Duurzame inzetbaarheid: hoe?

Drie algemene tips om duurzame inzetbaarheid te bevorderen:

  1. Arbeidsomstandigheden zijn erg belangrijk. Zorg dat het werk veilig is en onderzoek of het werk dat uw medewerkers doen lichamelijk niet te zwaar of te eenzijdig is. En hoe zit het met de werkdruk? Ligt dat op een redelijk niveau en kunnen uw medewerkers het aan?

  2. Creëer balans in de privé- en werksituatie voor uw medewerkers. Geef uw mensen voldoende rustmomenten en zorg dat ze op tijd op vakantie gaan.

  3. Zorg voor kwalitatief goede en uitdagende functies. Belangrijk hierin is de hoeveelheid variatie en afwisseling in werkzaamheden, maar ook dat mensen zelf beslissingen kunnen nemen.

De juiste aandacht zorgt ervoor dat medewerkers:

  • breed inzetbaar blijven;
  • minder lichamelijke klachten krijgen;
  • gemotiveerd en betrokken zijn en blijven;
  • hun werk met plezier kunnen blijven doen.

Het is belangrijk voor uw medewerkers om te weten dat het thema duurzame inzetbaarheid bespreekbaar is binnen uw bedrijf. Goed contact hierover maakt een groot verschil. Vraag er ook bewust naar bij uw medewerkers.

Hoe creëer ik bewustzijn rondom duurzame inzetbaarheid?

Door middel van bijvoorbeeld nieuwsbrieven, bijeenkomsten of door samen activiteiten uit te voeren rondom dit thema, maakt u uw medewerkers bewust van duurzame inzetbaarheid. Maar er zijn meer mogelijkheden. Het kan ook een onderdeel zijn van het functioneringsgesprek: ‘Is er misschien een specifiek probleem?’, ‘Waar loop je tegenaan?’, ‘Kunnen we iets verbeteren om je werk leuker te maken?’.

Lees meer over veilige arbeidsomstandigheden en onze Risico Inventarisatie & Evaluatie

Lees meer over ons werkplekonderzoek

◄ Terug naar overzicht Duurzame inzetbaarheid