Wanneer belt u de dokter?


Wordt u in een paar dagen steeds zieker? Krijgt u hoge koorts of heeft u meer dan 3 dagen koorts (38 graden of hoger)? Ademt u steeds sneller of moeilijker (bijvoorbeeld bij het lopen)? Of bent u in de war? Ga dan niet naar de huisarts (of het ziekenhuis) toe, maar bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder weerstand? Bel dan meteen bij koorts. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112. Zie voor meer informatie de website van thuisarts.nl

Testen

Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen met klachten die passen bij het nieuwe coronavirus zich laten testen. De belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19 zijn:

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Heeft u klachten die passen bij het coronavirus? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de GGD om u te laten testen. Op deze manier kan de verspreiding van het virus gecontroleerd worden en beschermen mensen elkaar. Kijk hier voor meer informatie over testen. Hier leest u ook wat u moet doen tot de uitslag van de test bekend is.

Aan alle mensen in Nederland wordt sowieso gevraagd om bij corona-gerelateerde klachten thuis te blijven. De overheid heeft een aantal basisregels opgesteld die voor iedereen in Nederland gelden en die helpen verspreiding te voorkomen. U leest ze hier.

Kijk bij de veelgestelde vragen over het virus op de website van het RIVM voor (de actuele) informatie over de verspreiding van het virus en het protocol.

◄ Terug naar Veelgestelde vragen over het coronavirus, de griep en uw verzuimverzekering