Aantal keer gelezen:
 357

Langer kraamverlof voor partners

Leuk (geboorte)nieuws. Vanaf januari krijgen ouders bij de geboorte van hun kind meer tijd samen.
Partners krijgen namelijk recht op langer betaald verlof. Dit is geregeld via het Wetsvoorstel invoering extra kraamverlof (WIEG).

babyvoetjes in witte doek

Partners hebben bij de geboorte van een kind op dit moment maar recht op 2 dagen betaald kraamverlof. Dit in tegenstelling tot de kersverse moeders die recht hebben op 6 weken zwangerschapsverlof en (minstens) 10 weken bevallingsverlof. Daar is door de overheid nu iets aan gedaan.

Vanaf januari 2019 krijgen partners voortaan 5 dagen betaald kraamverlof. Dit verlof kan in de eerste maand van de geboorte worden opgenomen. En er verandert meer, want vanaf juli 2020 komt daar nog eens 5 weken aanvullend ouderschapsverlof bij. Dit verlof moet dan wel opgenomen worden binnen de eerste 6 maanden na de geboorte. Zo krijgen ouders samen meer tijd om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen en met elkaar een nieuw ritme te vinden.

De 5 dagen kraamverlof worden betaald door de werkgever. Tijdens de 5 weken aanvullend ouderschapsverlof betaalt het uwv een uitkering van 70% van het dagloon (hier zit wel een maximum aan). 

Ook het adoptie- en pleegzorgverlof voor ouders wordt verlengd, van vier naar zes weken. Dit gaat 1 januari 2019 in.

Bron: Rijksoverheid.nl

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: