Deelname Sazas aan de Week van het geld 2022

Sazas streeft naar vitale mensen in gezonde bedrijven. Maar ook naar een vitale maatschappij. Door mee te doen aan verschillende maatschappelijke initiatieven geven wij hier vorm aan. Zo doen wij ieder jaar mee aan de Week van het geld. In deze tijd vertellen we kinderen uit onder andere groep 6, 7 en 8 door middel van gastlessen meer over verzekeren en risico’s.

Wat is het doel?

In de Week van het geld worden op basisscholen in heel Nederland door medewerkers van onder meer banken, verzekeraars en gemeenten gastlessen en workshops gegeven over het omgaan met geld.

Het doel van de gastlessen is dat de kinderen weten dat er risico’s zijn (bijvoorbeeld kapot gaan van spullen, diefstal en brand) en dat deze risico’s financiële gevolgen hebben waar je je tegen kunt verzekeren. Eerst gingen we in gesprek met de klassen over geld en verzekeren, vervolgens werd er een interactief spel gespeeld. Hiermee wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd.

Verschillende collega’s hebben dit jaar hun steentje bijgedragen of gaan dat nog doen. Graag delen we een paar ervaringen tot nu toe:

De ervaring van collega Paul 

Hoe leuk! Begin april 2022 gaf ik in de klas van mijn zoon (groep 7) voor het eerst een gastles over geld en verzekeren. Dit alles in het kader van de Week van het Geld, een landelijk initiatief van het platform Wijzer in geldzaken.

Het lesmateriaal kreeg ik ruim van tevoren vanuit Sazas aangeboden en ook de collegiale begeleiding was uitstekend. Heel fijn, want zo kon ik mijzelf extra goed voorbereiden. Want eerlijk is eerlijk; ik moest voor deze actie “wel een beetje uit m’n comfortzone komen”. Toch waren de kinderen uit Quirijn's klas razend enthousiast en hebben zij echt genóten!

Gastles geven over geld en verzekeren; een nieuwe en onvergetelijke ervaring!

Ik ben dankbaar dat ik met deze gastles een steentje kon bijdragen aan de financiële redzaamheid van kinderen, voor mij een nieuwe, onvergetelijke ervaring. Deze ervaring zou ik iedere collega gunnen, vandaar dat ik iedereen aanraad om volgend jaar ook mee te doen! Dank ook aan Basisschool KC Werelds in Vianen voor het geven van de gelegenheid.

De ervaring van collega Sadia

Al 4 jaar geef ik namens Sazas in het kader van de Week van het geld gastlessen aan de groepen 7 en 8 van diverse basisscholen. Dit jaar, in maart en april 2022, heb ik zelfs 6 gastlessen gegeven.

Waarom doe ik mee aan de Week van het geld?
Heb ik ambities om voor de klas te staan? Nee dat niet, maar ik vind het wel erg leuk om iets heel anders naast mijn werk te doen en ook om mijn steentje bij te dragen aan de zelfredzaamheid van kinderen op het gebied van geld en verzekeren. Het is belangrijk dat kinderen al jong leren om te gaan met geld en risico’s. Door het geven van de gastlessen zet je de kinderen spelenderwijs tot nadenken.

Mijn ervaringen
Elke klas is weer anders. Je krijgt de meest gekke vragen en soms hilarische verhalen. Verzekeren is al helemaal niet zo interessant bij de jeugd. Totdat je het gaat hebben over de verzekering van de benen van Ronaldo; dan heb je de volledige aandacht. Ook vind ik het leuk om een soort prijs uit te reiken aan het winnende team. De ene keer is het een snoep pot gevuld met dropmunten de laatste keer waren het chocolade paasmunten. Dat wordt door de kids gewaardeerd.

Ik vind het super leuk om te doen en het geeft ook een stukje voldoening om hiermee bezig te zijn naast je reguliere werk. Doe jij volgend jaar ook mee?

Vaste gastlesdocent
Op Basisschool de Hobbitburcht (de school van mijn eigen kinderen) kan ik niet weg blijven, daar zorgt mijn eigen kroost wel voor. Ze verwachten mij elk jaar weer terug. De jongste is nu 8 en vraagt zich af wanneer ik bij hem en zijn klasgenoten les kom geven.

Nieuwe school voor gastles
Dit jaar was het voor mij voor het eerst dat ik te gast was op de An Noer school. Daar heb ik 4 gastlessen gegeven. Van de directeur van deze school kreeg ik na afloop ook een super leuk bericht (zie hieronder). Ik liep laatst in de supermarkt, daar was een jongen die ik een gastles had gegeven, en hij noemde me zelfs “Juf Sadia”.

“Beste Sadia,

Dank je wel voor je attente bericht en de tijd en de moeite die je in de lessen hebt gestoken. Ik sprak een aantal leerlingen van de groepen 8 vandaag in de grote pauze: ze vonden het spel leuk en leerzaam. 

Tevens een Ramadan Moubarak voor jou en jouw gezin en wellicht tot ziens!“


Ook interessant voor u: