vergoedt het loon van een zieke werknemer. Als werkgever bent u wettelijk verplicht de eerste twee jaar van ziekte het loon door te betalen. U heeft daarnaast ook verplichtingen als het gaat om de verzuimbegeleiding. Daarom wordt een verzuimverzekering vaak afgesloten in combinatie met verzuimbegeleiding.

Wie verzekert u met een verzuimverzekering?

In principe verzekert u alle werknemers in het bedrijf die bij u op de loonlijst staan. Dus vaste werknemers, flexwerkers en piekarbeiders. Uitzendkrachten hoeft u niet te verzekeren.

Onderschat het financiële risico van verzuim niet

Veel werkgevers onderschatten wat het risico is van verzuim. De kosten kunnen al snel behoorlijk oplopen als een van uw werknemers ziek zijn. En dat kan een behoorlijke impact hebben op uw bedrijf. En de toekomst van uw bedrijf. De kosten van een griepje kunt u nog wel dragen, maar de kosten van langer verzuim kunnen een zware wissel trekken op uw bedrijf. Zowel qua kosten als qua impact.

Waaruit bestaan de kosten?

Gemiddeld kost een zieke werknemer zo'n 250 euro per dag. Dat bedrag kan variëren. Gemiddeld ligt dat tussen de 200- 400 euro per dag in Nederland. Maar de hoogte van dit bedrag is natuurlijk ook afhankelijk van het loon wat een werknemer verdient. Waaruit bestaan die extra kosten bij verzuim dan?

 • Kosten loondoorbetaling
 • Kosten vervanging
 • Verlies productie/dienst 
 • Kosten arbodienstverlening 
 • Verzuimbegeleiding 
De werkelijke kosten van verzuim bedragen al snel het dubbele van het loon. En die kosten lopen snel op. Per maand kost een zieke werknemer tussen de 5.000 en 10.000 euro (afhankelijk van het loon natuurlijk). Dat zijn kosten die de meeste werkgevers niet kunnen dragen. Vooral niets als er meer werknemers ziek zijn. De kosten van een griepje zijn nog wel te dragen. Maar een griepje kan ook uitmonden in langdurig verzuim. Dat is vooraf niet te voorspellen. Uiteindelijk is het belangrijk dat uw bedrijf kan doorgaan en uw bedrijfsresultaten hierdoor niet aangetast worden. Het is dan wel prettig als u een verzuimverzekering heeft. Dan hoeft u zich daarover geen zorgen te maken.

Verzekeren is op de lange termijn gezonder

Verzuim is een groot financieel risico wat de meeste werkgevers zelf niet kunnen dragen. Daarnaast komt er nog veel meer op u af bij ziekte. Administratieve rompslomp, de begeleiding van de zieke werknemer, eventuele re-integratiekosten  het vastleggen en registreren van verzuim. Veel extra werk en kosten dus. Sazas kan u hierbij ondersteunen met onze verzuimverzekering en verzuimbegeleiding. Wij helpen ook met de begeleiding en een zieke werknemer weer terug aan de slag te krijgen. Tevens ondersteunen we u met wettelijke regeling waar we garantie op afgeven onze Poortwachtergarantie. Wij helpen u verzuim te voorkomen en verminderen.

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een verzuimverzekering?

De eerste vraag die u zichzelf zou moeten stellen is eerlijk te kijken naar het risico wat u kunt dragen financieel gezien.

 • Welk bedrag kunt u maximaal missen mocht er iemand ziek worden?
 • Welk risico wilt u maximaal lopen? Zonder dat uw bedrijf in de problemen komt. Een tientje besparen in premie, kan achteraf een slechte keuze blijken. Als u veel meer moet betalen als iemand ziek wordt. Dus kijk goed welke dekking bij u past, welke eigenrisicoperiode en stem de verzekering goed af op uw situatie. Onze verzekeringsadviseurs kunnen hierbij helpen. Of maak gebruik van onze handige offertetool waar u zelf meteen ziet wat het effect van uw keuzes is op uw premie. U vindt onze offertetool rechtsboven op de website.

Welke werkwijze past bij u als u voor verzuimbegeleiding kiest?

Daarnaast is het belangrijk te kijken welke werkwijze goed bij u past qua verzuimbegeleiding. Bent u iemand die veel zelf wil regelen? Dan kunt u er voor kiezen de begeleiding van een zieke werknemer de eerste twee weken de regie op u te nemen. Dan bent u zelf verantwoordelijk voor de aanpak en begeleiding van een zieke werknemer tijdens deze periode. Natuurlijk betaalt u dan ook minder premie. Maar zo’n keuze moet wel bij u passen. Heeft u de mensen en kennis in huis om dat goed te organiseren? De eerste twee weken bij verzuim zijn wel bepalend voor het resultaat. Als u het daar laat liggen, betaalt u daar later de rekening van. U kunt dat ook uitbesteden, dan hoeft u minder te regelen en betaalt u wel wat meer natuurlijk.

Het risico bepaalt uw premie

Hoe meer u verzekert, hoe meer u betaalt. Dat is logisch, want dan doen we natuurlijk ook meer voor u. U betaalt meer maar loopt wel minder risico. Bedenk goed voor u zelf wat belangrijk is. Een korte termijn besparing kan u onderaan de streep duur komen te staan. Op de korte termijn scheelt het premie, maar bij ziekte betaalt u de rekening. Wees eerlijk bij de keuze van een verzekering naar het risico wat u wel of niet kunt dragen, de kosten en welk risico u voor eigen rekening wil nemen.

De volgende vragen kunnen helpen in uw afweging:

 • Welke kosten kan ik maximaal dragen?
 • Wat is het effect op het bedrijf?
 • Welk risico wil ik zelf dragen?
 • Welke aanpak past bij mij?

Verzuimpakket

Met een verzuimverzekering regelt u vooral de financiële kant. Maar dan bent u er nog niet. Er komt veel meer op u af bij arbeidsongeschiktheid.  U bent verantwoordelijk voor de begeleiding en re-integratie van een zieke werknemer. Met onze verzuimbegeleiding kunt u die zorg aan ons overdragen. We nemen de zorg van de wettelijke regels uit handen. We geven ook Poortwachtergarantie af voor onze begeleiding. Dan bent u verzekerd dat u goed zit!

Meer informatie

Wilt u hulp bij keuze? Neem dan contact op met Sazas met één van onze verzekeringsadviseurs. En neem contact op met onze klantenservice op telefoonnummer 088 56 79 100.

Gepubliceerd op 29 augustus 2017