Risico verminderen op
hart- en vaatziekten

Gezonde leefstijl

Hart- en vaatziekten zijn grotendeels, en redelijk eenvoudig, te voorkomen. Een gezonde leefstijl helpt hierbij. Gezonde voeding en voldoende beweging verminderen de kans op hart-en vaatziekten.

Risicofactoren

Belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn: roken, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes, erfelijkheid en stress. 

Herstel

Na een hartaanval is de klap groot, zeker tijdens het herstel. Uw medewerker is niet zomaar terug op de werkvloer. Een hartaanval is niet alleen een zware lichamelijke klap, maar ook geestelijk heeft dit een behoorlijke impact. Men moet echt even verwerken dat het lichaam je in de steek heeft gelaten. Zo voelt dat voor veel mensen. Onzekerheid en angstige gevoelens kunnen nog langere tijd aanhouden. Het is belangrijk dat u hier rekening mee houdt en uw medewerker de tijd geeft om helemaal te herstellen.

Wat kunt u doen als werkgever?

Als u ziet dat een van uw medewerkers een ongezonde leefstijl heeft, kunt u hier altijd over in gesprek gaan met de medewerker. Doe dit vooral op een behulpzame manier, waarbij u vooral luistert en probeert samen naar een oplossing te zoeken. Kritiek hebben en belerend zijn helpt niet. Ook kunt u een gezonde leefstijl van uw medewerkers ondersteunen. Zet het onderwerp op de agenda, bied gezonde voeding tijdens de lunch aan en ga als afdelingsuitje bijvoorbeeld iets sportiefs doen.

Terug naar overzicht Fysiek verzuim voorkomen