Eindafrekening
Antwoord op veelgestelde vragen over de optie van eindafrekening, hoe dit werkt en wat dit betekent voor het doorgeven van gegevens.
Veelgestelde vragen
Kiest u voor eindafrekening? Dan kijken we achteraf naar de daadwerkelijke loonsom. Op basis van deze daadwerkelijke loonsom vindt dan achteraf een afrekening in premie plaats en eventueel (bij arbeidsongeschiktheid) een afrekening in verstrekte uitkering.
U geeft via MijnSazas wel nieuwe medewerkers aan ons door en u meldt medewerkers af van wie het contract is beëindigd. Loonwijzigingen doorgeven mag, maar hoeft niet. Als u (grote) correcties bij de eindafrekening wilt voorkomen, kunt eventuele grote wijzigingen in het loon doorgeven.
Kiest u voor eindafrekening? Dan geldt een absolute toeslag van 0,05% op de premie. Als wij naar aanleiding van de eindafrekening aanpassingen uitvoeren, berekenen wij geen rente.
Elk jaar in november kunt u kiezen voor eindafrekening voor het volgende kalenderjaar. Dit doet u via een handige tool die in die maand beschikbaar is in MijnSazas onder de knop 'Verzekering aanpassen'. De eindafrekening vindt plaats na afloop van het kalenderjaar.
Na afloop van het kalenderjaar geeft u de werkelijke jaarlonen door, met terugwerkende kracht. Dit loon staat in kolom drie van de individuele loonstaat. Op basis hiervan passen wij de gefactureerde premie aan en de uitgekeerde schade als dit nodig is. Welke (financiële) correcties kunnen volgen leest u in het antwoord op de volgende veelgestelde vraag.
De definitieve loongegevens over 2022 geeft u aan ons door van 1 februari 2022 tot 1 april 2023. De eindafrekening krijgt u dan bij uw factuur van april 2023. U krijgt hiervan automatisch bericht.
Vul altijd de datum van de start van het contract in van uw medewerkers. Behalve als uw verzekering bij Sazas later is ingegaan: in dat geval vult u de begindatum van uw verzekering in.
Het werkelijke salaris uit kolom drie van de individuele loonstaat inclusief:
- vaste vergoedingen (zoals vakantiegeld en een dertiende maand);
- regelmatig overwerk.
Het is niet verstandig om de jaaropgave aan te houden. Niet alle uitgekeerde vergoedingen vallen onder het Vast Verzekerd Loon. Zoals:
- een eenmalige bonus;
- incidenteel overwerk;
- reiskosten.
Is uw medewerker langer dan zes maanden ziek? En is het loon verlaagd volgens de CAO? Voor de eindafrekening geeft u dan altijd het oorspronkelijke loon door (dus omgerekend naar 100%). In alle andere situaties geeft u het werkelijke loon door.
De post eindafrekening staat als premie over het voorliggende kalenderjaar op uw factuur en kan op één factuur staan met de premie(s) voor het lopend kalenderjaar. Bij het op tijd aanleveren van de definitieve loongegevens (voor 1 april), wordt dit vermeld op de factuur van april.