Zo kunt u uw werkgeverslasten berekenen

Naast het loon van uw medewerkers betaalt u als werkgever nog een aantal andere werkgeverslasten. Het gaat hier om de zaken die bovenop het loon moeten worden betaald. Bij Sazas kunt u werkgeverslasten meeverzekeren binnen onze verzuimverzekering. Bent u benieuwd om welke kosten het precies gaat? En hoe u uw totale werkgeverslasten berekent? Wij hebben het voor u uitgezocht.


Dit zijn de werkgeverslasten

Uw medewerkers zijn voor u als werkgever een kostbare maar belangrijke investering. Wilt u weten welke kosten u voor een medewerker maakt? Hieronder leggen we uit waaruit uw werkgeverslasten precies bestaan.

Sazas werkgeverslasten berekenen

Wat zijn werkgeverslasten?

De werkgeverslasten zijn de wettelijk verplichte kosten die u betaalt naast het salaris van uw medewerkers. Deze lasten bestaan uit de volgende loonheffingen: 

 • Loonbelasting;
 • Premie volks­verzekeringen (AOW, Anw en Wlz);
 • Premies werknemers­verzekeringen (WW, WAO, WIA en ZW);
 • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorg­verzekeringswet (werkgeversheffing en soms de bijdrage Zorg­verzekeringswet).

Vakantiegeld valt ook onder werkgeverslasten. Bij Sazas hoeft u dat, voor het bepalen van de hoogte van de mee te verzekeren werkgeverslasten, niet apart bij de werkgeverslasten op te tellen. Dit is al meegenomen in ons loonbegrip. Het vakantiegeld maakt namelijk onderdeel uit van het verzekerd jaarloon dat u voor uw medewerkers aan ons doorgeeft.

Webinar 'Financieel gezonde bedrijven'

Eelco de Haan, financieel directeur bij Sazas, neemt u mee in de wereld van financieel gezonde organisaties. Wat kunnen de gevolgen van financiële problemen van uw medewerkers voor uw bedrijf zijn, en wat kost dat? Hoe kunt u uw medewerkers met schulden signaleren en vervolgens helpen?

Aanvullende werkgeverslasten

Naast de verplichte kosten voor werkgeverslasten, zijn er nog een aantal andere zaken. Deze worden bijvoorbeeld bepaald in het cao of bij de persoonlijke arbeidsovereenkomsten die u maakt met uw medewerker. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Een pensioenregeling;
 • Reis- en verblijfskosten;
 • Onkostenvergoedingen;
 • Secundaire arbeidsvoorwaarden (dertiende maand, leaseauto, laptop);
 • Personeels­verzekeringen (verzuim­verzekering);
 • Werkplek, werkkleding en andere voorzieningen voor het personeel;
 • Werving en selectie van nieuw personeel;
 • Het opleiden van uw medewerkers.


Werkgeverslasten meeverzekeren binnen de verzuimverzekering

Wordt uw medewerker ziek, dan bent u verplicht om naast het brutoloon ook de werkgeverslasten door te betalen. Dit is ongeveer tussen de 20% en 35% van het brutosalaris. Bij Sazas kunnen uw werkgeverslasten worden meeverzekerd binnen onze verzuimverzekering.


Zo kunt u uw werkgeverslasten berekenen

U kunt uw werkgeverslasten berekenen door alle kosten voor uw medewerkers op een rij te zetten en bij elkaar op te tellen. Probeer rekening te houden met de afspraken die hierover zijn gemaakt in uw cao. Bekijk ook het personeelshandboek en de persoonlijke arbeidscontracten om een volledig beeld te krijgen van uw werkgeverslasten.


Rekentool voor loonkosten en werkgeverslasten

Wilt u snel berekenen wat u dit jaar aan loonkosten en werkgeverslasten kwijt bent? Gebruik dan de online rekentool.

Voor het precies berekenen van uw werkgeverslasten neemt u het beste contact op met uw boekhouder of loonadministratiekantoor. Maakt u liever zelf deze berekening? Gebruik dan de gegevens uit uw eigen loonadministratie en boekhoudsoftware. Denk daarbij aan actuele premies, tarieven en loonheffingen.


Ook interessant voor u:

 • Loondoorbetaling Bij Ziekte

  Loondoorbetaling bij ziekte

  Op deze pagina leest u alles over de loondoorbetaling (het salaris) bij ziekte. U betaalt uw zieke medewerker twee jaar minimaal 70% van het laatstverdiende loon. Is er een cao van toepassing? Dan kunnen er afspraken zijn over het aanvullen van het loon tot maximaal 100%. Lees verder over loondoorbetaling bij ziekte.

  Kennisbank
 • Whitepaper Medewerkers met schulden - oorzaken, gevolgen en tips

  Whitepaper: Mede­werkers met schulden

  In de whitepaper “Medewerkers met schulden” leest u alles over de oorzaken en de gevolgen van schulden en wat u hier als werkgever aan kunt doen.

  Whitepaper