Traktaties op werk zorgen voor extra pondjes

Taart voor een verjaardag of een koekje bij de vergadering: lekker, al dat eten op kantoor tussen al het harde werken door. Maar ongemerkt zorgen al die versnaperingen ervoor dat werknemers flink wat extra calorieën binnenkrijgen, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Zeven dagen lang moesten deelnemers bijhouden wat ze aten en dronken; thuis en op het werk. De onderzoekers keken hierbij wat de deelnemers kochten op de werkplek, bijvoorbeeld in de bedrijfskantine of uit de automaat, en wat ze gratis kregen aangeboden, zoals verjaardagstraktaties. 

Al het eten op werk leidde ertoe dat de deelnemers gemiddeld 1300 calorieën per week extra tot zich namen, vooral zogenaamde 'lege' calorieën uit vast, verzadigd vet en toegevoegde suikers. Maar liefst zeventig procent van de calorieën kwam uit gratis uitgedeeld eten en drinken. De richtlijn van het Nederlandse Voedingscentrum is een inname van 2000 calorieën per dag voor vrouwen en 2500 calorieën van mannen. (Bron: www.ad.nl)

In Nederland zien we ook regelmatig traktaties op het werk voorbij komen, zo ook bij Sazas. Er is altijd wel een collega jarig of we hebben iets te vieren. Het is natuurlijk erg lekker allemaal, maar niet altijd even gezond. Dat stukje taart omdat een collega jarig is, of omdat er een mijlpaal is bereikt, of de snoeppot die elke week wordt gevuld. Op scholen wordt hier al rekening mee gehouden. Ouders en hun kinderen worden gemotiveerd om gezonde traktaties te maken. Maar op de werkvloer gebeurt dit nog te weinig. 

Een aantal maanden geleden trokken een aantal collega’s aan de bel. Via een interne enquête onder medewerkers kwam naar voren dat de meerderheid van het bedrijf minder taartmomenten wil. Hier kunnen we met zijn allen voor zorgen. De verleiding om mee te smullen van al het lekkers is nu eenmaal erg groot. 

Ter inspiratie delen wij graag onze ervaringen over hoe wij binnen Sazas steeds vaker omgaan met de ‘feest’-calorieën. Er zijn namelijk verschillende alternatieven. 

Samen trakteren

  • Collega’s proberen zoveel mogelijk samen te trakteren. Hierdoor zijn er nog steeds lekkere momenten, maar wel minder momenten. En wie weet zijn die momenten dan stiekem ook veel lekkerder…  

Gezond trakteren 

  • Steeds vaker kiezen collega’s ervoor om een gezonde versie op gebak te trakteren. Denk dan bijvoorbeeld aan (gezonde/suikervrije) koeken, nootjes, fruit, groente of waterijs.

Niet trakteren

  • Niet iedereen wil trakteren. Bij Sazas hebben we een fruitmand die wekelijks aangevuld wordt. Je kan er als bedrijf voor kiezen om te zorgen voor een gezond alternatief, zodat medewerkers ook niet het gevoel hebben dat ze moeten trakteren.