Aantal keer gelezen:
 684


Griep kan uw organisatie hard treffen

Jaarlijks krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen de griep. Bij een griepepidemie ligt dat percentage hoger. De meeste griepuitbraken komen voor tussen december en maart. Medewerkers met griep blijven gemiddeld vijf tot tien dagen thuis. En vaak duurt het nog enkele weken voordat iemand zich weer helemaal fit voelt. Gemiddeld kost verzuim het verzuim van één zieke werknemer € 405,- per dag. Denk hierbij aan de kosten voor het vervangen van de medewerker en het doorbetalen van loon. In onderstaande tabel ziet u welke kosten allemaal bij verzuim komen kijken (bron: MKB Servicedesk 2023).

Tabel: De kosten van verzuim

Griep epidemie
Wat? Kosten
Kosten voor vervanging € 191,-
Loondoorbetaling € 153,-
Omzetverlies tijdens afwezigheid € 43,-
Kosten arbodienstverlening € 10,-
Interne verzuimbegeleiding € 8,-
TOTALE KOSTEN VAN VERZUIM € 405,-

Wat is griep?

Griep, ook wel influenza genoemd, is een besmettelijke ziekte. Je krijgt het door een virus, het griepvirus. Mensen noemen verkouden zijn, hoesten en koorts ook vaak 'griep'. Maar een verkoudheid komt door andere virussen. Uw medewerkers kunnen ieder jaar opnieuw griep krijgen. Dit komt doordat het virus elk jaar een beetje verandert. Iedereen kan griep krijgen.
Werken of leven mensen dicht op elkaar? Dan is de kans om besmet te raken groter. Medewerkers met hartproblemen, een longziekte, nierziekte of suikerziekte hebben een grotere kans op een longontsteking door het griepvirus. Bij ouderen is dit ook zo.

Wat zijn de klachten bij griep?

De klachten kunnen zijn:

  • hoesten;
  • koorts en koude rillingen;
  • hoofdpijn;
  • spierpijn;
  • keelpijn;
  • moe.

De voordelen van de griepvaccinatie

Een vaccinatie tegen griep vermindert de kans op griep met 40%. Wanneer medewerkers met een griepvaccinatie toch de griep krijgen, dan zijn de ziekteverschijnselen duidelijk minder en de griep duurt korter.  Er zijn elk jaar andere griepvirussen waardoor medewerkers griep krijgen. Daarom hebben uw medewerkers elk jaar weer een griepprik nodig. De griepprik beschermt na 2 weken. Iemand die de griepprik heeft gehad, kan toch griep krijgen. Men heeft dan wel minder klachten van de griep. De griepprik helpt niet tegen verkoudheid en andere virussen die hoest veroorzaken.

Voor welke bedrijven is de griepprik extra belangrijk?

De griepprik wordt speciaal aanbevolen voor medewerkers in de pluimveehouderij, varkenshouderij en bedrijfsverzorging. Dit is ook belangrijk voor de volksgezondheid omdat het griepvirus zich niet mag mengen met een eventuele uitbraak van de vogelgriep of varkensgriep. De griepprik zelf biedt overigens geen bescherming tegen de vogelgriep.

Er zijn meerdere organisaties die griepprikken voor uw bedrijf kunnen verzorgen. Voorbeelden zijn: Zorgvandezaak, GriepVaccinatieService, VaccinatieZorg en PreventVaccins.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: